VOĆKE KOJE MOŽETE UZGAJATI U STANU Šest vrsta drveća koje daje plodove i u zatvorenom prostoru
Osim što su dekorativne, ove biljke unose svežinu i prirodu u vaš dom, a pritom vam pružaju zdrav i ukusan plod
12.02.2025
MozaikIako je u našoj kulturi ovo još tabu tema, u mnogim delovima sveta konzumacija insekata je sasvim normalna
podeli vest:
Pored ajvara, sarmi i pečenja, da li je moguće da će se i larve naći na našem meniju? Iako je u našoj kulturi ovo još tabu tema, u mnogim delovima sveta konzumacija insekata je sasvim normalna i smatra se nutritivno bogatom alternativom mesu.
Kako bismo saznali da li su bube budućnost ishrane kod nas, ekipa K1 televizije posetila je uzgajivačnicu insekata u Novom Sadu. Novinar Radoslav Kajtez razgovarao je sa Matijom Milkovićem, uzgajivačem koji već godinama proučava i razvija ovu neobičnu granu prehrambene industrije.
Šta se to gaji u Novom Sadu?
Matija Milković uzgaja brašnare, kućnog popca i supercrva, odnosno džinovsku larvu. Iako možda zvuči neobično, sve ove vrste potpuno su jestive i već imaju svoju primenu u ishrani u mnogim zemljama.
„Može da se naprave prženi insekti na ulju, mogu da se dehidriraju, pa samelju u brašno, ili da se grubo samelju i koriste za pljeskavice i burgere“, objašnjava Milković.
Osim što su dekorativne, ove biljke unose svežinu i prirodu u vaš dom, a pritom vam pružaju zdrav i ukusan plod
12.02.2025
MozaikJedna reč izazvala je raspravu među Srbima
11.02.2025
MozaikNutritivno gledano, insekti su prava energetska bomba – osušenih larvi ima i do 55% proteina i oko 30% masti, što je daleko više od većine namirnica koje svakodnevno konzumiramo.
Kako se pripremaju larve?
Za one hrabre, koji su spremni na gastronomski izazov, evo recepta za pržene larve brašnara:
🔹 Na zagrejano ulje staviti larve brašnara
🔹 Posoliti i pobiberiti po ukusu
🔹 Uz mešanje pržiti minut do dva
Prema rečima našeg sagovornkia Matije, proces prženja larvi kraći je od prženja jaja, a ukus je, kažu oni koji su probali, blago orašast i hrskav.
Neka, hvala, ne bih ja...
Naš novinar odlučio je da sazna kakvo je mišljenje građana Novog Sada o ovoj nesvakidašnjoj hrani i da li bi bili spremni da probaju pržene larve. Reakcije su bile podeljene – dok su neki odmah odbili i nisu želeli ni da pogledaju tanjir, uz komentar „Neka, hvala lepo“.
Posebno je zanimljiva bila avantura našeg novinara Raleta, koji je posle teških muka ipak prihvatio ponudu uzgajivača Matije da proba pržene larve. Iako je u početku delovao skeptično, "ostao je živ" i čak dao zanimljiv komentar:
„Pa, nije strašno... zapravo, ukus je kao kokice!“.
Jedan hrabri mladić se toliko oduševio da je pojeo i bruskete sa larvama, i pogodite šta - preživeo je.
Da li smo spremni za ovakav jelovnik?
Iako je ideja o konzumiranju insekata kod nas još uvek egzotična, svetski trendovi pokazuju da insekti mogu postati deo održive i visokoproteinske ishrane. Zbog visokog sadržaja proteina, minerala i zdravih masti, u nekim delovima sveta oni su već zamena za meso.
Da li ćemo ih u budućnosti viđati u supermarketima pored ćevapa i kobasica? Možda još ne, ali jedno je sigurno – ako ste radoznali i želite da probate nešto novo, brzo do Novog Sada na porciju prženih larvi!
A kako je sve to izgledalo, pogledajte u videu:
Iako se čini kao bezazlena navika, ostavljanje vrata rerne otvorenim može imati ozbiljne posledice
11.02.2025
MozaikOva metoda je postala viralni hit, a oni koji su je probali tvrde da više ne mogu zamisliti pranje veša bez nje
11.02.2025
MozaikOva tehnika garantuje savršeno kuvana jaja koja su idealna za doručak, sendviče, salate ili jednostavno uživanje sa malo soli
11.02.2025
MozaikPrekomerna higijena može biti kontraproduktivna, a ponekad je bolje usvojiti umereniji pristup
10.02.2025
MozaikOd Tesle do Mišića, ovi genijalci i heroji su došli iz višečlanih porodica
26.03.2025
Reportaža
Ostavite komentar