
Nisu jesen samo KULEN I KOBAJE... Može da bude i UKUSNO I ZDRAVO
Evo na koje sve načine možete da pripremate povrće, a da se pri tom sačuvaju sva nutritivna svojstva
podeli vest:

Povrće je svakako najbolje jesti u svežem stanju, jer tako iz njega uspevate da iskoristite sve dobre nutrijente, vitamine, minerale i vlakna.
Kada je u pitanju čuvanje ovih namirnica, imajte u vidu da je povrće potrebno držati neoprano i neoljušteno sve do same upotrebe, kako bi duže trajalo i sačuvalo sva svojstva.
Idelano je da frižider ima posebnu fioku za voće i povrće sa poklopcem koje čuva svežinu namirnica, sprečavajući da se prevremeno osuše.
Spremajte povrće na pari
Evo koliko je potrebno vremena izdvojiti za pripremu različitih vrta povrća:
Špargle - oko 5 minuta
Kelj, blitva i drugo zeleno lisnato povrće - 3 do 5 minuta
Isto toliko je potrebni za brokoli i karfiol
Cvekla, šargarepa, krompir i batat - od 5 do 15 minuta
Povrće zapečeno u rerni
Početak jeseni je vreme kada su pijace prepune raznovrsnog povrća, koje osim ukusne salate, pripremanja u kuvanim jelima, možemo peći i u rerni. Sve što je potrebno jeste da uključite rernu na 200 stepeni, obložite tepsiju papirom za pečenje, poređate krompir, batat, šargarepu, papriku ili drugo povrće i prelijete sa malo maslinovog ulja. Za 15 minuta ćete imati ukusan obrok ili prilog, bez dodatnih masnoća, a namirnice će poprimiti sočan i slatkast ukus.
Grilovano ili dinstano povrće
Grilovano i dinstano povrće je možda i najbrži način da pripremite zdrav i ukusan obrok. Namirnice možete dinstati sa nekoliko kapi ulja, pa čak i bez ulja. Dovoljno je da prvo blago izdinstate luk (na ulju ili vodi), a posle 5 minuta da ubacite i ostale željene namirnice, začinite i poklopite i dinstate na šporetu dodatnih 10 minuta.
Foto: Pixabay.com
Kuvano povrće
Radi zdravlja i forme, što više treba jesti sveže voće i povrće, međutim postoje neke namirnice koje su mnogo zdravije ukoliko se ipak skuvaju. Kuvanje povrća podrazumeva njegovu termičku obradu u vodi, u trajanju od 3 do 90 minuta, što zavisi od vrste povrća, njegove zrelosti i veličine. Jesenje namirnice koje su najpogodnije za kuvanje su brokoli, paprika, cvekla i šargarepa, od kojih nakon termičke obrade možete dalje praviti divne salate ili priloge.
Da li znate šta je CLEAN EATING ishrana?
Sigurno ste više puta čuli za izraz - clean eating, a da li znate šta tačno znači
28.09.2022
MozaikKad vam dosadi šnicla ili paprika - POHOVANI ŠAMPINJONI su ukusan obrok za tili čas
Često ih jedemo u salatama, pečene na roštilju, punjene, pa hajde da probamo i pohovane
29.09.2022
Gurmanlook6 zdravih jela za dane kada nam se BAŠ NE JEDE ZDRAVO
Ništa ne popravlja raspoloženje kao ukusna hrana. Ali, da li mora da bude nezdrava?
18.09.2022
Vesti13 "SIROTINJSKIH" jela iz vremena Jugoslavije koja smo SVI VOLELI
Da li neka od njih i danas jedete?
04.09.2022
GurmanlookSVEŽE JUTRO U SRBIJI Pljuskovi tokom prepodneva, a evo kada stiže stabilizacija vremena
U prestonici će tokom popodneva duvati košava
pre 12 sati
VestiI DALJE PRIJATNO TOPLO U VEĆEM DELU ZEMLJE Tokom jutra oblačno i svežije
U subotu u Banatu jaka košava
12.09.2025
Vesti
Ostavite komentar