TRI SVETITELJA, TRI PUTA DO BOGA Teodor Kostretni, Joasaf Srpski i Sveti Nikolaj Žički
Slobodno vreme
Njihova svestranost je bez premca – mogu biti slani ili slatki, a jednako su ukusni sami ili uz dodatke
podeli vest:
U vreme kada su porodice provodile više vremena za istim stolom, a miris domaće kuhinje ispunjavao domove širom Jugoslavije, uštipci su bili prava zvezda doručka ili večere. Ovo jednostavno, ali neodoljivo jelo pravilo se u svakom domu, a mališani su ih obožavali – bilo da su ih umakali u kajmak, džem ili samo posipali šećerom.
Foto: Shutterstock
Ako želite da se vratite u topli miris detinjstva ili otkrijete zašto su uštipci omiljeni generacijama, evo recepta koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Sastojci:
500 g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
300 ml toplog mleka (ili vode za posnu varijantu)
1 jaje (opciono, za bogatiju teksturu)
Ulje za prženje
Priprema:
Priprema testa:
U većoj posudi pomešajte brašno, so i šećer. Ako koristite suvi kvasac, dodajte ga direktno u brašno. Kod svežeg kvasca, rastvorite ga u toplom mleku s malo šećera i ostavite 5-10 minuta da se aktivira. Zatim dodajte mleko (ili vodu) i jaje u smesu s brašnom. Mesite dok ne dobijete mekano, glatko testo.
Odmor testa:
Pokrijte posudu krpom i ostavite testo da naraste na toplom mestu oko 30-40 minuta, ili dok ne udvostruči volumen.
Formiranje uštipaka:
Kada testo naraste, vadite manje komade kašikom ili rukama. Blago ih oblikujte u kuglice ili spljoštite, zavisno od želje.
Prženje:
Zagrejte ulje u dubokoj šerpi ili tiganju na srednje jakoj vatri. Uštipke spuštajte u vruće ulje i pržite ih dok ne dobiju zlatnu boju sa obe strane. Pazite da ulje ne bude previše vrelo kako bi se ravnomerno ispekli.
Serviranje:
Stavite gotove uštipke na papirni ubrus da upije višak masnoće. Poslužite ih tople uz kajmak, pavlaku, med, džem ili šećer u prahu.
Zašto su uštipci neprevaziđeni?
Uštipci su bili savršen izbor za brz obrok koji okuplja porodicu. Njihova svestranost je bez premca – mogu biti slani ili slatki, a jednako su ukusni sami ili uz dodatke. Ovaj recept miriše na detinjstvo i sećanja na dane kada su uštipci bili znak toplog doma i ljubavi na tanjiru.
Pripremite ih i uživajte u ukusu koji povezuje generacije!
BONUS VIDEO:
Ova jednostavna, ali bogata pita, idealna je za porodične ručkove
30.11.2024
GurmanlookTajna je u sodi bikarboni!
29.11.2024
GurmanlookNapravite Karađorđeve šnicle i obradujte svoje najmilije ovim pravim srpskim specijalitetom
01.12.2024
GurmanlookUz ovaj jednostavan recept, možete napraviti ukusan hleb za doručak, uz čaj ili kao prilog glavnom jelu
01.12.2024
Gurmanlook
Ostavite komentar