ČEKA NAS PRAVI JANUARSKI DAN Biće mraza, oblaka i vetra!
U celoj zemlji hladno do 5 stepeni tokom dana
VestiNjihova svestranost je bez premca – mogu biti slani ili slatki, a jednako su ukusni sami ili uz dodatke
podeli vest:
U vreme kada su porodice provodile više vremena za istim stolom, a miris domaće kuhinje ispunjavao domove širom Jugoslavije, uštipci su bili prava zvezda doručka ili večere. Ovo jednostavno, ali neodoljivo jelo pravilo se u svakom domu, a mališani su ih obožavali – bilo da su ih umakali u kajmak, džem ili samo posipali šećerom.
Ako želite da se vratite u topli miris detinjstva ili otkrijete zašto su uštipci omiljeni generacijama, evo recepta koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Sastojci:
500 g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
300 ml toplog mleka (ili vode za posnu varijantu)
1 jaje (opciono, za bogatiju teksturu)
Ulje za prženje
Priprema:
Priprema testa:
U većoj posudi pomešajte brašno, so i šećer. Ako koristite suvi kvasac, dodajte ga direktno u brašno. Kod svežeg kvasca, rastvorite ga u toplom mleku s malo šećera i ostavite 5-10 minuta da se aktivira. Zatim dodajte mleko (ili vodu) i jaje u smesu s brašnom. Mesite dok ne dobijete mekano, glatko testo.
Odmor testa:
Pokrijte posudu krpom i ostavite testo da naraste na toplom mestu oko 30-40 minuta, ili dok ne udvostruči volumen.
Formiranje uštipaka:
Kada testo naraste, vadite manje komade kašikom ili rukama. Blago ih oblikujte u kuglice ili spljoštite, zavisno od želje.
Prženje:
Zagrejte ulje u dubokoj šerpi ili tiganju na srednje jakoj vatri. Uštipke spuštajte u vruće ulje i pržite ih dok ne dobiju zlatnu boju sa obe strane. Pazite da ulje ne bude previše vrelo kako bi se ravnomerno ispekli.
Serviranje:
Stavite gotove uštipke na papirni ubrus da upije višak masnoće. Poslužite ih tople uz kajmak, pavlaku, med, džem ili šećer u prahu.
Zašto su uštipci neprevaziđeni?
Uštipci su bili savršen izbor za brz obrok koji okuplja porodicu. Njihova svestranost je bez premca – mogu biti slani ili slatki, a jednako su ukusni sami ili uz dodatke. Ovaj recept miriše na detinjstvo i sećanja na dane kada su uštipci bili znak toplog doma i ljubavi na tanjiru.
Pripremite ih i uživajte u ukusu koji povezuje generacije!
BONUS VIDEO:
Ova jednostavna, ali bogata pita, idealna je za porodične ručkove
30.11.2024
GurmanlookTajna je u sodi bikarboni!
29.11.2024
GurmanlookNapravite Karađorđeve šnicle i obradujte svoje najmilije ovim pravim srpskim specijalitetom
01.12.2024
GurmanlookUz ovaj jednostavan recept, možete napraviti ukusan hleb za doručak, uz čaj ili kao prilog glavnom jelu
01.12.2024
GurmanlookU celoj zemlji hladno do 5 stepeni tokom dana
pre 1 sat
SrbijaSporazum će stupiti na snagu u nedelju, 19. januara
pre 7 sati
PolitikaOve večeri na severozapadu i jugoistoku Srbije pada i slab sneg
pre 8 sati
SrbijaKatarski premijer govorio je o prvoj fazi sporazuma
pre 8 sati
SvetOvaj nemili događaj je izazvao uzbunu u Zagrebu
pre 8 sati
RegionU vazduhu se nalaze dronovi
pre 9 sati
RegionKako je naveo tamo je bio i drveni sanduk za vojnu opremu u kom je pronađeno oružje
pre 9 sati
HronikaOvaj gradić je najhladniji grad na svetu
pre 9 sati
SvetVelika želja za promenama inspirisala je bračni par Marković da pokrene neobičan biznis
pre 15 sati
ReportažaDr Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, napisao je autorski tekst na temu sankcija NIS i odnosa Rusije i Srbije.
pre 16 sati
KolumnaŽeljko Ražnatović ubijen je 15. januara 2000. godine, a ovaj događaj bio je jedan od najispraćenijih u novijoj istoriji Srbije
pre 20 sati
SudbineNa svojim leđima nosila je izazove prijateljstva, braka sa veoma bolesnim mužem, probleme Pozorišta na Terazijama...
14.01.2025
SudbineKejt se potom ponovo osvrnula na svoju borbu
14.01.2025
SudbineNa Srpsku novu godinu 14. januara 2001. kad je planina bila bez lišća, Koraća konačno uspevaju da opkole
14.01.2025
SudbineBio dugogodišnji član ansambla Beogradskog dramskog pozorišta
14.01.2025
SudbineMančester siti se sa velikom tugom oprostio od svoje velike zvezde
14.01.2025
Sudbine
Ostavite komentar