ZAŠTO JE MARKO RUBIO POZVAO VUČIĆA NA RAZGOVOR "Ovo je najbolji odgovor mrziteljima i blokaderima"
Vesti
Njihova svestranost je bez premca – mogu biti slani ili slatki, a jednako su ukusni sami ili uz dodatke
podeli vest:
U vreme kada su porodice provodile više vremena za istim stolom, a miris domaće kuhinje ispunjavao domove širom Jugoslavije, uštipci su bili prava zvezda doručka ili večere. Ovo jednostavno, ali neodoljivo jelo pravilo se u svakom domu, a mališani su ih obožavali – bilo da su ih umakali u kajmak, džem ili samo posipali šećerom.
Foto: Shutterstock
Ako želite da se vratite u topli miris detinjstva ili otkrijete zašto su uštipci omiljeni generacijama, evo recepta koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Sastojci:
500 g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
300 ml toplog mleka (ili vode za posnu varijantu)
1 jaje (opciono, za bogatiju teksturu)
Ulje za prženje
Priprema:
Priprema testa:
Odmor testa:
Pokrijte posudu krpom i ostavite testo da naraste na toplom mestu oko 30-40 minuta, ili dok ne udvostruči volumen.
Formiranje uštipaka:
Kada testo naraste, vadite manje komade kašikom ili rukama. Blago ih oblikujte u kuglice ili spljoštite, zavisno od želje.
Prženje:
Serviranje:
Stavite gotove uštipke na papirni ubrus da upije višak masnoće. Poslužite ih tople uz kajmak, pavlaku, med, džem ili šećer u prahu.
Zašto su uštipci neprevaziđeni?
Uštipci su bili savršen izbor za brz obrok koji okuplja porodicu. Njihova svestranost je bez premca – mogu biti slani ili slatki, a jednako su ukusni sami ili uz dodatke. Ovaj recept miriše na detinjstvo i sećanja na dane kada su uštipci bili znak toplog doma i ljubavi na tanjiru.
Pripremite ih i uživajte u ukusu koji povezuje generacije!
BONUS VIDEO:
Ova jednostavna, ali bogata pita, idealna je za porodične ručkove
30.11.2024
GurmanlookTajna je u sodi bikarboni!
29.11.2024
GurmanlookNapravite Karađorđeve šnicle i obradujte svoje najmilije ovim pravim srpskim specijalitetom
01.12.2024
GurmanlookUz ovaj jednostavan recept, možete napraviti ukusan hleb za doručak, uz čaj ili kao prilog glavnom jelu
01.12.2024
GurmanlookU prestonici će tokom popodneva duvati košava
15.09.2025
Vesti
Ostavite komentar