ŠTA URADITI SA HRANOM POSLE SLAVE: Šta zamrznuti, šta sačuvati i kako iskoristiti ostatke?
Hrana koja ostane posle slave ne mora da završi u kanti
22.11.2024
GurmanlookNegde pred Mladinu (1. decembra), zna se – vreme je za omiljeni "sport u Srba"
podeli vest:
Svinjokolj, to je pravo slavlje na selu! Kad mraz stegne, negde pred Mladinu (1. decembar), zna se – vreme je za svinje i zimnicu. Ovaj običaj nije samo posao, već i prilika za druženje, smeh i dobar zalogaj. A šta sve može da se spremi od jedne svinje? Pa, nema čega nema!
Kad počinje svinjokolj i zašto baš tad?
Narod kaže – „Kad zima pokaže zube, pokaži ti nož.“
Svinjokolj kreće čim stignu prvi mrazevi, krajem novembra i početkom decembra. A zašto se ne radi posle Mladine, koja pada 1. decembra? Veruje se da meso tada brže propada i neće trajati cele zime. Ko bi rizikovao sa zimnicom kad je cela porodica na njoj? Više o Mladini pisali smo OVDE.
A uvek se možete konsultovati sa malo starijim komšijama koji nepogrešivo znaju kada je Mladina, pa će vam reći samo jedno, "Ne valja se, ne diraj to ništa!".
Hrana koja ostane posle slave ne mora da završi u kanti
22.11.2024
GurmanlookZahvaljujući svojim enzimima, kivi razgrađuje vezivna tkiva u mesu i čini ga neverovatno mekanim
21.11.2024
GurmanlookŠta se pravi na svinjokolji?
E, tu kreće magija! Kad se svinja obradi, svaki komad ima svoje mesto i svrhu:
Čvarci: Pravi specijalitet – topiš mast, a kad zamirišu čvarci, komšiluk se okupi!
Kobasice: Pikantne ili blage, svaki domaćin ima svoj recept. Najlepše su kad se stave u pušnicu na sušenje.
Slanina: Debela, mirišljava, dimljena ili suva – pravi kraljica svake zimnice.
Šunka i pršuta: Spremane pažljivo, polako se suše, a rezultat je delikates vredan čekanja.
Mast: Narod kaže, „Mast je zdravlje.“ Koristi se za kuvanje, pečenje, pa čak i za pravljenje kolača.
Kulen: Pikantna poslastica za svečane trpeze, najbolje ide uz domaći hleb i čašicu rakije.
Naravno, ne zaboravimo sarme, jer se na svinjokolju uvek kuva neka vruća čorba ili paprikaš – da se radnici okrepe!
Običaji i poneka šala
Svinjokolj je i prilika za šale. Narod kaže: „Ko ne jede čvarke, neće ga žene!“ ili „Ko ne zna napraviti kobasicu, nije za ženidbu.“ Posao se radi ozbiljno, ali uz pesmu, priču i ponekad poneku čašicu rakije za „zagrejavanje“.
Pre nego što se počne, obavezno se pali sveća i izgovara molitva – da sve protekne kako treba. Prvi komad mesa često se odvoji „za svetca“, simbolično za sreću i zdravlje cele porodice.
Šta nositi kod veterinara?
Nije sve samo u običajima, ima i zakona. Pre nego što se uživate u kobasicama, obavezno je meso dati na pregled:
Trihineloskopija: Uzmite deo dijafragme (mišića) svinje i odnesite kod veterinara. Ovo je ključno za proveru da nema trihinele, opasnog parazita.
Papiri o poreklu svinje: Ako svinju niste sami gajili, zatražite potvrdu od prodavca o njenom zdravstvenom stanju.
Rezultati obično stižu isti dan, pa nema čekanja.
Saveti za uspešan svinjokolj
Pripremite alat: Oštar nož je pola posla, a čist alat je garancija zdravog mesa.
Skladištenje: Meso odmah ide na hladno – u pušnicu, zamrzivač ili na sušenje.
Pravilno dimljenje: Koristite suvo drvo bukve ili hrasta – daje najbolji ukus.
Zabava: Pozovite porodicu i prijatelje, jer svinjokolj je pola posao, pola uživanje.
Svinjokolj je više od pripreme hrane – to je tradicija, druženje i posebna vrsta zadovoljstva. Kad zamirišu čvarci i slanina, znaš da je zima tu, ali ti nemaš brige – zimnica je spremna.
Zato, zavrni rukave, zategni kecelju i kreni u akciju, jer svinjska magija ne pravi se sama!
BONUS VIDEO:
Tradicionalni recept koji osvaja na prvi zalogaj
21.11.2024
GurmanlookPrilikom motanja sarme važno je da fil stavite bliže donjem delu lista
20.11.2024
GurmanlookOvu luksuznu poslasticu sada možete lako pripremiti kod kuće
20.11.2024
GurmanlookJednostavan način da sačuvate jesenje ukuse i obradujete porodicu zdravim namazom
19.11.2024
GurmanlookKolege su uspele da mu uzmu oružje i držale ga pod kontrolom do dolaska velikog broja pripadnika policije
pre 35 minuta
HronikaSuzana Joksimović koja je stradala dok je šetala pse u Kumodraškoj, biće sahranjena na groblju u Rajkovcu
pre 38 minuta
HronikaU cilju sprečavanja respiratornih infekcija do daljeg su zabranjene posete pacijentima na bolničkom lečenju u ovoj zdravstvenoj ustanovi
pre 51 minut
SrbijaMinistarka prosvete istakla je da svako ima pravo da izrazi svoj politički stav, ali isključivo u svoje slobodno vreme
pre 59 minuta
SrbijaO ovome treba da vode računa i Srbi koji kreću put Nemačke, odnosno oni koji žive tamo, a taj broj nije mali.
pre 1 sat
SvetOva bolest prouzrokuje značajne ekonomske štete i zato se nalazi na listi najopasnijih bolesti Svetske organizacije za zdravlje životinja
pre 1 sat
SrbijaMinistarka prosvete istakla je da svako ima pravo da izrazi svoj politički stav, ali isključivo u svoje slobodno vreme
pre 1 sat
SrbijaZgrada se srušila na bager u kom je bio radnik
pre 1 sat
SvetNapustio nas je jedan od najcenjenijih izvođača izvorne muzike
pre 1 sat
SudbineVirtuozni klavijaturista i majstor više instrumenata, Gert Hadson preminuo je u 87. godini
pre 15 sati
SudbinePosle niza manjih uloga, široku popularnost steako je u telenoveli "Dani naših života" u kojoj se pojavljivao od 2010. do 2011. godine
21.01.2025
SudbinePlivanje za Časni krst na jezeru u Malom Zvorniku obeležio je nesvakidašnji događaj koji je mnogima izmamio osmeh i suze
21.01.2025
ReportažaKviz "Potera" nakon pauze zbog praznične šeme vratio se na male ekrane
20.01.2025
SudbineFlorshajm je završio jesenju polusezonu kao drugoplasirani tim u svom regionu, sa samo dva boda manje od lidera
20.01.2025
ReportažaOna je bila učenica Ekonomske škole
20.01.2025
SudbinePrema dostupnim informacijama, Bartoš bio je poznat u svetu amaterskog boksa u Poljskoj pre nego što se preselio u Belgiju.
20.01.2025
Sudbine
Ostavite komentar