KISELI KUPUS JEDI I NEMA ZIME! Saveti kako se kiseli, kako pretače i kakvom se to krpicom čisti bure
Zahladnelo je, zato nema razloga da se kupus ne kiseli!
11.11.2024
GurmanlookTaj hrskavi, masni, sočni zalogaj koji tera da se oblizujemo i uživamo u svakom komadiću...
podeli vest:
Kad dođe novembar, zna se – stiže vreme svinjokolja! Kod nas u Srbiji, to je pravo slavlje, događaj kojem se raduju i stari i mladi, a jedan od najvoljenijih delikatesa koji nastaje u tim hladnim danima jeste čvarak. Taj hrskavi, masni, sočni zalogaj koji tera da se oblizujemo i uživamo u svakom komadiću.
Ako niste još spremali domaće čvarke, pripremite se da saznate sve tajne – od oranije do krajnje masti i hrskavih čvaraka!
Priprema i važnost oranije
Oranija – to vam je ono veliko metalno lonče ili kotao u kojem se sve dešava. Stara, dobro oprana i spremna, oranija se postavlja napolju, obično na otvorenom plamenu. U nju se stavlja isečena svinjska mast koja će polako da se topi i pretvara u onu divnu, zlatnu mrvicu koju obožavamo.
Pre nego što krenete s pravljenjem čvaraka, birajte pravi deo mesa. Najbolje je koristiti masnije delove svinjske slanine – što više mesa i masnoće, to će čvarci biti sočniji i lepši.
Zahladnelo je, zato nema razloga da se kupus ne kiseli!
11.11.2024
GurmanlookOva tradicionalna poslastica je omiljena u svakom godišnjem dobu
09.11.2024
GurmanlookPostupak
Seckanje: Prvo, uzmite svinjsku mast i isecite je na komade. Nemojte ih seckati previše sitno, da se ne bi sve pretvorilo u mast pre nego što dobijemo čvarke. Svaki komadić treba da bude bar oko 2 cm, taman da imate šta da grickate kad se sve završi.
Topljenje: Komadiće stavite u oraniju na umerenoj vatri. Ne treba previše jako da se zagreva jer onda čvarci postaju suvi, tvrdi, a mast prebrzo zagori. Vatra mora biti ravnomerna i umerena, a masti treba vremena da se polako, ali sigurno topi. Kako se mast topi, sve će početi da se prži i dobićete divan miris koji je pravo obećanje zime!
Mešanje: Dok se sve krčka, čvarke treba povremeno promešati, da se lepo ispeku sa svih strana. Za sve vreme kad je svinjokolj u toku, oko oranije se okupljaju komšije, prijatelji, rodbina, jer to nije samo kuvanje, već pravi mali događaj! Svako pomogne da se čvarke promeša, a priča se uz vatru i topli domaći špricer ili rakiju.
Vađenje čvaraka: Kad primetite da su čvarci dobili zlatno-smeđu boju, vreme je da ih vadite. Sad dolazi ključno pitanje – pritisnuti ih ili ne? Ako volite hrskave čvarke, uzmite presu za čvarke i lagano ih pritisnite, da izvučete višak masti. Tako ostaje samo ona mrvica hrskavog mesa. Ako volite malo sočnije, pritisnite ih tek blago.
Posipanje solju: Čim ih izvadite, posolite ih po ukusu. So daje onaj završni šmek koji čvarcima daje posebnu draž, pa nemojte štedeti.
Ostavljanje masti: Mast koja ostane u oraniji je ono što će vam obogatiti zimnicu. Kad se malo ohladi, sipajte je u teglice ili posude, i čuvajte za ceo zimu. Ta mast može da posluži za sve – od prženja jaja, preko pravljenja testa, do mazanja na domaći hleb za najjednostavniji, a najlepši doručak.
Idealno za posluženje na okupljanjima ili kao obrok
08.11.2024
GurmanlookKolačići poznati po svojoj prhkosti i bogatom ukusu
07.11.2024
GurmanlookZanimljivosti i narodni saveti
Čvarci kao znak bogatstva: Kažu naši stari da gde ima čvaraka, tu je bilo uspešnog svinjokolja i puno mesa. Čvarci su se nekad cenili kao delikates, a i danas nema okupljanja bez tanjira punog čvaraka i nekog domaćeg hleba.
Pravila mešanja: Ako želite ravnomerno ispržene čvarke, neka stalno neko bude pored oranije i meša. Tako se osigurava da se svaki komad ravnomerno isprži i da nijedan ne zagori.
Sušenje na vazduhu: Kad su izvađeni iz masti, čvarke možete kratko staviti na papirni ubrus da upije višak masti, ali pravi gurmani tvrde da je najbolje da ih odmah pojedete – dok su još topli i krckavi.
Završna reč
Čvarci su mnogo više od hrane – oni su deo naše tradicije, običaja, nešto što spaja porodice i komšije. Zato, ako imate priliku, svakako učestvujte u svinjokolju i naučite tajne domaćih čvaraka. Taj proces nije samo pravljenje hrane; to je deo nas, deo priče koja se prenosi generacijama.
Uživajte u svakom hrskavom zalogaju, jer pravi domaći čvarak, baš onaj iz oranije, ima nešto što nijedna radnja kada ih kupujete, ne može da pruži!
BONUS VIDEO:
Za kuvanje, najčešće se koristi kombinacija nekoliko vrsta ribe
07.11.2024
GurmanlookŽito, kao simbol večnog života i nade, priprema se sa posebnom pažnjom i ljubavlju
06.11.2024
GurmanlookJednostavan recept za rolat ne zahteva puno vremena, a rezultat je predivno dekorativan i ukusan
06.11.2024
GurmanlookIdealan izbor za sve one koji žele danas nešto laganiji ali sočniji obrok
06.11.2024
GurmanlookOno što je takođe čudno, jeste da je porodica Ivanović ovaj Dom za stare nedavno renovirala
pre 9 minuta
HronikaProtiv njega je podneta krivična prijava za nedozvoljeno nošenje oružja, jer ga nije nosio na propisan način
pre 29 minuta
HronikaPredsednik kaže da je Srbija i za ovu godinu postavila ambiciozan cilj
pre 29 minuta
PolitikaVlasnik izgorelog vozila nije poznat, a komšije tvrde da ono tako stoji danima
pre 35 minuta
BeogradUčenik u Bečeju želi da se obračuna sa onima koji nisu za bojkot nastave uz pretnje i psovke
pre 47 minuta
PolitikaMinistarka pravde, istakla je u emisiji "Uranak" na našoj televiziji, da je istraga o padu nadstrešnice najbrža koju je ikada videla
pre 50 minuta
PolitikaPacijenti koji su primljeni na VMA su u stabilnom stanju
pre 58 minuta
HronikaMinistarka ističe da advokati samo vrše opstrukciju rada državnih organa
pre 1 sat
PolitikaNapustio nas je jedan od najcenjenijih izvođača izvorne muzike
pre 2 sata
SudbineVirtuozni klavijaturista i majstor više instrumenata, Gert Hadson preminuo je u 87. godini
pre 16 sati
SudbinePosle niza manjih uloga, široku popularnost steako je u telenoveli "Dani naših života" u kojoj se pojavljivao od 2010. do 2011. godine
21.01.2025
SudbinePlivanje za Časni krst na jezeru u Malom Zvorniku obeležio je nesvakidašnji događaj koji je mnogima izmamio osmeh i suze
21.01.2025
ReportažaKviz "Potera" nakon pauze zbog praznične šeme vratio se na male ekrane
20.01.2025
SudbineFlorshajm je završio jesenju polusezonu kao drugoplasirani tim u svom regionu, sa samo dva boda manje od lidera
20.01.2025
ReportažaOna je bila učenica Ekonomske škole
20.01.2025
SudbinePrema dostupnim informacijama, Bartoš bio je poznat u svetu amaterskog boksa u Poljskoj pre nego što se preselio u Belgiju.
20.01.2025
Sudbine
Ostavite komentar