IDEALNI PREDLOG ZA MEZE: Kako pripremiti ukusan posni rolat sa ajvarom i spanaćem
Jednostavan recept za rolat ne zahteva puno vremena, a rezultat je predivno dekorativan i ukusan
06.11.2024
GurmanlookŽito, kao simbol večnog života i nade, priprema se sa posebnom pažnjom i ljubavlju
podeli vest:
Kada se priprema za slavsku trpezu, žito je nezaobilazno jelo koje nosi snažnu simboliku i duboko ukorenjenu tradiciju u pravoslavnim običajima. Žito, kao simbol večnog života i nade, priprema se sa posebnom pažnjom i ljubavlju. Ukusno, mirisno, bogato slatkim začinima i orasima, ovo jelo na slavskoj trpezi ima posebno mesto.
Evo kako da pripremite savršeno žito za slavu, sa svim potrebnim sastojcima i koracima za pripremu.
Potrebni sastojci:
500 g pšenice
200 g mlevenih oraha
200 g šećera u prahu (možete koristiti i običan šećer ako preferirate)
Ekstrakt vanile ili vanilin šećer (po želji)
Kora rendanog limuna ili pomorandže
Mleveni cimet (po ukusu)
Prstohvat soli
Priprema:
Priprema pšenice: Pšenicu dobro isperite nekoliko puta dok voda ne postane bistra. Potopite je u vodi preko noći kako bi omekšala. Sutradan je ocedite i stavite u veliki lonac sa svežom vodom. Kuvajte je dok ne omekša, što može trajati oko 1.5 do 2 sata. Kada je gotova, pšenicu dobro procedite i ostavite je da se ohladi.
Mlevenje i priprema smese: Kada se pšenica ohladi, možete je samleti u mašini za meso ili sitno usitniti štapnim mikserom – zavisno od željene teksture. Neki vole da žito bude potpuno glatko, dok drugi preferiraju da se delovi pšenice osete pod zubima.
Dodavanje začina i oraha: U samlevenu pšenicu dodajte šećer u prahu, mlevene orahe, vanilin šećer, rendanu koru limuna, malo cimeta i prstohvat soli. Sve dobro promešajte, a zatim probajte da vidite da li su šećer i začini dovoljno izraženi.
Dekoracija: Pre služenja, žito možete ukrasiti dodatnim slojem mlevenih oraha po vrhu ili cimetom, što daje divan vizuelni efekt i dodaje ukusu.
Jednostavan recept za rolat ne zahteva puno vremena, a rezultat je predivno dekorativan i ukusan
06.11.2024
GurmanlookSve što vam je potrebno je na spisku, zato se pripremite na vreme za dolazeću slavu
05.11.2024
MozaikSaveti za posluživanje
Žito za slavu obično se servira u činiji i ukrašava po želji. Uz tradicionalan ukus oraha i arome vanile, žito će sigurno osvojiti sve prisutne na slavskom stolu. U nekim krajevima se za dodatnu slatkoću dodaje malo meda, što daje poseban šmek ovom specijalitetu.
Ovaj jednostavan, ali svečani recept savršen je dodatak svakoj slavskoj trpezi i nosi autentičan ukus i miris pravoslavne tradicije.
BONUS VIDEO:
Uživajte u pripremi ovih predivnih slavskih kolača
25.10.2024
GurmanlookSveća treba da gori tokom celog dana, ali se preporučuje da nikada ne ostane sama u prostoriji
10.11.2024
TradicijaEvo nekoliko korisnih saveta kako da na prirodan način pomognete svom telu
27.10.2024
VestiPo nalogu dežurnog tužilaštva naređana je obdukcija tela strdalog, ali i veštačenje vozila
pre 5 minuta
HronikaPredsednik Vlade izjavio je i da se celokupna dokumentacija u vezi sa istragom tragedije na Železničkoj stanici u Novom Sadu nalazi u rukama
pre 5 minuta
PolitikaLavrov je podsetio da je predsednik Rusije Vladimir Putin više puta izražavao poštovanje prema američkom narodu
pre 23 minuta
SvetOna je juče u bolnicu primljena u jako lošem stanju
pre 28 minuta
HronikaU toku je 9. Centralna akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju
pre 36 minuta
SrbijaPredsednik Vlade Miloš Vučević kaže da se Aljbin Kurti "preigrao"
pre 37 minuta
PolitikaZa sada nije poznato ima li povređenih u ovoj nezgodi
pre 55 minuta
HronikaNa Pančevačkom mostu bilo je gužvi oko sedam časova u pravcu ka centru grada
pre 1 sat
BeogradBio je i aktivni član Udruženje lekara pisaca "Vidar"
pre 23 sata
SudbineAnđela je kobnog dana čekala na Železničkoj stanici autobus sa svojim dečkom Milošem Milosavljevićem (21) iz Knićanina
05.12.2024
SudbinePrve tegobe Jovana Bajrović (29) osetila je pre nekoliko godina
03.12.2024
SudbineSportisti, navijači i prijatelji iz celog sveta odaju počast velikom sportisti
03.12.2024
SudbineOva atrakcija privlači pažnju i dece i meštana, a vi pogledajte slike koje su oduševile celu Mačvu
03.12.2024
ReportažaMiloš Bojinović radio je na rečniku koji je objavljen u izdanju SANU
03.12.2024
SudbineOn voli životinje i ima vredne ruke... a evo kako je došao do fenomenalnog biznisa
02.12.2024
ReportažaLu Karneseka izrodio je mnoge poznate igrače
01.12.2024
Sudbine
Ostavite komentar