Grčki ZAPEČENI PASULJ: Ukusi Mediterana na vašem stolu
Idealno gurmansko jelo za nešto hladnije dane
podeli vest:

Kada tražite jednostavan, a hranljiv obrok, grčki zapečeni pasulj je pravi izbor. Ovo jelo spaja bogatstvo ukusa mediteranskih začina i svežinu zeleniša, a priprema je iznenađujuće brza.
Idealno jelo za hladnije dane, jer pasulj, u kombinaciji sa cimetom, paradajzom i ljutom papričicom, biće zaista pravi, bogati mediteranski obrok koji će prijati i telu i duši.
Sledi recept koji možete lako pripremiti kod kuće.
Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
½ crvenog luka, tanko isečenog
400 g seckanog paradajza (svežeg ili iz konzerve)
1 kašika meda
1 mala crvena ljuta papričica, očišćena i sitno iseckana
1 kašičica mlevenog cimeta
½ kašičice paprike
1 kašičica sušenog origana
400 g kuvanog pasulja (iz konzerve ili domaći)
150 g blitve ili spanaća, grubo iseckanog
10 g svežeg peršuna, sitno iseckanog
TVRDE GALETE moje bake, pamte se po mirisu i ukusu!
Ako ste odrastali na Balkanu, sigurno se sećate onih starih, tvrdih galeta
24.10.2024
GurmanlookPriprema:
Zagrejte rernu na 200°C (ili 180°C ako koristite ventilator).
U vatrostalnoj posudi ili tiganju koji može da ide u rernu, zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri.
Dodajte isečeni crveni luk, posolite i pobiberite po ukusu. Pržite ga 2-3 minuta dok ne omekša i zamiriše.
Dodajte paradajz, med, ljutu papriku, cimet, papriku i origano. Kuvajte nekoliko minuta dok se ukusi ne sjedine i sos ne postane gust.
Umešajte pasulj i blitvu ili spanać. Sve zajedno lagano promešajte kako bi se sastojci dobro spojili.
Stavite posudu u rernu i pecite 20 minuta, dok se na površini ne formira blaga zlatna korica.
Nakon pečenja, pospite svežim peršunom i odmah poslužite.
BEĆARSKI SATARAŠ: Kako spremiti ovo starinsko jelo koje miriše na tradiciju
Može biti poslužen kao prilog, glavno jelo ili dodatak uz meso i pirinač
24.10.2024
GurmanlookMmm, to je mezetluk! Predlozi PREDJELA koji će oduševiti vaše goste
Sezona slava lagano počinje, zato na vreme osmislite šta ćete pripremiti
23.10.2024
GurmanlookSaveti za serviranje:
Ovo jelo je savršeno kao glavni obrok uz parče hrskavog hleba ili kao prilog uz ribu ili piletinu. Za puniji mediteranski doživljaj, dodajte nekoliko maslina i malo feta sira sa strane.
Zapečeni pasulj na grčki način je ne samo ukusan, već i hranljiv obrok koji se lako priprema. Aromatični začini i jednostavni sastojci čine ga pravim izborom za ručak ili večeru, a zahvaljujući brzoj pripremi možete ga poslužiti i kada nemate mnogo vremena za kuvanje.
BONUS VIDEO:
Ne bacajte! Dajemo vam odlične predloge kako da iskoristite STARI HLEB
Nemojte ga bacati, jer od njega možete napraviti sasvim novo i preukusno jelo ili predjelo
21.10.2024
GurmanlookOvo niste znali: Tajna HRSKAVE i UKUSNE pohovane piletine
Klasično jelo koje nikada ne izlazi iz mode, ali pravi izazov je postići onu savršenu hrskavost
21.10.2024
GurmanlookJesen stigla, DUNJO moja: Spremite čuveno SLATKO kako su naše bake to umele
Miris i ukus koji osvaja, vraća u detinjstvo a sladi dušu...
18.10.2024
GurmanlookRecept za gurmanski JUNEĆI GULAŠ: Idealan ručak za celu porodicu
Ukoliko ne znate šta biste spremili, evo sjajnog predloga za jelo koje ne ostavlja nikoga ravnodušnim
18.10.2024
GurmanlookPUTIN PONOVO OBUKAO UNIFORMU Evo zašto je NATO u panici, pogledajte šta je cilj akcije "Zapad 2025" (FOTO)
Više od 100.000 vojnika, kao i 247 ratnih brodova i podmornica ruske mornarice pokazalo čime raspolaže
pre 11 minuta
SvetSVEŽE JUTRO U SRBIJI Pljuskovi tokom prepodneva, a evo kada stiže stabilizacija vremena
U prestonici će tokom popodneva duvati košava
15.09.2025
VestiI DALJE PRIJATNO TOPLO U VEĆEM DELU ZEMLJE Tokom jutra oblačno i svežije
U subotu u Banatu jaka košava
12.09.2025
Vesti
Ostavite komentar