MIRIŠE NA JESEN - torta od kestena i čokolade
Dajemo vam još jedan recept za ukusnu tortu koja se lako sprema, a ne peče
13.10.2022
GurmanlookLjudi obeležavaju sve važne događaje u životu (rođendani, slave, praznici) upravo tortom
podeli vest:
Danas, postoje na hiljade vrsta ( i još više recepata) ovih poslastica. Bilo da ih volite sa voćem ili čokoladom, šanse su gotovo minimalne da odbijete parče omiljene torte.
Ali, kome možemo da zahvalimo na ovom tradicionalnom desertu? Niko u stvari ne zna, ali postoji nekoliko pretpostavki.
Istoričari hrane kažu da je tradicija pečenja kolača tokom vekova postala sve popularnija, pa su se tako u tom procesu dodavali različiti začini, sastojci i menjali su se recepti. Teško je odrediti tačan datum kada je hleb postao sladak.
Znamo da su drevni Egipćani bili dobri pekari i da su hlebom sa dodatkom meda napravili promenu u dotadašnjoj proizvodnji hleba.
Dajemo vam još jedan recept za ukusnu tortu koja se lako sprema, a ne peče
13.10.2022
GurmanlookKremast i ukusan starinski kolač koji je Jugoslavija obožavala
04.09.2022
GurmanlookZapravo, nije postojala razlika između kolača i hleba veoma dugo, iako su slatki oblici pravljeni od različitih sastojaka poput voća, semenki i vina i služeni su kao desert.
Ovi rani oblici kolača su bili ravni, kao palačinka i veoma različiti od onoga što danas podrazumevamo pod pojmom torta.
Torte kakve danas pojznajemo imaju mekanu i postojanu strukturu. Rimljani su verovatno usavršili praksu dodavanja kvasca u testo, a kasnije, Italijani su u 16. veku su dodali jaja i puter u celu priču.
Obe metode stvorle su lagano testo same torte, ali proces je bio dugotrajan i poprilično komplikovan. Do polovine 1800-tih godina, u proizvodnju se uključila i soda bikarbona, te prašak za pecivo, koji je olakšao proces pravljenja torti.
Foto: Pixabay.com
Kasnije, poslastičari su u testo počeli da dodaju začine i mast i polako, torta je dobijala današnji izgled. Uz to, kolači i torte počeli su da se služe kao obavezni desert, nakon glavnog jela.
Novi sastojci promenili su samo vreme kada se torta jede, ali je i proces pravljenja torte promenjen, kako u geografskom, tako i u ekonomskom smislu, pa je, sada dostupnija, torta postala sve popularnija. Ipak, i dalje niko sa sigurnošću ne može da tvrdi ko je prvi napravio tortu namenjenu za proslave.
Pored toga što se brzo sprema, vrlo je ukusna i "zarazna"
21.09.2022
GurmanlookSjajna poslastica u kojoj umesto čokolade i šećera imate dijetalne sastojke
27.09.2022
GurmanlookIpak, tokom 18. veka, torte su masovno počele da se prave za proslave, u bogatim aristokratskim kućama, a tek od 19. veka, i niži slojevipočeli su prave torte, kada su belo brašno i šećer postali jeftiniji.
Polovinom 19. veka, počinje talas osnivanja poslastičarnica po gradovima Evrope, a tada nastaju i neke od najpopularnijih torta, poput doboš i saher torte.
Idealan za letnje dane. Sprema se za samo 20 minuta, i to bez pečenja
25.07.2022
GurmanlookPostoje različite varijante recepata, ali u ovu lenju pitu ćete da se zaljubite na prvi zalogaj
07.08.2022
GurmanlookMmmm...njam. Ko još može ovome da odoli?
13.09.2022
GurmanlookUkusno, a brzo i lako se sprema
24.09.2022
GurmanlookDa se vratimo na gledanje filmova vikendom, danas imamo italijanski istraživački film iz 1972. o životu i smrti Enrika Mateija.
17.02.2025
Kolumna
Ostavite komentar