Showtime > Prvi Red

IVICA DAČIĆ VODIO TEŽAK ŽIVOT: Majka mu je ŠILA ŠORTSEVE za školu, a pogledajte GDE JE ODRASTAO poznati političar

Natprosečni talenat za novinarstvo koji je zavoleo učenje od malih nogu, uprkos teškoj situaciji tokom odrastanja

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

11/01/2024 > 15:16

podeli vest:

IVICA DAČIĆ VODIO TEŽAK ŽIVOT: Majka mu je ŠILA ŠORTSEVE za školu, a pogledajte GDE JE ODRASTAO poznati političar
Foto: Prvi Red/Tanjug/Jadranka Ilić


Ekipa "Prvog reda" posetila je porodični dom Ivice Dačića u Žitorađi. Ovom prilikom sestra srpskog političara, kao i njegovi prijatelji, otkrili su nam gde je i sa kim Dačić odrastao, kako je njegov put preko Prizrena, Žitorađe i Niša izgledao, kao i stvari iz privatnog života koje malo ko zna o našem političaru.

Ivica Dačić rodio se u Prizrenu, a nakon rođenja, sa svojom porodicom seli se u Žitorađu. On je u Žitorađi živeo do svoje 15. godine, kada se preselio u Niš. 

Teško detinjstvo u Žitorađi, ali velika ljubav za učenjem

Ivičin otac je bio policajac, on je sagradio kuću u kojoj je političar napravio svoje prve korake kao dete.

- Oni su živeli težak život. Ivičin otac napravio je kuću u kojoj su živeli. Sakupljao je ciglu po ciglu, kamenje, možda na ulici, da bi sagradio temelj. Kada su sagradili podrum, tamo su svi živeli dok nisu sazidali ostatak kuće - priseća se meštanka Žitorađe.

Ona je ispričala da su se kao porodica dosta mučili u oskudnom životu. Rekla je kako je Ivica bio skroman, i kao dete nikada nije tražio da mu se nešto kupi.

- Njegova mama mu je šila šortseve i košulje. Ivica nikada nije bio nezadovoljan. Koliko su mu pružili, on je bio zahvalan - rekla je ona.

Meštanka se prisetila školskih dana sada uspešnog političara.  

- Išao je ovde u osnovnu školu, do osmog razreda. Onda je prešao u Niš. Tamo je nastavio novinarstvo, ali nastavio je da dolazi u Žitorađu. Stavio bi knjige pod ruku, i otišao pravo u sobu. Voleo je knjige

Foto: Prvi Red/Tanjug/Jadranka Ilić

 

Sagovornica je potvrdila da je Ivica Dačić već sa dve, tri godine naučio da čita i piše. Kako je rekla, voleo je da se igra sa decom, bio je sasvim normalno dete. 

Nastavnik tehničkog vaspitanja Miroljub Mića Vulić rado se prisetio ranijih dana, dok je predavao Ivici Dačiću u osnovnoj školi u Žitorađi. Kako je rekao, Dačić je voleo njegov predmet, imao je odličnu ocenu, ali pored toga, voleo je i da trenira rukomet, u kom je bio veoma uspešan. 

Školski drugovi prisetili su se dečačkih druženja i anegdota. Rekli su da je bio uporan i veoma vredan, a oduvek je znao čime želi da se bavi u životu. 

Talenat za novinarstvo i burni tinejdžerski dani 

Talenat ka novinarstvu, Dačić je pokazao već u srednjoj školi, gde je bio jedan od najboljih đaka.

Dačićev kum Nenad Stanisavljević otkrio je malo poznate detalje iz tinejdžerskog doba političara i njegove dane iz srednje škole i zajedničkog odeljenja IV-3. 

- Upoznavanje je kratko trajalo, jer je odmah delovalo kao da se jako dugo znamo. Ivica je od prvog dana pokazao veliku druželjubivost, a već sa 16, 17 godina pokazao je svoju lidersku karakteristiku - započeo je Ivičin kum.

Foto: Prvi Red/Tanjug/Jadranka Ilić

 

- Nije bilo izlaska u kom Ivica nije bio, žurki u gradu, utakmica ili koncerata na kojima nismo prisustvovali - rekao je Nenad kroz smeh. 

- Još kao mlad je pratio dnevnu štampu i brzo pamtio. Često je imao aktuelnije informacije, čak i od profesora. Brzo se uklopio. Vodio je glavnu ulogu u školskim, ali i vannastavnim aktivnostima. I tada je voleo da peva i ide na utakmice. Vrlo brzo je, zbog dobrog glasa, postao voditelj jutarnjeg programa u Radio Nišu, kod legende niškog novinarstva, Ozrena Rašića. Sjajno se snašao, jedino mu je bilo problem rano ustajanje. Međutim, nije mu bilo teško da i pre nastave u školi, radi jutarnji program oko 5, 6 sati ujutru - objasnio je kum Nenad.

Foto: Prvi Red

 
Prvi na rang listi Fakulteta političkih nauka

Ivičin kum prisetio se šaljivih anegdota iz školske klupe, pa nam je objasnio i kako je teklo čvrsto prijateljstvo koje je došlo do kumstva. 

- Sedeli smo u poslednjim klupama, "magarećim klupama". Imao je sukob sa jednom profesorkom, jer ona nešto nije razumela. Ivica se iznervirao i podigao klupu. Zajedno smo išli u školu, potom smo zajedno upisali novinarski fakultet. Sećam se da je Ivica bio prvi na rang listi na Fakultetu političkih nauka. Bili smo i cimeri u Beogradu, gde smo provodili studentske dane. To je, na neki način, dovelo do kumstva. Ivica je venčao mene i moju suprugu, tako smo se povezali za ceo život, a potom je i krstio naše dve ćerke - ispričao je kum.

Nenad je istakao da je Ivica veliki prijatelj, kum i političar kome treba odati priznanje. Rekao je da je kao političar, Dačić mnogo postigao.

Foto: Prvi Red/Tanjug/Jadranka Ilić

 
Dačićeva sestra otkrila anegdote "iza kamera"

Emica Dačić, Ivičina sestra pričala je za "Prvi red" o nepoznatim stvarima iz privatnog života svog brata. Ona se osvrnula na to kako je biti sestra Ivice Dačića, kada je rekla da, kao i svaka sestra, uvek brine za njega. 

- Sećam se za vreme kada je Dačić bio ministar policije, ja sam tada položila vožnju, a on mi je rekao: "Molim te, nemoj da voziš za vreme mog mandata". Čoveče, al to traje, ali i od jednog mog lošeg parkiranja mogla je da ispadne priča. Prva asocijacija na mog brata je borba za kreiranje nekog svog identiteta. On je jasno pokazivao da ga zanimaju na primer vesti na televiziji. Njih je prepisivao, i onda sam ja bila publika, pa me je svake noći terao da sedim i slušam vesti koje su tada meni bile dosadne, naravno. Vrlo je pokazivao tu novinarsko-istraživačku stranu - kroz osmeh je ispričala Dačićeva sestra. 

Na dodeli velikog priznanja saznao za smrt oca

Ivica Dačić, tokom boravka u Rusiji, gde je primio veliko priznanje, saznao je tragičnu vest, da njihov otac više nije sa njima. Međutim, on je tada ispoštovao protokol, i ponašao se kao da se ništa nije dogodilo.

- Sa tatom je bio kad god je imao vremena. Trudio se da vreme provede sa njim, jer smo znali da prognoza nije najbolja, nije dobra. Bila sam sve vreme sa njim, a nekada sam mislila da je bolje da nije tu. Imali smo situacije kada smo morali da budemo hrabri i jaki. Jako nedostaje otac, mislim da nas gleda odozgo i da je ponosan na nas - rekla je Emica.

Emica je ispričala kako ju je Ivica ohrabrivao da upiše glumu, i pred roditeljima podržao u toj životnoj odluci. Kako kaže, voleo je da je gleda u legendarnoj seriji "Porodično blago" i bilo mu je veoma drago. 

- Mala je razlika kakav je Ivica kada se ugase kamere, osim što je opušteniji, spontaniji, duhovitiji i prosto je osoba koja je potpuno otvorena. Poseduje tu toplinu i tradicionalnost, lojalan je i istrajan. Tolerantan je i to je nešto što je njegov kvalitet. Mnogo sam ponosna na njega. Visoka je cena onoga čime se on bavi, i uvek jedva zadržim suze. Volimo te baš takvog kakav jesi, ne menjaj se, samo hrabro, mi smo uz tebe - poručila je Dačićeva sestra Emica.

Ostavite komentar