Showtime > Display

Šta se sve DEŠAVALO na sceni tokom dodele OSKARA - dobro je da i dalje POSTOJI

Šamar Vila Smita, goli čovek trči pozornicom, nagrada dodeljena pogrešnom filmu, samo su neki od najčuvenijih skandala sa dodele nagrada

Izvor: K1info/index.hr

12/03/2023 > 17:01

podeli vest:

Šta se sve DEŠAVALO na sceni tokom dodele OSKARA - dobro je da i dalje POSTOJI
Foto: Tanjug/AP Photo/Chris Pizzello, File


Prva dodela Oskara nije bila nimalo nalik današnjoj - trajala je svega 15 minuta, da bi se decenijama kasnije pretvorila u grandiozni događaj koji u svetu gleda preko 60 miliona ljudi.

Sama ceremonija strogo je određena, uz precizan program i zadato vreme u koje učesnici izlaze na pozornicu. Ipak, uz čak 24 nagrađivane kategorije i brojne osobe koje učestvuju, nemoguće je da sve uvek prođe glatko. Da stvar bude gora, brojna publika brine se da se svaka greška primeti i ostane zapamćena. Ovo su neke od njih - događa se svima, pa i Oskarovcima.

Vil Smit ošamario Krisa Roka

Slavni šamar o kojem se još uvek priča dogodio se nedavno, tačnije prošle godine. Kris Rok se u svojim najavama našalio sa Džejdom Pinket Smit, rekavši da bi mogla da glumi u filmu "G.I. Jane 2". Fora se odnosila Džejdinu ćelavu glavu, s obzirom na to da pati od alopecije.

Iako se i Vil Smit prvobitno nasmejao, ugledao je zgroženi pogled svoje supruge pa je otišao na pozornicu i ošamario Roka.

Incident se kao požar proširio internetom, a koškanja između dvojice glumaca su se nastavila - ipak, s obzirom na to da je šoubiznis već navikao gledaoce na svakakve cirkuse, mnogi su brzo uspostavili teoriju da je čitava stvar bila nameštena.

Goli čovek protrčao pozornicom

Na dodeli Oskara 1974, dok je Dejvid Niven najavljivao Elizabet Tejlor, u pozadini se na kratko mogao videti brkati čovek s dugom kosom kako trči kroz kadar. Pojava je sama po sebi neobična, ali zaprepašćenje je izazvalo to što je bio potpuno nag.

Voditelj je ostao prilično miran, rekavši:

"Ovo se pre ili kasnije moralo dogoditi. Ipak, nije li fascinantno da je ovom čoveku jedina radost u životu skinuti se go i pokazivati svoje nedostatke?"

Egzibicionista je bio Robert Opel, američki fotograf i vlasnik galerije. Opel se navodno prošvercovao iza pozornice kao novinar, a posle slavnog protrčavanja otišao je da daje izjave u raskopčanom plavom kombinezonu.

Objasnio je da nije sramota pojaviti se nag u javnosti, ali i kako je ovo zanimljiv način za pokretanje karijere. Činjenica da nije odmah priveden izazvala je glasine da je incident bio dogovoren, ali to nikad nije dokazano.

Opel je i inače bio prilično zanimljiv tip - bio je otvoreni biseksualac, držao je prvu homoerotsku galeriju u San Franciscu i objavljivao LGBT časopise.

Izbacio je jedno "p" iz svog prezimena "Oppel" jer je smatrao da će njegovoj konzervativnoj porodici biti neprijatno zbog njegovih performansa. Ubijen je samo pet godina kasnije, prilikom pljačke galerije.

Nestala statua

Gotovo sve okolnosti bile su haotične u vreme davanja priznanja glumici Heti Mek Danijel. Već sam izbor izazvao je kontroverzu: davne 1940. Mek Danijel je bila prva crnkinja koja je osvojila prestižnu nagradu. U to vreme crnci nisu smeli da prisustvuju ceremoniji, a potpuno jednaka prava pred zakonom dobili su gotovo 30 godina kasnije.

I film "Prohujalo sa vihorom", zbog kojeg je Mek Danijel dobila nagradu, bio je na meti kritika zbog prikaza ropstva i za to vreme naprednog pogleda na društvena pitanja. Amerika je ipak pokušala da joj se oduži dugo posle njene smrti, pa je Mek Danijel 2006. dobila svoju poštansku marku.

Međutim, posthumno joj se desila i jedna, za Akademiju, prilično sramotna stvar - do danas se ne zna gde se nalazi njena statua Oskara. Posle glumičine smrti nagrada je donirana Univerzitetu Howard, koje je devedesetih tvrdilo da je ukraden još trideset godina ranije tokom pokreta za građanska prava.

Kad se na očigledan nemar dodaju i rasne konotacije vezane uz konkretnu nagradu, jasno je da je reakcija javnosti bila prilično burna.

Nagrada dodeljena pogrešnom filmu

Ponovo u 21. veku: jedan od najvećih skandala dogodio se kada je nagradu slučajno dobio - pogrešan film! Naime, voditelji su nagradu za najbolji film dodelili ostvarenju "La la land". Tek kada su producenti prihvatili nagradu i održali govor, ustanovljeno je da je to bila nagrada za najbolju glumicu.

Nagradu je zapravo trebalo da dobije film "Moonlight". Uz zbunjene poglede sa pozornice i iz publike, kao i izvinjavanje voditelja, nagrada je ipak otišla u prave ruke.

Nije dugo trebalo da se korisnici interneta počnu zabavljati sa jednom od najvećih grešaka u istoriji ceremonije, a čitava stvar postala je poznata kao Envelopegate.

Džon Travolta pogrešio ime laureatkinje

Adina Menzel je 2014. osvojila nagradu za najbolju glumicu u mjuziklu, ali isprva je trebalo da skapira da se zapravo radi o njoj.

Džon Travolta najavio ju je vrlo svečano:

- Uvek ću imati posebno mesto u srcu za mjuzikle i pesme koje stvaraju najpamtljivije trenutke u njima. Molim vas da pozdravite neverovatno talentovanu, jednu i jedinu Adel Dazim.

Nikome nije bilo najjasnije ko je izvesna Adel Dazim, ali Adina Menzel se ipak snašla, izašla na pozornicu i počela da peva. Kasnije je rekla da je nekoliko sekundi bila zbunjena i povređena zbog ove greške, ali je ipak odlučila da odradi svoj deo programa.

U kasnijem intervjuu, Travolta je objasnio kako je imao značajno manje vremena za pripremu od očekivanog i da su mu u zadnjoj sekundi rekli da su Adinino ime na koverti napisali "po Vuku". Srećom, nije mu zamerila, a rekla je i kako joj je ova greška donela još više popularnosti.

 

Ostavite komentar