Showtime > Celebrity

Kanje Vest PROVOCIRA: Džordž Flojd je UMRO OD DROGE, a ne zbog POLICIJSKE BRUTALNOSTI

Sve je počelo na ovogodišnjoj Nedelji mode u Parizu kada se popularni reper pojavio u majici sa natpisom "White Lives Matters"

Autor: K1info/nacional.hr

19/10/2022 > 07:21

podeli vest:

Kanje Vest PROVOCIRA: Džordž Flojd je UMRO OD DROGE, a ne zbog POLICIJSKE BRUTALNOSTI
Foto: Youtube PrintScreen


Posle antisemtiskih i nekih drugih bizarnih izjava, Kanje Vest je nastavio sa provokacijama, i u jednom intervjuu izjavio da je Džordž Flojd umro od fentanila, rekavši da Šovinovo koleno nije tako bilo na njegovom vratu, zbog čega porodica pokojnog Flojda razmišlja o tužbi.

U maju 2020. godine Džordž Flojd, afroamerikanac koji je u to vreme živeo u Mineapolisu, ubijen je posle rasprave sa policajcem. Nedugo posle njegove smrti pojavio se uznemirujući snimak koji je pokazo kako Flojda na zemlji obuzdava policajac Derek Šovin, koji je držao svoje koleno na Flojdovom vratu više od devet minuta.

 

 

Uprkos Flojdovim neprestanim molbama da ne može da diše, Šovin je nastavio da vrši pritisak na njegov vrat. Nedostatak kiseonika doveo je do oštećenja mozga, prestanka rada srca i smrti. U aprilu 2021. Šovin je proglašen krivim za Flojdovo ubistvo i osuđen je na 21 godinu zatvora.

I pored navedenog, Vest je u jednom intervjuu ovih dana tvrdio da je Flojd umro od fentanila i rekao da Šovinovo koleno nije tako bilo na njegovom vratu. Nastavio je da upoređuje Flojda sa dizajnerom Virdžilom Ablohom, koji je umro od raka prošlog novembra. Očekivano, komentari su podstakli veliku polemiku. Prema Liju Meritu, advokatu za građanska prava i organizatoru zajednice sa sedištem u Dalasu, Flojdova porodica razmatra tužbu za Kanjeove lažne izjave o načinu Flojdove smrti. Komentarišući taj slučaj, advokat Merit je izjavio: - Tvrđenje da je Flojd umro od fentanila, a ne od brutalnosti, potkopava i umanjuje borbu porodice Flojd.

Ugledni lekar je prošle godine izjavio na suđenju da je Flojd umro od nedostatka kiseonika, a ne zbog prisustva fentanila u njegovom telu. Merit je prethodno zastupao porodicu Flojd u tužbi zbog nezakonite smrti, koju su pokrenuli protiv grada Mineapolisa u julu 2020. Taj slučaj je na kraju završio vansudskim dogovorom u vrednosti od 27 miliona dolara. Osim toga, advokat Merit vodio je slučajeve koji su se odnosili na smrti Marlina Gipsona, Atatijane Džeferson i Ahmada Arberija, afroamerikanaca ubijenih zbog policijske brutalnosti. Bio je otvoren u svom aktivizmu za crnačke zajednice koje su se našle na udaru nasilja.

Kao i smrt Džordža Flojda, spomenute smrti bile su ključne za ponovo pokretanje pokreta "Black Lives Matter", koji se našao na meti Kanjea Vesta proteklih nedelja. Sve je počelo na ovogodišnjoj Nedelji mode u Parizu kada se popularni reper pojavio u majici sa natpisom belih nacionalista "White Lives Matters".

 

 

 

Ostavite komentar