Showtime > Celebrity

Ko je Teya Dora koja će predstavljati Srbiju na Evroviziji: Ceo SVET je osvojila pesmom "Džanum"!

Teya Dora je takođe pisala pesme i za druge izvođače, kao što su Nikolija, Nataša Bekvalac, Jovana Nikolić, Anastasija i Zoi

Izvor: K1info

Autor: Ognjen Nestorović

03/03/2024 > 00:34

podeli vest:

Ko je Teya Dora koja će predstavljati Srbiju na Evroviziji: Ceo SVET je osvojila pesmom "Džanum"!
Foto: ATA Images


Teya Dora predstavljaće ove godine Srbiju na Evroviziji u Malmeu. Široj javnosti postala je poznata svojom pesmom Džanum koju je izbacila 2023. godine za film "Južni vetar ubrzanje".

Teodora Pavlovska (32) poznatija pod pseudonimu Teja Dora, rođena je u Boru, a svoju prvu pesmu, pod nazivom "Da na meni je" je objavila 2018. godine. Pored pevanja Teodora se bavi i komponovanjem i produkcijom.

Teya Dora je takođe pisala pesme i za druge izvođače, kao što su Nikolija, Nataša Bekvalac, Jovana Nikolić, Anastasija i Zoi.

Uporedu sa srednjom školom u Beogradu je pohađala i Muzičku školu "Dr. Vojislav Vučković" na odseku za klavir. Pavlovska je zatim postala stipendista na Muzičkom koledžu Berkli u Bostonu, gde je studirala pevanje.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

 

Na koledžu je bila u generaciji sa Čarlijem Putom. Pevala je prateće vokale za američke izvođeče, kao što su dobitnici nagrade Gremi Peti Ostin, Sidah Geret, Džeri Alen i Valeri Simpson.Nakon dilomiranja je jedno vreme živela u Njujorku gde je pisala pesme na engleskom jeziku u okviru produkcijske kuće ARKTKT Publishing.

Na muzičkoj sceni u Srbiji se probila 2018. godine sa pesmom Nema limita, koju je uradila za Nikoliju. Pavlovska je zatim nastavila da piše pesme za za druge srpske izvođače, poput Dođi mami za Natašu Bekvalac, Jasno mi je za Zoi i Pazi se za Jovanu Nikolić.

Svoju pevačku karijeru je započela singlom Da na meni je, koji je objavila jula 2019. godine za izdavačku kuću Basiviti. U martu 2020. godine, je zatim objavila Oluje za televizijsu seriju Južni vetar.

Marta 2023. godine je objavila singl Džanum za potrebe televizijske serije Južni vetar: Na granici. Pesma je ostvarila komercijalni uspeh postavši viralna na društvenoj mreži TikTok. Dana 22. maja Džanum je zauzeo četvrto mesto na globalnoj top-listi najviralnijih pesama na Spotifaju.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

 

Teya Dora je u junu takođe postala treći srpski izvođač koji je prešao milion mesečnih slušalaca na tom striming servisu, a drugo dvoje muzičara, Konstrakta i Luke Black, su doživeli taj uspeh neposredno nakon učešća na Pesmi Evrovizije.

Singl se krajem aprila pozicinirao na šestom mestu Bilbordove muzičke lestvice u Hrvatskoj.

Dana 21. decembra 2023. godine je objavljen spisak učesnika Pesme za Evroviziju '24, srpskog nacionalnog finala za Pesmu Evrovizije 2024, a među učesnicima se našla i Teya Dora sa pesmom Ramonda. Pesma je objavljena 25. januara 2024, zajedno sa svim ostalim pesmama sa takmičenja.

Ostavite komentar