Showtime > Celebrity

FENOMEN Tejlor Svift: NAUČNICI su pokušali da utvrde ZAŠTO JE SVET POLUDEO za njom, a evo šta su OTKRILI

Autentičnost i zarazna muzika nisu jedini razlog za planetarnu popularnost ove pevačice

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

13/02/2024 > 13:42

podeli vest:

FENOMEN Tejlor Svift: NAUČNICI su pokušali da utvrde ZAŠTO JE SVET POLUDEO za njom, a evo šta su OTKRILI
Foto: Tanjug/Charles Sykes/Invision/AP


Da li ste primetili da je Tejlor Svift bukvalno svugde, da izlazi iz svakog kvadrata u koji pogledate. Zato je posmatraju i naučnici.

Zašto je svet poludeo za Tejlor Svift? To su pokušavali da istraže i naučnici u okviru studije za PLOS One. Zaključili su da je razlog to što je – svugde.

Što više Tejlor i njena muzika okružuju naš svakodnevni život, to nam se više sviđa. To je psihološki fenomen poznat kao “efekat puke izloženosti“. Studije koje su uključivale televizijske reklame otkrile su da gledaoci sve više preferiraju proizvode koje najčešće vide na ekranu, dakle one čije reklame najčešće viđaju. Ista stvar je, izgleda, i s muzikom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

U studiji objavljenoj u PLOS One učesnici su bili podvrgnuti slikovnim testovima kako bi se videlo koje vrste muzike aktiviraju moždani sistem nagrađivanja. Istraživači su otkrili da je kod ljudi koji su slušali muziku koja im je poznata bila veća verovatnoća da će im se centri za zadovoljstvo u mozgu uključiti od onih koji su slušali muiku za koju su samo tvrdili da im se sviđa.

- Čini se da je prepoznavanje ključan činilac u emocionalnom uključivanju slušalaca u muziku - zaključak je studije.

Zarazna muzika

Još jedan razlog popularnosti 34-godišnjakinje jeste, prema istraživačima, to što su njene pesme – zarazne. Studija Američkog psihološkog društva iz 2017. otkrila je da zarazne pesme uključuju “melodične prelomne tačke” između različitih delova pesme.

Istraživači primećuju da, u slučaju Tejlor, ona često koristi melodije od jedne note u određenim delovima svojih pesama koje se zatim polako nadograđuju. Lingvisti pak kažu da ključnu stvar igra način na koji se ona igra jezikom – kako u stihovima tako i u stvaranju narativa.

Naime, Svift za svoje fanove ostavlja sitne „hintove“ koji im otkrivaju detalje o njoj i njenim projektima, što stvara posebnu vrstu veze.

Koji god razlog bio, jedno je sigurno – Tejlor Svift je trenutno najveća zvezda na svetu i čini se da će to potrajati, piše index.rs.

Ostavite komentar