Showtime > Celebrity

Bitlmanija iz PRVE RUKE: Objavljeno pet Makartnijevih fotografija iz LIČNE ARHIVE, a u junu nas čeka SPEKTAKL

Izložbom "Fotografije Pola Makartnija 1963-'64: Oči oluje" obeležava se otvaranje poznate londonske galerije posle tri godine renoviranja

Izvor: K1info/index.hr

30/03/2023 > 20:23

podeli vest:

Bitlmanija iz PRVE RUKE: Objavljeno pet Makartnijevih fotografija iz LIČNE ARHIVE, a u junu nas čeka SPEKTAKL
Foto: Instagram/paulmccartney


Umetnička galerija u Velikoj Britaniji objavila je u četvrtak do sada neviđene fotografije koje je snimio Pol Makartni, pre ovogodišnje velike izložbe na kojoj će pokazati kako je uhvatio bitlmaniju sopstvenim objektivom.

Nacionalna galerija portreta predstavila je pet fotografija iz arhive od više od 250 slika koje je Makartni snimio između decembra 1963. i februara 1964. godine, koje će se naći na izložbi krajem juna.

Izložba pod nazivom "Fotografije Pola Makartnija 1963-'64: Oči oluje" trajaće tri meseca od 28. juna kako bi se obeležilo otvaranje poznate londonske galerije posle tri godine renoviranja.

Kustosi su izvukli više od 250 fotografija iz Makartnijeve lične arhive, snimljenih njegovim fotoaparatom Pentaxom dok je takozvana famozna četvorka postajala slavna. Makartni je njihovu izložbu nazvao "poniznom, ali i zapanjujućom".

- Gledajući ove fotografije, decenijama pošto su snimljene, mislim da postoji neka vrsta nevinosti u njima - rekao je u izjavi koju je objavila galerija.

- One vraćaju toliko priča, bujicu posebnih sećanja, što je jedan od mnogih razloga zbog kojih ih sve volim i znam da će uvek raspaljivati moju maštu - izjavio je muzičar.

Makartni se 2020. obratio galeriji sa željom da postavi izložbu posle pronalaženja fotografija za koje je mislio da su izgubljene.

Na njima je zabeležen ključan period u evoluciji benda, počevši s portretima snimljenim iza pozornice u Liverpulu i kulminirajući njihovim nastupom u američkoj tv-emisiji "The Ed Sullivan Show" u Njujorku.

Upravnik Nacionalne galerije portreta Nikolas Kalinen rekao je da će izložba ljudima približiti osećaj kako je bitlmanija izgledala i kako su je osećala "četiri para očiju koje su je živele i svedočile joj iz prve ruke".

- Makartnijeve lične fotografije imaju više zajedničkog sa porodičnim albumom, beležeći ljude uhvaćene u trenucima opuštanja i smeha - dodao je. Propratna knjiga fotografija sa komentarima biće objavljena 13. juna.

 

Ostavite komentar