Showtime > Celebrity

Konstrakta prvi novac ZARADILA u školi jezika, a tome je prethodio FIJASKO

Trenutno mogu da živim od muzike, ali moram da priznam da je bilo dugih perioda kada to nije bilo moguće, kazala je umetnica

Autor: k1info/Infostud.com

27/12/2022 > 18:53

podeli vest:

Konstrakta prvi novac ZARADILA u školi jezika, a tome je prethodio FIJASKO
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


Osvojila je visoko peto mesto na ovogodišnjem takmičenju za pesmu Evrovizije u Torinu. Ali pre nego što je svojim nastupom i numerom In Corpore Sano oduševila ljude širom Evrope, Ana Đurić Konstrakta najpre je „zarazila“ domaću publiku, uglavnom naviknutu na potpuno drugačiju muziku.

Koliko je njena pobeda na ovdašnjem takmičenju za predstavnika Srbije na Evrosongu bila iznenađenje, najbolje je opisao muzički kritičar Petar Popović u jednoj izjavi za medije pred njen finalni nastup u Torinu:

- Kada imate u vidu koliko smo mala zemlja, kakvoj kulturi pripadamo i kakav je Konstrakta incident u toj kulturi i muzici, ona je već uradila nešto što ne liči na našu zemlju.

 

Da vidimo kako perete čaše

Konstrakta je pevačica, kompozitor i tekstopisac. Ali, i uprkos dugogodišnjoj muzičkoj karijeri najširoj javnosti postala je poznata tek ove godine, zahvaljujući učešću na festivalu „Pesma za Evroviziju 2022“, kada je, na iznenađenje mnogih, zadivila i stručni žiri i publiku koja je glasala putem sms poruka.

Prvi honorar, ipak, nije zaradila od muzike nego radeći u jednoj školi stranog jezika, a ni prvi stalni posao ove pevačice nije bio ni u kakvoj vezi sa muzikom. Za Infostud ona govori o svom neuspelom pokušaju da u leto 1996. godine, kao srednjoškolka, zaradi džeparac, kao i o tome šta je sve do sada radila.

Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović/bs

 

- Već u trećem razredu srednje škole pokušala sam da radim, tokom letnjeg raspusta, da bih sakupila neke pare. Drugarica i ja smo našle posao preko oglasa, bio je to rad u nekom restoranu brze hrane. Primili su nas na probni rad, da peremo čaše nedelju dana, pa da onda razmisle da li dobro peremo čaše. Taj posao pokazao se besmislenim već drugog dana besomučnog pranja - kaže Konstrakta.

Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović/bs

 

- Posle toga, išla sam na razgovor za posao u jednu poslastičarnicu, ali me je čovek koji me je intervjuisao posle proganjao i zvao telefonom po ceo dan. Sve u svemu, ideja da nađem posao preko leta završila se kao totalni fijasko na više nivoa - kaže za Infostud Konstrakta.

Sekretarica u školi španskog jezika

I dok su se njeni pokušaji da nešto zaradi još tokom školovanja završili neslavno, kasniji honorarni rad u jednoj školi španskog jezika pamti kao lepo i korisno iskustvo.

- To je zapravo bio moj prvi normalan honorarni posao. Zahvaljući vlasnici škole španskog jezika Hola escuela, koja me je i zaposlila, imam baš prijatna sećanja na taj period. Naime, dok sam studirala počela sam tu da radim kao sekretarica, i to svakodnevno, ali u popodnevnim i večernjim časovima, jer je tako radila i škola jezika. To mi je odgovaralo, mogla sam komotno da uklopim studije i posao, a pritom sam naučila i malo španski jezik - seća se Ana.

 

 

Pošto je završila Arhitektonski fakultet u Beogradu, Konstrakta je pre otpočinjanja muzičke karijere radila u dva beogradska arhitektonska biroa. Najpre u studiju “Dva”, a onda kasnije i u studiju “Poligon”.

- To je moj prvi pravi posao i to je trajalo šest godina, nakon čega sam odlučila da se posvetim muzici - kaže pobednica ovogodišnjeg domaćeg takmičenja za Evrosong.

Muzičku karijeru započela je u grupi „Mistakemistake“ ,a zatim i kao pevačica grupe „Zemlja gruva“ sa kojom je objavila tri studijska albuma. Poslednjih nekoliko godina gradi solo karijeru, najpre je 2019. objavila singl „Žvake“, a godinu dana posle toga i pesmu „Neam šamana“, inspirisana tekstom koji je pročitala o pevačici Emini Jahović u kojem piše da je ona zatražila pomoć od šamana kako bi prebrodila razvod.

Kontinuitet u muzici

Ove godine objavila je kratki muzički film pod nazivom „Triptih“, koji osim pesme sa kojom je predstavljala Srbiju na Evrosongu čine i pesme „Nobl“ i „Mekano“. Za osmišljavanje i izvođenje ovog dela nedavno je dobila priznanje „Ivan Radenković“ za društveno-kritički angažman.

 

Konstraktu smo za kraj pitali može li se u Srbiji živeti od muzike kojom se ona bavi, kao i šta bi rekla mladim ljudima koji žele da krenu njenim muzičkim stopama. Evo njenog odgovora:

- Trenutno mogu da živim od muzike, ali moram da priznam da je bilo dugih perioda kada to nije bilo moguće. Ne mislim, pritom, samo na situaciju sa pandemijom Kovida, već i na vreme pre pandemije. Ovo što radim je manje-više sezonski posao, leti je sezona festivala, a zimi klupska. I ukoliko uspeš da uspostaviš neku poziciju na sceni, onda je u redu - kaže Ana dodajući da nije neki naročit savetodavac mladima, ali da je uvek iznalazila način da održi kontinuitet kada je bavljenje muzikom u pitanju.

Konstrakta je, inače, jedan od najpretraženijih pojmova u Srbiji za 2022. godinu na „Googlu”, odmah iza Novaka Đokovića, rata u Ukrajini, izbora i Svetskog prvenstva u fudbalu, pokazuje već tradicionalna godišnja lista ovog globalnog internet pretraživača.

 

 

 

Ostavite komentar