Priče > Sudbine

IMALA JE SAMO 15... Misterija nestanka "VATIKANSKE DEVOJKE", ponovo zvanično OTVORENA ISTRAGA

Emanuela Orlandi nestala je kada se vraćala kući sa časa flaute u Rimu, slučaj ponovo otvoren posle dokumentarca na Netflixu

Izvor: K1info/Tanjug

10/01/2023 > 20:02

podeli vest:

IMALA JE SAMO 15... Misterija nestanka "VATIKANSKE DEVOJKE", ponovo zvanično OTVORENA ISTRAGA
Foto: AP Photo


Vatikan je ponovo otvorio istragu o nestanku 15-godišnje Emanuele Orlandi pre gotovo 40 godina.

Emanuela je nestala 22. juna 1983. godine, kada se vraćala kući sa časa flaute u Rimu, preneo je Guardian. 

Njena porodica je živela u Vatikanu, a otac je radio za Vatikansku banku.

Foto: Tanjug/AP

Senator Karlo Kalenda na otvaranju nove istrage

Slučaj je pokrenuo nekoliko teorija, uključujući i onu da je Emanuelu otela banda kako bi ucenila Vatikan da pusti Mehmeta Ali Agdžu, koji je 1981. zatvoren nakon pokušaja atentata na papu Jovana Pavla Drugog.

Vatikanski državni tužilac Alesandro Didi ponovo je otvorio slučaj nakon nekoliko zahteva Emanuelinog starijeg brata Pjetra, koji je vodio kampanju za otkrivanje istine o nestanku sestre, prenela je agencija La Prese.

Advokat porodice Orlandi Laura Srđo izjavila je da su o istrazi Vatikana saznali iz medija. 

- Pisali smo papi pre godinu dana sa namerom da razgovaramo sa Didijem. Srećni smo što sprovode istragu, ali se stvarno nadamo da će to zaista pružiti konkretne odgovore - rekla je ona.

Didi je za La Prese potvrdio ponovno otvaranje istrage nakon što je o tome prva izvestila agencija Adnkronos, koja je navela da će svi dosijei, dokumenti, izveštaji, informacije i svedočenja povezani sa slučajem ponovno  biti ispitani kako bi se razjasnio niz pitanja.

Istraga će biti usmerena i na slučaj Mirele Gregori, koja je takođe imala 15 godina kada je nestala u Rimu, nedeljama pre Orlandijeve, nakon što je rekla majci da ide na sastanak. 

Dugo se verovalo da bi mogla da postoji veza između ta dva nestanka.

Istraga je ponovo pokrenuta nakon što je Netflix snimio dokumentarnu seriju o slučaju Orlandi "Vatikanska devojka". 

Emanuelin prijatelj iz detinjstva intervjuisan u dokumentarcu rekao je da je tinejdžerku zlostavljao neko blizak papi Jovanu Pavlu Drugom.

Druga teorija otkrivena u dokumentarnom filmu bila je da je Emanuela odvedena u London, gde je godinama živela u hostelu za mlade u vlasništvu katoličke zajednice, a njene troškove je finansirao Vatikan. 

Foto: screenshot

Senator Karlo Kalenda na otvaranju nove istrage

Prema toj teoriji, Emanuela je preminula u Londonu, a njeno telo je prebačeno nazad u Rim i sahranjena je u Vatikanu.

Godine 2019. u Vatikanu su ekshumirane i ponovo otvorene dve grobnice nakon dojave da je Emanuela možda tu sahranjena, međutim, nisu pronađeni ljudski ostaci.

Druge teorije povezuju Emanuelin nestanak sa finansijskim skandalima u Vatikanu, navodnim seks-lancem koji vodi vatikanska policija i rimskim kriminalnim podzemljem.

Ponovno otvaranje slučaja dolazi i nakon što je Georg Gensvajn, dugogodišnji lični sekretar i bliski saradnik pokojnog bivšeg pape Benedikta XVI, rekao da će se pozabaviti slučajem Orlandi u svojoj knjizi koja bi trebalo da bude objavljena 12. januara, dodaje Guardian.

 

Ostavite komentar