Priče > Reportaža

Ni BUJICE, ni POPLAVE mu ne mogu NIŠTA: Stari RIMSKI MOST na Ljuboviđi je pravo građevinsko ČUDO

Pretpostavlja se da je zidan u 16. veku, a danas spaja dve opštine, Ljuboviju i Osečinu

Izvor: K1info/RINA

29/07/2023 > 23:02

podeli vest:

Ni BUJICE, ni POPLAVE mu ne mogu NIŠTA: Stari RIMSKI MOST na Ljuboviđi je pravo građevinsko ČUDO
Foto: RINA


Stari kameni most - Rimski most, koji još nazivaju i Latinska ćuprija, nalazi se u kanjonu reke Ljuboviđe u blizini sela Donja Orovica, kod Ljubovije. Smešten je na trasi starog putnog pravca koji je povezivao Ljuboviju i Pecku, a na osnovu njegovih karakteristika, smatra se da je najpre mogao nastati tokom 16. veka.

Osnovni radovi na njegovoj sanaciji su obavljeni 1985. godine, a od 1983. godine se nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja.

A kada su pre nekoliko godina poplave kroz Srbiju nosile puteve i mostove, on je odoleo napadima vodene bujice i ostao na istom mestu na kom su ga sagradili Rimljani. Pretpostavlja se da je zidan od kamena sedra, koji je vezivan metalnim klamfama, zatopljen olovom, zbog čega je, veruju, i ostao sačuvan. 

- U ranoj istoriji na ovom prostoru postojala su dva mosta, jedan je uništila nabujala reka, dok drugi i dalje odoleva zubu vremena. Sagradili su ga i koristili Rimljani, za potrebe trgovaca da transportuju robu preko, kao i rude iz rudnika gde se sada nalazi čuveni Sokograd. Kada su Rimljani naseljavali ovaj prostor, to je današnja Azbukovica, most je imao za cilj da poveže Ljuboviju sa Bosnom, a kasnije je nastavio da bude trgovački drum za vreme vladavine Osmanlija - rekao je Dragan Pavlović sekretar službe vodiča PS Srbije.

Ovaj prostor oko Ljubovije za planinare je idealan, jer se ovde sudaraju četiri planine koje dele kanjoni.

- To su kanjoni Trešnjice, Ljuboviđe, Sokolskih planina i kanjon Kozlac. Ovo je za nas vrlo dinamičan teren, jer postoji mnogo vrhova oštrih i istaknutih srednjih visina preko 1100 metara. Na ovom mestu se nalazi jedan eksremni kanjon, koji je pritoka Trešnjice, kanjon Tribuće, koji privlači na hiljade mladih planinara tokom godine - rekao je Dragan.

Budući da je na teritoriji Srbije ostalo veoma malo sačuvanih starih kamenih mostova, ovaj na Ljubiviđi predstavlja znameniti primer veštine neimara i tradicionalnog građevinarstva.

- Ovakav spomenik kulture ima veliki značaj za našu opštinu. U Srbiji postoji veoma malo ovakvih lokaliteta. Kao turistička organizacija dajemo sve od sebe da sve naše raspoložive resurse raspodelimo da bismo što bolje publikovali ne samo most već i celu našu Ljuboiju - rekla je Jelena Tešić direktorka TO Ljubovija.

Most je visok 5,5 metara, a najviše ga pohode putnici namernici zaljubljeni u biciklizam i dobru fotografiju, koje na ovom mestu ispadaju zaista nestvarno, kao da ste u bajci.

Rimski most je potpuno rekonstruisan 2016. godine, i ovo je jedan od 128 arheoloških lokaliteta na teriotirji Azbukovice, Podgorine i Rađevine. Taj most spaja i dve opštine, Ljuboviju i Osečinu, koje planiraju da od njega naprave turističku atrakciju.

 

Ostavite komentar