Priče > Društvo

Bili smo na beogradskom GROBLJU KUĆNIH LJUBIMACA... doduše, NE RADI JOŠ. ALI HOĆE. USKORO. VALJDA.

Iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda kažu da se očekuje da radovi budu završeni tokom proleća sledeće godine

Izvor: K1info

23/12/2022 > 09:32

podeli vest:

Bili smo na beogradskom GROBLJU KUĆNIH LJUBIMACA... doduše, NE RADI JOŠ. ALI HOĆE. USKORO. VALJDA.
Foto: K1info


Dugo najavljivano groblje za kućne ljubimce na Novom Beogradu još uvek nije otvoreno, ali se radovi na izgradnji približavaju kraju.

Prvobitne najave po kojima su radovi trebali da budu završeni krajem prošle godine su se izjalovile, a zatim je probijen i rok da će večno počivalište za ljubimce biti gotovo do kraja leta.

Naša ekipa posetila je Blok 51 na Novom Beogradu, gde će u budućnosti biti sahranjivani kućni ljubimci i uverila se da nije ostalo još puno da se uradi.

Kada će tačno prvo groblje za kućne ljubimce biti otvoreno u Srbiji ne znamo. To pitanje postavili smo Sekretarijatu za informisanje grada Beograda, ali do objavljivanja ovog teksta odgovore na naša pitanja nismo dobili. 

Informacije koje su se ranije u medijima pojavljivale govore da će se groblje prostirati na 15.376 metara kvadratnih, a cena ovog projekta je 130 miliona dinara.

Kompleks će sadržati 820 grobnih mesta u nizu, još 730 grobnih mesta predviđeno je u pošumljenom delu groblja, a u rozarijumima i kolumbarijumima obezbeđeno je 730 mesta za urne.

U zadnjem delu je planiran krematorijum i slobodna površina za neke životinje iz zoološkog vrta koje su većeg gabarita.

Radovi se izvode u dve faze. Prva faza je izgradnja interne saobraćajnice, parkinga, staza i administrativnog objekta, dok su u drugoj fazi radovi na izgradnji objekta za neškodljivo uklanjanje životinjskih ostataka.

Vlasnici u problemu nakon smrti ljubimca

Vest da bi Beograd konačno mogao da dobije groblje za kućne ljubimce posebno je obradovala građane koji uglavnom ne znaju šta da rade sa kućama i macama nakon smrti.

Sahranjivanje kućnih ljubimaca u parku ili dvorišti je zabranjeno zakonom, a cene kremiranja u privatnim krematorijima se kreću od 5.000 dinara za male životinje pa sve do 24.000 dinara za kućne ljubimce težine preko 50 kilograma.

Iako je zabranjeno, mnogi svoje pse i mace sahranjuju na livadama, u parkovima, dvorištima, gajevima i drugim nelegalnim grobljima od kojih je najpoznatije ono u Miljakovačkoj šumi.

Gradnja se čeka se duže od dve decenije


Prvi planovi za otvaranje groblja kućnih ljubimaca datiraju još iz 1996, ali od tada ništa konkretno nije urađeno, sve do 2017, kada se, nakon nekoliko neuspelih tendera, prijavio Saobraćajni institut CIP i kada je toj ustanovi poverena izrada urbanističkog projekta.

Iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda kažu da u kompleksu groblja kućnih ljubimaca u Bloku 51 izvode se radovi na izgradnji internih saobraćajnica, parkinga, staza i administrativnog objekta. Ukupna površina kompleksa je 15.376 kvadrata, saobraćajne i pešačke površine zauzimaju 3.200 metara površine za sahranjivanje 4.400 metara, a površina zaštitnog zelenog pojasa je 6.100.

- Završeno je asfaltiranje saobraćajnica, kao i polaganje i povezivanje infrastrukturnih instalacija. Završeni su ivičnjaci na parkinzima i stazama unutar kompleksa i izvršeno priključenje vodovodne mreže. Preostalo je da se završi konstrukcija pristupne saobraćajnice i izgradnja preostalih parkinga, uređenje i ozelenjavanje. Očekuje se da radovi budu završeni tokom proleća sledeće godine - kažu iz Direkcije. 

Po završetku izgradnje objekat će biti predat nadležnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave, a upotrebu i održavanje sprovodiće nadležno javno komunalno preduzeće.

 

 

 

Ostavite komentar