Priče > Društvo

Ustoličen NOVI NADBISKUP LADISLAV NEMET u Katedrali uznesenja blažene Marije u Beogradu

Ustoličenju pored predstavnika rimokatoličke crkve i vernika, prisustvovao i partrijarh Spske pravoslavne crkve Porfirije

Izvor: K1info/Tanjug

10/12/2022 > 14:05

podeli vest:

Ustoličen NOVI NADBISKUP LADISLAV NEMET u Katedrali uznesenja blažene Marije u Beogradu
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


Novi  nadbiskup Ladislav Nemet ustoličen je danas u Katedrali uznesenja blažene Marije u Beogradu, a ustoličenju je pored predstavnika rimokatoličke crkve i vernika, prisustvovao i partrijarh Spske pravoslavne crkve Porfirije.

Ustoličenje je počelo molitvom i obraćanjem dosadašnjeg nadbiskupa Stanislava Hočevara koji je pozvao sve okupljene da prigrle novog nadbiskupa.

Nadbiskup Hočevar predao je biskupski pastirski štap Nemetu, čime mu je zvanično predao tron Beogradske nadbiskupije.

Novi nadbiskup i mitropolit Ladislav Nemet biće sedmi nadbiskup Beogradske nadbiskupije u njenoj 98 godina dugoj istoriji.

Rodom je iz Odžaka i ima 66 godina. Školovao se u Subotici u biskupskom semeništu "Paulinum", u Poljskoj je završio studije filozofije i teologije, a u Rimu je doktorirao dogmatiku na Papskom Gregorijanskom univerzitetu.

Nadbiskup Nemet govori mađarski, srpski, engleski, nemački, poljski, italijanski i hrvatski.

Nadbiskup Stanislav Hočevar otišao je u penziju posle 22 godine službe na  tronu beogradske nadbiskupije

- Katolička crkva zalaže se za miran suživot sa svim verskim zajednicama u Srbiji i nastojaće da doprinese našem društvu u saradnji sa drugim veroispovestima i državnim telima - rekao je danas novi nadbiskup Ladislav Nemet prilikom  ustoličenja u Katedrali iznesenja blažene device Marije u Beogradu.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

- Bog je sve stvorio i ka njemu svi idemo i zajedno smo na tom putu, zato želimo u miru sarađivati sa svim vernicima naše Srbije, posebno mislim na Srpsku plavoslavnu crkvu, jer ona nam je starija sestra na ovim prostorima - poručio je nadbiskup Nemet.

Naglasio je da želi da održava dobru saradnju i sa svim ostalim tradicionalnim crkvama i verskim zajednicama kako bi zajedno u miru  napredovali "prema carstvu božijem".

Nemet je istakao da katolici u srpskom društvu žive kao Hristovi sledbenici i da će nastojati da maše društvo grade i ulepšavaju u jedinstvu sa drugim veroispovestima i državnim telima.

 

Nadbiskup se zahvalio i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što mu je čestitao na imenovanju za nadbiskupa i što ga je uverio i dao podršku za saradnju sa katoličkom crkvom u Srbiji.

Nadbiskup Nemet rekao je da je 39 godina posvetio svešteničkom životu i da ga, kako je dodao, bez obzira na sve okolnosti, dobra i loša iskustva božina volja nikada nije napustila.

- Mnoga mesta sam obisao živeo i radio, puno sam patio, a jos vise ljubio i sada sam tu u Beogradu - rekao je on.

Zahvalio se svima koje su u njemu videli "više od dečaka iz Bačke" ii obećao da će dati sve od sebe da novi sveštenički zadatak obavljati savesno u skladu sa zakonima Božijim. 

 

 

 

Ostavite komentar