Priče > Društvo

Ministarka IMA REŠENJE: Postavila bih kamere da se vidi KADA LEKARI DOLAZE I ODLAZE S POSLA

Mene će da optuže da sam veći policajac od policajca, ali ja bih svuda postavila kamere, rekla je Danica Grujićić

Izvor: K1info/Tanjug

07/12/2022 > 12:06

podeli vest:

Ministarka IMA REŠENJE: Postavila bih kamere da se vidi KADA LEKARI DOLAZE I ODLAZE S POSLA
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Ministarka zdravlja Danica Grujičić smatra da bi jedno od rešenja za uvid u to koji lekar odlazi sa posla pre završetka smene, kako bi radio privatno, bilo postavljanje nadzornih kamera na sve ulaze i izlaze iz zdravstvenih ustanova. 

- Mene će da optuže da sam veći policajac od policajca, ali ja bih svuda postavila kamere, da tačno vidite ko je kada ušao, a ko je kada izašao. Kakve kartice? Karticu može da otkuca neko drugi umesto lekara. Na sve ulaze i izlaze bih postavila kamere - rekla je Grujičićeva za TV Pink. 

Ona je kazala da je na svom odeljenju neurohirurgije postavila kamere na hodnike kako bi ispratila da li sestre u toku noći, kada ona nije prisutna, obilaze pacijente, i da se to pokazalo kao dobro i za zaposlene. 

- Desilo se da se pacijentu stanje pogoršalo u šest ujutru i ja sam napravila dramu, a onda pustila film na kom se vidi da su obilazile pacijente na 15 minuta i ja sam se izvinjavala. I šta je tu loše što postoje kamere? Kome smetaju kamere? - rekla je ministarka. 

Što se tiče optužbi da je to ugrožavanje privatnosti, ministarka je rekla da je državna zdravstvena ustanova javna ustanova, kao što je i prostor ispred državnih bolnica javna povrišina.

Drugi način za kontrolu rada lekara je, kako je navela, digitalizacija. Ministarka smatra da je neophodno da postoji jedan sistem, jedan program, a ne 20 kakva je, kako kaže, situacija sada. 

- Vi sada imate više od 20 programa koji se koriste. Neke podatke dobijem od RFZO, neke od Batuta i desi se da se ne slažu. Batut mora da ima apsolutno sve podatke. Takođe, svaka ambulanta u svakom malom mestu, svuda, za početak mora da ima optički kabl i kompjuter - rekla je ministarka. 

 

 

 

Ostavite komentar

Radmila Obermajer

ZAsto pobogu? Zar je vazno da li je lekar dosao u 7:04 umesto u 7:00, ili je vazno u kojoj meri je lekar zadovoljan svojim poslom i kako se to zadovoljstvo odrazava na pacijente? Da lij kada izadje na pauzu lekar mora d aima stopericu da ne bi slucajno doruckovao tri minuta duze od predvidjene pauze? Cemu to? Samo zadovoljan lekar moze da pruzi pravu pomoc bolesnima, ne i onaj koji mora da strepi od direktora i njegovih mera i pretnji. Uostalom nacelnik i direktor ustanove su samo kolege sa drugim lekarima - onio nisu i ne treba da budu komandanti kasarni ili bataljona. Na prvom mestu je postovanje svih svojih kolega od strane onih koji obavljaju upravljacke funkcije, kao sebi ravnopravnih ljudi. Dakle, samo dogovor je moguc, nikakava naredjenja ne prolaze i uvek se zavrsavaju pronalazenjem boljeg radnog mesta, ovde ili u inostranstvu. Nismo mi studirali da bi odlaskom na posao bili u poziciji da nam neko namece svoje stavove o lecenju, da se mesa u posao ili cak u privatni zivot. Imate masu losih primera u beogradskim domovima zdravlja, jedan od njih je cest gost na Hepi televiziji. Poruka za dr Grujicic: uspostavite prvo normalne ljudske odnose u domovima zdravlja, pa onde reformisite dalje. To podrazumeva smene svih rukovodecih ekipa koji demonstriraju autoritarno upravljanje ustanovom i narocito onih koji ne postuju svoje kolege, smatraju da su Bogom dani i pokusavaju da naredbama i strahovladom, izivljavanjem nad nemocnim sestrama isteraju svoju volju. Cekamo da vidimo sta cete uraditi.

08.12.2022 00:30