Priče > Društvo

SIRUP ZA KAŠALJ sa FOLKODINOM ZABRANJEN u EU, kod nas ga JOŠ IMA - lekari apeluju: NEMOJTE GA DAVATI DECI

Sirupi koji sadrže folkodin mogu izazvati veoma opasnu alergijsku reakciju u nekim slučajevima i smrt

Autor: Mina Duduković

03/12/2022 > 14:29

podeli vest:

SIRUP ZA KAŠALJ sa FOLKODINOM ZABRANJEN u EU, kod nas ga JOŠ IMA - lekari apeluju: NEMOJTE GA DAVATI DECI
Foto: Pexls.com


Sirupi protiv kašlja koji sadrže folkodin biće zabranjeni u Evropskoj uniji, objavila je Evropska agencija za lekove (EMA). Ono što zabrinjava  jeste činjenica da se ovi lekovi mogu kupiti u apotekama u Srbiji, pa stručnjaci upozoravaju da ih treba izbegavati. 

Agencija je utvrdila da sirupi koji sadrže folkodin mogu izazvati veoma opasnu alergijsku reakciju tokom opšte anestezije, dok u nekim slučajevima iznenadna i teška alergijska reakcija može izazvati smrt, navedeno je u saopštenju Evropske agencije za lekove (EMA).

Foto: Pexls.com

 

Naime, Komitet za bezbednost EMA je analizirao sve dostupne dokaze i rezultate studije, podatke o bezbednosti nakon stavljanja na tržište i informacije koje su dostavili zdravstveni radnici, ali kako nije bilo moguće identifikovati efikasne mere za smanjenje rizika, niti utvrditi da li su koristi od folkodina veće od rizika, lekovi koji sadrže folkodin se povlače sa tržišta EU i neće biti dostupni ni na recept i bez recepta.

EMA savetuje zdravstvenim radnicima da razmotre odgovarajuće alternative lečenja, a pacijentima da prestanu da uzimaju lekove koji sadrže folkodin.

Ovi lekovi se, inače, koriste od pedesetih godina prošlog veka, u prodaji su u više država članica EU pod različitim nazivom.

Belgijska savezna agencija za lekove i zdravstvene proizvode, suspendovala je 1. oktobra distribuciju lekova koji sadrže folkodin.

EMA sada radi na novoj analizi o odnosu rizika i koristi ovih proizvoda.

Folkodin sadrži derivat morfina koji ima jako izraženo inhibitorno delovanje na refleks kašljanja. Njegovo antitusično delovanje je dva do tri puta jače od delovanja morfina i kodeina. Sprečavanje kašlja nastupa brzo i traje dugo.

Za razliku od morfina, folkodin nema analgetski efekat, ne uzrokuje spazme niti povećanje tonusa u gastrointestinalnom traktu, ne deprimira disanje i na njega se ne stvara tolerancija niti se razvija toksikomanija.

Ovaj lek, međutim, ima blago i nespecifično depresivno delovanje na centralni nervni sistem, može delovati sedativno, antikonvulzivno i može potencirati hipnotičko delovanje barbiturata.

Ovi sirupi se koriste za akutni i hronični kašalj koji se javlja kao propratni simptom u bolestima disajnih puteva (faringitis, laringitis, traheitis, bronhitis, bronhopneumonija, fibrinozna pneumonija, bronhiektazije, tuberkuloza, suvi pleuritis i neoplazme organa za disanje).  

Foto: Pexls.com

 

U razgovoru sa predstavnikom udruženja privatnih apotekara SPAS Dragutinom Rajovcem, K1 info saznaje da se lekovi sa folkodinom mogu kupiti u apotekama, ali u većini slučajeva samo u obliku kapsula.

- Sirupa sa folkadinom apoteke u ponudi nemaju oko godinu dana, jer je verovatno istekla licenca za puštanje leka u promet, a da li će biti produžena još nije poznato. Trenutno se u apotekama mogu kupiti kapsule sa folkadinom od 10 miligrama. Nije mi poznato da je doneta odluka o zabrani ovog u Srbiji - kaže Rajovac.

Pedijatar dr Saša Milićević potvrdio je za K1 info da sirup "Folkadin" može izazvati neželjene efekte kod pacijenata i da se on najčešće propisivao deci.

- Ovaj lek služi za izbacivanje sekreta i šlajma. Međutim, on je izgubio na svom značaju,jer pripada grupi lekova koji dovode do mnogih neželjenih dejstva, najčešće pospanosti. Dosta je redukovan i veoma ga retko doktori preporučuju, jer pripada grupi opioidni antitusici. Oni deluju kada su sve opcije za umirenje kašlja iscrpljene i snažno blokiraju centar za kašalj u produženoj moždini te snažno sprečavaju refleks na kašalj. Doktori zbog toga preporučuju lekove koji su na prirodnoj bazi - objašnjava Milićević za K1 info.

Foto: Shutterstock

 

Sa njim je saglasan i čuveni pedijatar Tomislav Stevanović. On kaže da osim pospanosti ovaj lek može loše utiče i na centralni nervni sistem i da stvori ozbiljne probleme sa radom srca.

- Dugi niz godina ovaj lek se ne propisuje i nije na listi lekova koji se izdaju na recept. Za to naravno postoji razlog, a osim što može da daje negativna dejstva ovaj lek nije ni efikasan. Kodein i njegovi derivati (folkodin) su tzv. centralni antitusici i zato imaju te imaju brojne nuspojave. Zaključak je da ovaj lek ne može da pomogne, ali može da šteti i zato ga lekari ne preporučuju. On se ranije davao, međutim, sada zaista retko - kaže Stevanović. 

Neželjena dejstva

* sedacija (stanje smanjene svesnosti)

* mučnina

* povraćanje 

* konstipacija (zatvor),

* kožni osip

* otok lica, svraba

* pad krvnog pritiska

 

 

 


 

 

Ostavite komentar