Priče > Društvo

O mukama ovog tate PRIČA CELA SRBIJA: Evo kako se snašao u školskoj Viber grupi - "BLAŽEN MEĐU ŽENAMA"

Tata bi da reši sve po kratkom postupku, ali ne ide to tako

Izvor: K1info

Autor: M. D.

03/12/2022 > 07:25

podeli vest:

O mukama ovog tate PRIČA CELA SRBIJA: Evo kako se snašao u školskoj Viber grupi - "BLAŽEN MEĐU ŽENAMA"
Foto: Unsplash.com


Roditeljima su odlično poznate viber grupe za školu, vrtić, sportske aktivnosti... Plus, viber grupe u kojoj su članovi samo roditelji, bez nastavnika, učitelja i trenera. Uglavnom ih osnivaju mame, a većina njih, bez problema, odgovori na svaku poruku. One imaju pregršt predloga i sugestija, pitanja i konstatacija. Ali kako se u svemu tome pronašao jedan tata. I to jedini.

- Drage mame, ja sam izgleda jedini tata u ovoj grupi. Zamolio bih da se dopisivanje i prepisivanje malo skrati. Ja niti mogu, niti imam vremena da ispratim da ispratim 125 poruka koje su danas poslate u ovoj grupi... Ako kupujemo tepih, vaspitačice su rekle zeleni, onda zeleni i gotovo! Slikanje je 20.12. i završeno - objavio je jedan tata na društvenoj mreži Twitter, koji je očigledno "pretrpan" i umoran od poruka.

 

Viber grupe zapravo bi trebalo da su korisne, ali mnogo češće umesto olakšanja osećamo da ćemo zbog njih iskočiti iz svoje kože.

 

 

Marija D. iz Beograda kaže da ne može ni da zamisli svog supruga u jednoj ovakvoj grupi i da je zbog toga taj deo posla preuzela na sebe. 

- Uglavnom su mame korisnice viber grupa, ali se i one baš često hvataju za glavu na samu pomisao na beskrajne rasprave, komentare, zvukove obaveštenja tokom noći. Meni dođe da je utišam na par dana, a ponekad i zauvek. Dešava mi se da zateknem na desetine nepročitanih poruka od drugih roditelja. Nervoza se javi kada vidim da se radi o nekoj polemici, kao naprimer, da li učiteljici kupiti neseser ili novčanik za Osmi mart. Kao i svaka žena na kraju moram da kažem svoje mišljenje i onda se naravno "upecam" pa izgubim i po sat vremena dopisivajući se sa mamama - priča ova majka.

Foto: Unsplash.com

 

Sličnu priču ispričala je i Kristina T. iz beogradskog naselja Banovo brdo. Ona kaže da joj je teško da postigne da isprati sve grupe u koje je uključena. U jednoj situaciji čak je i dala nadimak mamama koje stalno nešto komentarišu i daju predloge pa ih u svom najbližem krugu zove "majčurine". 

- Imam dvoje dece. Jedno ide u vrtić, a drugo je đak prvak. U početku sam mislila da je viber grupa super, jer služi za rešavanje zajedničkih problema i interesa roditelja. Uvek sam na to gledala kao na neki  roditeljski sastanak bez učiteljice, odnosno vaspitačice. Međutim u tim Viber grupama se razmenjuju i domaći zadaci, sakuplja se novac za učiteljicu povodom 8.marta, dele se obaveštenja sa saveta roditelja i iz škole, daju se informacije o zaraznim bolestima (vaške, boginje, itd.), šalju se pozivnice za rođendane, razmenjuju se slike. Naravno, svako ima mišljenje na svaku od pomenutih obolasti. Svi imaju iskustva i savete. Zaista sve to ume da umori, a posebno kada me zvuci poruka prekidaju u poslu. Svaki put pomislim da roditelji pišu nešto baš važno, a obično je u pitanju neki savet, konstatacija na neku temu ili pametovanje neke mame - priča ona, i dodaje da su neretko ovakve grupe vrlo korisne jer na jednom mestu mogu da se brzo reše mnoga pitanja i dileme, ali dešava se da sve ode predaleko.

Svi smo u istom sosu, ali ovo može da pomogne

* Odgovarajte na poruke samo kada vas neko nešto pita

* Pitajte konkretno i samo ako je u vezi sa celim razredom ili većinom grupe

* Koristite alate za glasanje (ankete u viberu)

* Koristite lajk umesto komentara

* Ne pišite ništa posle 20 časova

* Ne prozivajte nikog javno na grupi, tipa: "Lazar je danas vređao moje dete..."

* Viber grupa roditelja nije mesto za vašu reklamu, niti za pitanja i sadržaje koji nemaju veze sa školom, vrtićem

*Obavezno proverite da li se o tome što vas zanima već pisalo u grupi, jer nema potrebe da se u grupi gomilaju ista pitanja, niti da se zatrpavamo istim odgovorima

* Ne hvalite se svojom decom, jer svakome je svoje dete najlepše i najpametnije baš svako ima komentar na takvu temu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar