Priče > Društvo

Srpski naučnik dobio 1,5 MILION EVRA za istraživanje u modernoj fizici

Evropska komisija nagradila je više stotina istraživača, a u Srbiji, pored Vučičevića, to priznanje dobile još dve naučnice

Izvor: K1info/Tanjug

29/11/2022 > 13:17

podeli vest:

Srpski naučnik dobio 1,5 MILION EVRA za istraživanje u modernoj fizici
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Istraživač iz Instituta za fiziku dr Jakša Vučičević, osvojio je grant Evropskog istraživačkog saveta (ERC) u iznosu od 1,5 miliona evra za istraživanja koja bi mogla da unesu značajne promene u ispitivanja tzv. visokotemperaturnih superprovodnika i drugih pitanja moderne fizike.

Reč je o trećem ERC grantu koji je dobio neki istraživač iz Srbije, a Vučičević kaže da to priznanje predstavlja ukazano poverenje da projekat koji je nedavno započeo može da vodi ka važnim naučnim rezultatima.

Vučičević je objasnio da njegovi radovi pokušavaju da osvetle strukturne osobine materijala koje određuju tzv. kritičnu temperaturu za superprovodnost.

- Superprovodnost je osobina pojedinih materijala da provode električnu struju bez otpora, odnosno bez gubitaka energije. Superprovodnost je čitav vek poznata u fizici, ima i mnoge tehničke primene, ali se ovaj fenomen pojavljuje samo kod materijala na izuzetno niskim temperaturama - kazao je Vučičević.

On je naveo da je dugoročni cilj naučne oblasti da se sintetišu materijali koji su superprovodni na sobnoj temperaturi, ističući da bi takvo otkriće predstavljalo novu industrijsku revoluciju.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, koja je prisustvovala predstavljanju trećeg ERC granta na Institutu za fiziku, istakla je da je dolazak tog granta sjajna vest za nauku u Srbiji.

Podsetila je da je, od 3.000 evropskih naučnika, njih 408 dobilo tu nagradu, te da je od velikog značaja što je među njima i naučnik iz Srbije.

- Od velikog su značaja i finansijska sredstva koja je Vučičević dobio kako bi svoju ideju primenio i kako bi naše čovečanstvo bilo bogatije za neke nove spoznaje - kazala je Begović i dodala da će u narednih nekoliko godina EU izdvojiti 640 miliona evra kako bi podržala najbolje naučnike.

Ministarka je navela da je nauka u našoj zemlji kvalitetna, zbog čega mora mnogo više da aplicira na takve pozive.
Begović je navela da resorno Ministarstvo i vlada izdvajaju značajna sredstva za nauku i pozvala sve naučnike da apliciraju i pokušaju da osvoje ovu prestižnu nagradu.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Direktor Instituta za fiziku u Beogradu, Aleksandar Bogojević, kazao je da se na primeru mladog naučnika koji je za svoja istraživanja osvojio ERC grant može razumeti kako izgleda proces "vajanja" vrsnog istraživača u našoj zemlji.

- Pametnih i vrednih mladih ljudi ima, ali sada po prvi put dolazimo i u situaciju da smo dovoljno institucionalno ojačani da možemo da im pomognemo u realizaciji njihovih potencijala u našoj zemlji - kazao je Bogojević.

ERC projekti se dodeljuju istraživačima koji uspeju da dokažu da imaju ideju, metod ili rezultate koji mogu da promene tok savremene nauke.

Evropska komisija kroz ovaj program nagradi više stotina istraživača, ali su u Srbiji, pored Vučičevića, to priznanje dobile još dve naučnice.

 


   
 

Ostavite komentar