Priče > Društvo

Roditelji, zašto BACATE PARE? Novi trend u Srbiji - nutricionisti prave JELOVNIKE ZA BEBE, da li je to potrebno?

Roditelji zbunjeni u moru saveta o zdravoj ishrani, pedijatri tvrde tradicionalan način je najbolji

Autor: Mina Dudukovi'

26/11/2022 > 21:01

podeli vest:

Roditelji, zašto BACATE PARE? Novi trend u Srbiji - nutricionisti prave JELOVNIKE ZA BEBE, da li je to potrebno?
Foto: Unsplash.com


Kuvani krompir, šargarepa i pečena jabuka... Decenijama je ovo bio recept za prve namirnice koje se uvode u jelovnik za bebe, međutim danas se i to promenilo. Roditelji u Srbiji sve češće prate trendove, pa čak plaćaju i nutricioniste kako bi im sastavili "idealan" meni koji sadrži i avokado, batat, kinoa, amarant...

Pedijatri, sa druge strane,tvrde da mame i tate samo "bacaju" pare i da ne treba da veruju nutricionistima, već isključivo dečijim lekarima. 

 Čuveni pedijatar dr Tomislav Stevanović kaže za K1 info da nutricionisti za decu mogu da donesu više štete nego koristi i da je najveći problem što je internet pun oglasa "stručnjaka" koji očigledno samo gledaju kako da zarade.

- Od dosta roditelja sam čuo da plaćaju nutricionistima za bebe da im naprave plan ishrane, odnosno da jelovnike kojima se oni vode kadad uvode čvrstu hranu svojoj deci. Pitanje je da li su ti ljudi kvalifikovani. Moje mišljenje je da su to najčešće obični alternativci sa završenim kursevima. Davati im poverenje, pogotovo kada su u pitanju deca je velika greška, ali to je posao za zdravstvenu inspekciju. Uglavnom, roditelji koji ih angažuju su oni koji ne veruju zvaničnoj medicini, koji su protiv vakcinacije dece i slično - priča Stevanović.

Foto: Unsplash.com

 

On dodaje da se zna koja hrana je najbolja za decu i da nema tu mnogo filozofije.

- Roditelji treba da se posavetuju sa pedijatrom oko pravog vremena za uvođenje čvrstih namirnica za bebu. Ako previše rano počnu sa uvođenjem hrane, to može dovesti do zdravstvenih problema i mogu da se oštete bubrezi. Takođe, nepravilna ishrana od malih nogu dovodi i do dijabetesa tipa 2. Zbog toga, roditelji, ne bacajte pare na nutricioniste, poslušajte pedijatra i nećete pogrešiti - kaže pedijatar.

Foto: YouTube screenshot

 

I pedijatar dr Saša Milićević ocenjuje da najbolje savet za uvođenje čvrste hrane roditelji mogu da dobiju od pedijatra koji od rođenja prati razvoj njihove dece.

- Roditeljima danas nije lako, jer im je dostupno previše informacija. Zbog toga oni traže više mišljenja, sa različitih strana i zbog toga ostaju još više zbunjeni. Smatram da bebama nije potreban nutricionista. Čak, smatram, da je tradicionalno uvođenje hrane bebama najbolje. To su bašm oni provereni recepti kojima su se vodile naše bake i majke. Dakle, dojenje plus povrće i voće. Nutricionisti mođda imaju dobru ideju za kombinaciju namirnica, ali njih svakako treba konsultovati tek za decu od recimo dve godine, koja imaju problem sa viškom kilograma - kaže Milićević.

On dodaje da je veliko znanje potrebno da bi neko postao stručnjak i da bi se bavio zdravljem dece.

- Pedijatri idu u školu 10 godina da bi mogli da rade svoj posao i leče decu. Ne treba da poklanjamo poverenje svakome ko se reklamira kao stručnjak za ishranu. Bebama je najvažnije majčino mleko, a uvođenje nemlečne ishrane se uvodi polako i obavezno uz predloge i savete pedijatara koji su nejkomententniji - dodaje on.

Foto: Pixabay.com

 

Nutricionista Milena Radomirović kaže da ima sve više roditelja koji dolaze na konsultacije i traže izradu jelovnika za svoje bebe. 

- Konultacije i izrada jelovnika za mesec dana košta od 4.000 do 6.000 dinara. Dolaze uglavnom roditelji čija deca odbijaju hranu ili imaju alergije. Jelovnik sadrži i namirnice kao što su avokado, batat, pseudo žitarice, kinou i amarat. To su sve namirnice koje su jako zdrave i nutrutivno vredne i ne vidim zašto ih ne bi davali bebama, uz naravno majčino mleko i dohranu. Svakako uvek smo za konultacije sa pedijatrima, a pre nego što napravimo jelovnik uvek tražimo od roditelja informacije o težini bebe, da li dete sisa, koliko ima meseci - objašnjava nutricionista.  

 

Ostavite komentar