Priče > Društvo

Otac dečaka koji je OSTAO BEZ SLEZINE: Krivična tužba protiv roditelja i ŠKOLE koja nije radila SVOJ POSAO

Povređeni dečak sada se oseća dobro, ali doktori i dalje prate njegovo stanje

Izvor: K1info

24/11/2022 > 15:38

podeli vest:

Otac dečaka koji je OSTAO BEZ SLEZINE: Krivična tužba protiv roditelja i ŠKOLE koja nije radila SVOJ POSAO
Foto: Shutterstock


U OŠ “Sonja Marinković” u Subotici učenik osmog razreda doživeo je jezivo vršnjačko nasilje kada su ga drugi učenici napali sa leđa!

Dečak je prilikom pada zadobio povrede rebara i slezine koja mu je u Opštoj bolnici odstranjena.  

Otac pretučenog dečaka iz Subotice Dejan Kolar rekao je da se njegov sin sada oseća dobro, a njegovo stanje je stabilno.

- Nalazi se na dečjem odeljenju hirurgije gde traje dalji oporavak. Rade se analize i istraživanja, a doktori još ništa ne prognoziraju. Na snimku se videla gužva i udaranje Nenada s leđa. On je krenuo da se udaljava od gužve pri čemu mu je dečak 8. razreda prišao sa leđa i izmakao mu obe noge. Nenad je pao na zemlju pri čemu je prignječio rebra i slezinu. U školi su mi rekli da je Nenad pao na hodniku i da se žali da ga bole rebra - priča oca.

Kako kaže,  za tri minuta je došao u školu i video da situacija nije naivna, jer je Nenada boleo stomak i rebra sa leve strane.

- Tada sam pogledao snimak celog događaja i bilo mi je jasno šta je u pitanju, tipičan primer nasilja. To više nema ni primesu vršnjačkog. Ako bi se tako nešto desilo na ulici, policija bi sasvim drugačije reagovala. Tražio sam da se direktor pojavi u školi i da se pozove policija kako bi se cela situacija prijavila, ali pedagog u školi mi je rekao da to baš ne ide tako. Uzeo sam dete i otišao na hitan prijem kod lekara gde su posumnjali na unutrašnju povredu organa. Ultrazvuk je pokazao uvećanu slezinu, a kontrasni CT je pokazao oštećenje slezine nakon čega je upućen hitno na operaciju - rekao je on u emisiji “Uranak” na K1 televiziji.

 

Ispisao decu iz škole, a nasilnicima ukor

Kako dodaje, dečak nije svestan traume koju je preživeo. A on, kao roditelj, šokiran je saznanjem da za nasilne đake ne postoji adekvatna kazna.

- Škole imaju svoj protokol. Sve što mogu da urade u ovakvom slučaju je da umanje ocenu iz vladanja nasilnim đacima i da pojačaju vaspitni rad sa njima. Čak ni SUP ne može da dođe po nahođenju, nego isključivo po pozivu škole. SUP je pokrenuo krivičnu tužbu protiv dečaka, a ja ću protiv roditelja i protiv škole koja nije radila svoj posao. Decu sam već ispisao iz škole. Ćerka će po rasporedu da krene u novu školu, a sin je još u bolnici. Prate se parametri, a mi se nadamo najboljem - rekao je Kolar za Telegraf.

Foto: YouTube screenshot

 

Kolar tvrdi da ovo nije prvi put da je njegov sin izložen maltretiranju u školi.

- Moj sin je bio izložen maltretiranju vršnjaka od prvog razreda osnovne škole. To je uredno bilo prijavljivano razrednom starešini u nižim razredima, a kasnije i u višim razredima. Prijave nisu naišle na adekvatan odgovor, a mene su čak uputili na pojačan rad sa detetom i da je on taj koji vrši nasilje - rekao je Kolar i dodao:

- Bilo je raznih ranijih slučajeva maltretiranja koje je trepeo Nenad, ali nikada nisam došao do direktora, jer su svi insistirali na rešavanju problema u okviru razredne zajednice i kasnije kod pedagoga i psihologa. To je bio najviši nivo koji sam uspeo da dosegnem za sve ove godine. Nasilje nad mojim sinom je sprovodio isti krug dece. Dodao bih da je dečak koji ga je povredio iz drugog odeljenja - kaže Kolar.

Začarani krug vaspitanja dece

Snežana Vuković, načelnik Odseka za ljudska i manjinska prava, objasnila je ko sve učestvuje u procesu vaspitanja deteta i na koji način.

Porodica, školsko-pedagoška služba, razredne starešine, čitava škola... Svi mi učestvujemo u tom procesu. Mi ih stvaramo, a oni su takvi kakvo nam je društvo. Mediji ukazuju na to šta je poželjno ponašanje, a šta ne, šta je popularno, a šta ne. Niko ne treba da beži od sopstvene odgovornosti. Nenadov otac je s pravom ogorčen. Ja verujem ocu, ali važno je da postoje neki pisani dokazi. Protokol podrazumeva da bi roditelj trebalo da se obrati razrednom starešini ili predmetnom nastavniku, ukoliko se nasilje dogodilo kod njega - objasnila je ona.

Foto: K1info

 

Kako je dodala, oni će pozvati, uz zavisnosti od nivoa nasilja, tim za zaštitu od nasilja, a onda nakon toga i MUP ako se odmah proceni da je reč o trećem nivou nasilja.

- Nenadov slučaj je treći nivo nasilja i to je odmah bilo jasno. Nije se trebalo uopšte razmišljati o tome da li pozvati MUP, tužilaštvo ili centar za socijalni rad. Ne znam zašto nisu uradili ono što je propisano da urade. Ministarstvo pruža veliku podršku školama kako bi se to realizovalo. Postoji niz priručnika, obuka, tu je i platforma “Čuvam te” gde će učenici i roditelji moći da prijave nasilje u školi. Ne postoje sankcije za škole koje nisu adekvatno postupale u slučajevima nasilja - rekla je Vuković.

Situacija je mračna

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov rekao je da je sve ovo što se dešava tragično.

- Neki mrak je prekrio ovo naše društvo u Srbiji. Problem je što je ovo samo jedan deo koji je dospeo do javnosti. Nastavnici i učenici su gotovo svakodnevno izloženi nekim vrstama nasilja, od verbalnog preko fizičkog do psihičkog nasilja. Mnogo toga prođe ispod radara i dosta toga se i ne sazna. Tu su i različiti razlozi zašto neke škole “ne saznaju” da se to dešava. Ako je reč o deci nekih moćnih i uticajnih roditelja onda postoji potreba da se ne zamerate takvim roditeljima - rekao je on i dodao:

- Da se ne lažemo, roditeljima je danas dozvoljeno mnogo toga. Danas su roditelji u situaciji da diktiraju način rada ustanove. Druga vrsta problema je broj učenika. Tehničke škole imaju problem sa brojem upisanih učenika. Ako počnete da isključujete ili se čuje loš glas može da se desi da sledeće godine ne upišete dovoljan broj učenika. Mi smo u jednom začaranom krugu iz kog ne znam kako da izađemo.

Foto: K1info

 

Markov je rekao da uzorna deca imaju pravo da ne budu uznemiravana.

- Za sve ovo što se dešava imate uporište u zakonu. Postoje zakonske norme koje jasno predviđaju postupanje ustanove i nekih drugih instanci u slučaju ovakvih dešavanja. Probajte da izađete na ulicu i opsujete nekoga ili ga udarite. Najblaža kazna koju možete dobiti je 20.000 dinara kod sudije za prekršaje ili možete da završite u zatvoru. Ispada da u školi možete da zlostavljate nastavnike i svoje vršnjake i da ne snosite nikakve posledice. Uvek polazimo od prava dece i da li je potreban pojačan vaspitni rad, a ne polazimo od prava ove druge dece. U odeljenju imate najviše dva do tri učenika koja remete atmosferu. Šta je sa pravima druge dece, ustavom zagarantovanim pravima, da uče i osećaju se bezbedno? Ako su učenici iz Trstenika imali hrabrosti da onako izmaknu stolicu profesoru, možete misliti kako se odnose prema svojim vršnjacima, a tu se zapostavi pravo ostalih učenika - kaže Markov.
 

Izbačeni učenici iz Trstenika nisu dobili adekvatnu kaznu

Snežana Vuković kaže da je problem kada tako mladi ljudi koji imaju pojačane probleme u ponašanju ostanu na ulici.

- Ostaju prepušteni istim tim porodicama koje su ih vaspitavale. Ne postoji više institucija koja bi brinula o njima. Škola je ta koja treba da uradi pojačan vaspitni rad. Najstroža kazna jeste pojačan vaspitni rad i nakon toga jeste donošenje odluke da li treba da ostanu u školi ili ne. Postoji protokol koji kaže da se do 30 dana pojača vaspitni rad za počinioce. To podrazumeva niz aktivnosti koje bi psiholog i pedagog zajedno sa centrom za socijalni rad i roditeljima trebalo da urade kako bi se videlo da li su deca svesna šta su uradila. Mislim da su bili svesni šta su uradili, ali treba pokušati promeniti njihov način sagledavanja te situacije i sagledavanja konflikta. Postoji niz mera koje se preduzimaju pre isključenja - kaže ona. 

 


 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Bakster

... da li su deca svesna sta su uradila..... Treba primeniti njihov nacin sagledavanja..... Sve dok je ovakvih budalastina i ovakvih strucnjaka bice nam ovako. Detetu je izvadjen organ zbog nasilnika!! Nasilnik mora u zatvor ili na prinudni rad. Kakvi bre da ne mogu da ga izbace iz skole kakav je to sugav zakon. Ja te ubijem al nemogu mi jista jer sam u skoli a i sagledace ubistvo iz moje perspektive i nisam ja kriv.

24.11.2022 18:01