Priče > Društvo

Ovakvih ZLATNIKA samo je 10 na SVETU - iskovani sa likom kralja MILUTINA, a jedan je otišao u ZAPADNU SRBIJU

Ovi zlatnici su jedinstveni i dobijaju se po zasluzi

Autor: K1info/rina.rs

24/10/2022 > 20:05

podeli vest:

Ovakvih ZLATNIKA samo je 10 na SVETU - iskovani sa likom kralja MILUTINA, a jedan je otišao u ZAPADNU SRBIJU
Foto: RINA


Prošlo je sedam vekova od smrti svetog kralja Milutina, velikog ktitora manastira Hilandar, povodom čega je Sabor manastira odlučio da izda samo 10 zlatnika sa likom kralja Milutina.

Oni su jedinstveni na svetu i dodeljuju se onima koji nastavljaju delo svetog kralja Milutina i ostalih ktitora Hilandara. Jedan od ovih deset zlatnika na čitavom svetu dobila je i Opština Čajetina.

- Ovo veliko priznanje i čast koju nam je manastir Hilandar ukazao predstavlja istovremeno i obavezu da sa igumanom i monasima još više radimo na projektima duhovnosti i sabornosti srpskog naroda i svih njegovih prijatelja - rekao je za Rinu predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

- Primer svetog Save, koji je još uvek živ u našim mislima i u svemu što radimo, nas obavezuje da budemo dostojni svojih slavnih predaka, koji su upravo u najtežim trenucima za Srbiju i srpski narod u manastiru Hilandar pronalazili dodatnu duhovnu snagu za očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta - rekao je on.

On je svečano početkom jula uručio odluku Skupštine opštine igumanu manastira Hilandar arhimandritu Metodiju, a u svrhu projekta izgradnje naučno-obrazovnih kampova manastira Hilandar.

Zahvaljujući se, iguman Metodije je darovao upravo taj zlatnik kralja Milutina zbog ove odluke, ali i zbog stalne podrške koju Opština Čajetina pruža manastiru i monasima ove velike svetinje.

- Put Srbije u budućnosti će određivati tri teme: Kosovski zavet, stav prema Rusiji i srpska sabornost. Opština Čajetina je, kao mala samouprava, na sva tri ova polja učinili koliko je mogla i uveren sam da ćemo tako raditi i u budućnosti - rekao je Stamatović.

 

 

 

 

Ostavite komentar