Priče > Društvo

OZBILJNO UPOZORENJE srpskog astronoma pred sutrašnje POMRAČENJE SUNCA: Pazite, malo je potrebno DA IZGUBITE VID

Delimično pomračenje Sunca očekuje nas sutra. Prema najavama astronoma, ova pojava moći da se posmatra iz Srbije i većeg dela Evrope

Izvor: K1info

24/10/2022 > 14:00

podeli vest:

OZBILJNO UPOZORENJE srpskog astronoma pred sutrašnje POMRAČENJE SUNCA: Pazite, malo je potrebno DA IZGUBITE VID
Foto: unspash


O tome koliko će trajati u Srbiji, kako će izgledati i šta je uopšte delimično pomračenje Sunca govorio je u emisiji “Uranak” na K1 televiziji astronom Branko Simonović. 

- Pomračenje će se iz naše zemlje videti delimično u 12.30. Biće nešto više od 40 procenata pokriven sunčev kotur. Delimično pomračenje Sunca podrazumeva to da će Mesec proći između Zemlje i Sunca, tako da ne pokrije u potpunosti sunčev kotur. E sad, na nekim mestima će se videti više pokriveno, nešto više od 80 procenata u Sibiru, a ovamo na našim stranama neklih 40 procenata. Samo pomračenje će početi u 11 časova i 22 minuta, a vrhunac je u 12 i 30, a završiće se u 13 časova i 37 minuta – rekao je Simonović.

Foto: K1 screenshot

 

Astronom je istakao da je obavezno čuvati se Sunca kao snažnog izvora svetlosti i toplote:

- Jako malo je potrebno da se vid ošteti ili čak i izgubi! To nije šala i sa tim se nije šaliti. To naravno nema veze samo sa pomračenjem Sunca, već pričamo generalno. Imamo banalne primere kako nastavnici decu savetuju da gledaju u Sunce, jer, kako mi jedna nastavnica grubo reče, ona je čitala na internetu da je to zdravo. Dakle, nije zdravo gledati u Sunce i nemojte gledati u njega. 

Iako je moguće imati trajne posledice usled gledanja u Sunce, postoji način da sutrašnje pomračenje posmatramo, a da ne ugrozimo naše zdravlje. Astronom je sve "plastično" objasnio:

Astronom Branko Simonović je istakao da nema potrebe da zamračujemo prostorije niti da se ponašamo drugačije nego inače, već da samo ne treba da gledamo direktno u Sunce, kao što to ne treba da radimo ni ostalim danima.

 

 

 

Ostavite komentar