Priče > Društvo

Da li ste svesni da je NADOGRADNJA noktiju OPASNIJA od solarijuma?

Većina manikirki nije edukovana kako se pravilno tretira nokatna ploča, kaže dermatolog dr Jovana Pelemiš

Izvor: K1info/kurir.rs

16/10/2022 > 15:39

podeli vest:

Da li ste svesni da je NADOGRADNJA noktiju OPASNIJA od solarijuma?
Foto: Pixabay.com


Nadogradnja noktiju opasnija je od solarijuma, jer se tokom sušenja gela koriste lampe sa UVA zračenjem, upozoravaju doktori.

Danas skoro svaka žena odlazi na manikir, to je jednostavno postala svakodnevica, ali gotovo da niko ne razmišlja o riziku koju ova mesečna navika nosi sa sobom.

Najnovija istraživanja pokazuju da je tokom poslednjih godina sve više slučajeva melanoma, upravo ispod nokta i oko njega. Gljivične i bakterijske infekcije su sve češće, kao i alergije i ozbiljni deformiteti.

Da bi se nokat estetski sredio koristi se hemija koja oštećuje noktnu ploču, otkriva dermatolog dr Jovana Pelemiš za Magazin na Prvom Radio Beograda.

- Većina manikirki nije edukovana kako se pravilno tretira nokatna ploča. Rizik je i nedovoljno čist materijal sa kojim se radi. On bi trebalo da bude sterilan i da za svakog klijenta bude upotrebljen samo jednom - upozorava doktorka Pelemiš.

Prema njenim rečima, najopasniji deo manikir procedure je zračenje UV lampom, koje je opasnije i od samog solarijuma.

Foto: Pixabay.com

 

Ona je objasnila je da je reč o UVA zračenju, dok ste u solarijum izloženi UVB zračenju.

Doktorka Pelemiš savetuje da koža na šakama bude zaštićena fotoprotektivnom kremom.

- Pacijenti sve češće dolaze kod dermatologa sa vrlo neprijatnom kliničkom slikom koja nastaje kao posledica dehidracije nokta, gljivične ili bakterijske infekcije. Zato je važno da se problem na vreme prepozna. Prvi znaci su odvajanje nokta ili promene u njegovoj boji - rekla je ona.

 

 

Ostavite komentar