Priče > Društvo

Ovaj mali GENIJALAC je PONOS SRBIJE! Andrej iz Matematičke gimnazije osvojio 5 ZLATNIH MEDALJA na takmičenju u Singapuru

Andrej Drobnjaković se takmičio pojedinačno iz fizike, hemije, biologije i matematike gde je bio najbolji u svakoj kategoriji

Izvor: K1info/rts.rs

Autor: Kristina Jokić

10/06/2024 > 16:00

podeli vest:

Ovaj mali GENIJALAC je PONOS SRBIJE! Andrej iz Matematičke gimnazije osvojio 5 ZLATNIH MEDALJA na takmičenju u Singapuru
Foto: Instagram printscreen/matematickagimnazija


Na međunarodnoj Stemko Olimpijadi koja je održana od 2. do 6. juna u Singapuru, učenik Matematičke gimnazije Andrej Drobnjaković osvojio je pet zlatnih medalja.

Andrej Drobnjaković se takmičio pojedinačno iz fizike, hemije, biologije i matematike gde je bio najbolji u svakoj kategoriji.

Pored toga, uzeo je učešće i u timskom inženjerskom izazovu gde je zajedno sa učenicima iz Uzbekistana, Vijetnama i Kazahstana odneo pobedu te Srbiji doneo još jednu zlatnu medalju.

Foto: Instagram printscreen/matematickagimnazija

 

Aposlutni pobednik takmičenja u Singapuru, objašnjava svoj uspeh. 

- Taj izazov koji sam sebi postavio, činjenica da sam morao 120 zadataka da uradim za 3 sata, što je zahtevalo ogromnu koncentraciju za svih 180 minuta takmičenja i u tom smislu, ta težina takmičenja je ono po čemu ću ga pamtiti - kaže Andrej. 

- Tim je izabran nasumično i bio sam sa učenicima iz Kazahstana, Uzbekistana i Vijetnama, a inženjerski izazov je predstavljao odličnu priliku da se oprobamo u oblasti mehaničkog inženjeringa i tu sam sarađivao sa jednim svojim cimerom. Imao sam sreće da sa njim budem u timu, on je iz Uzbekistana i bavi se robotikom, tako da smo nas dvojica odlično sarađivali, i kao vođa našeg tima ga odveli do pobede - kaže Andrej.

Takmičenje zahteva i dobro znanje engleskog jezika, pa je u Singapur sa Andrejem otišla i profesorka engleskog jezika Ivana Milošević. Saveta da se odmara, nije se pridržavao.

 - I dok smo bili u Singapuru on je radio, prisustvovao je dodatnim časovima u našoj gimnaziji, što je zahtevalo da ostane do kasno budan, jer je vremenska razlika šest sati. Rekla sam mu da se koncentriše, da dobro pročita zadatke, jer u ovim zadacima, uvek se nalazi neka začkoljica - kaže profesorka Milošević.

Po završetku takmičenja, i Andrej i Ivana, dobili su brojne ponude da pređu u druge internacionalne škole. Ostaju u Matematičkoj gimnaziji. Andrej se već sprema za takmičenje iz fizike, a ako se datumi takmičenja ne poklope, i iz hemije.

Na osnovu svega postignutog, Andrej Drobnjaković je proglašen apsolutnim pobednikom takmičenja.

 

Ostavite komentar

Sb

Bravo. Dečko je stvarno genije, koga Srbija nikako ne sme da izgubi.

11.06.2024 18:44