Priče > Društvo

Kupili ste BELI LUK u marketu: Tek da znate - uzgaja se u KANALIZACIONIM vodama i PRSKAN je TEŠKOM HEMIJOM

Influenserka koja je pobedila tešku bolest kaže da je razlika između domaćeg i uvezenog luka vidljiva, ali je i ukus drastično drugačiji

Izvor: Mina Duduković

05/10/2022 > 07:33

podeli vest:

Kupili ste BELI LUK u marketu: Tek da znate - uzgaja se u KANALIZACIONIM vodama i PRSKAN je TEŠKOM HEMIJOM
Foto: Unsplash.com


Mame i bake kažu da nema boljeg leka od belog luka. Ova namirnica hrani daje aromu i ukus, a ima i svoju nadaleko poznatu primenu i to ne samo u kulinarstvu, već i u medicini, bar onoj narodnoj. 

Međutim, ovo povrće koje svi kupujemo i svakodnevno koristimo, ponekad baš liči na ovu namirnicu - ali nije beli luk!

Ovo otkriva influenserka Nastasja Nedimović. Ona se hrabro izborila sa nezamislivim zdravstvenim problemima, ali je pobedila i nastavila svoju misiju putem profila na Instagramu, gde proverenim informacijama, po pitanju zdravlja i zdravog života daje podršku svim borcima da istraju. 

Foto: Pixabay.com

 

Nedavno je podelila video u kom objašnjava zbog čega je važno da znamo razliku između dve vrste belog luka: domaćeg i uvezenog, odnosno kineskog.

Saveti zlata vredni

* Ako tragate za najzdravijom grickalicom i užinom, neka to budu borovnice, kad je sezona, jedite ih sveže, kad nije, grickajte zamrznute ili ubacite u kaše, smutije, pudinge, grčki jogurt

* Uvedite mućkanje kokosovog, susamovog ili maslinovog ulja kao jutarnju rutinu i tako sprečite paradentozu i loš zadah 

*  Ne postoje žvake bez šećera, a ako ih tako reklamiraju, onda imajte na umu da one sadrže još više toksičnih zaslađivača od samog šećera

* Skup aljaski losos možete zameniti povoljnijom rečnom pastrmkom, tunom i haringom, koje imaju slične blagodeti za organizam

* Ne kupujte ribu u biljnom ulju

 

 

 

 

- Ovo zaista nije beli luk, ovo je kineski "beli luk". Uvezen je iz Kine i uzgaja se u kanalizacionim vodama, a te kanalizacione vode se koriste kao jeftino đubrivo. Zatim se prska hemikalijama da bi se sprečilo klijanje, potom se izbeljuje hlorom, a nakon toga se po zakonu fumigira metil bromidom. Visoke doze metil bromida mogu oštetetiti respiratorni i centralni nervni sistem i on je opasniji od hlora čak 60 puta - kaže Nastasja.

Foto: Instagram/cancer.influencer

 

Ona dodaje da kroz mnoga ispitivanja ovaj kineski beli luk je bio pozitivan na toksične hemikalije, na patogene, na teške metale kao što su olovo, arsen, melamin, ali i na ešerihiju koli.

Ovo se odnosi i na beli luk u drugim oblicima, kao što je u prahu ili ulje od belog luka. To potvrđuju i bojni svetski stručnjaci, između ostalog i Henri Bel iz Australijskog udruženja industrije belog luka, koji primećuje da neki uzgajivači belog luka u Kini koriste sirovu ljudsku kanalizaciju za đubrenje svojih useva - kaže ona, i nastavlja:

KAKO ODABRATI DOBRA JAJA?

Nastasja kaže da nemaju svi novca za organska jaja i nemaju svi gde da ih nabave, međutim potrošači i u marketima mogu da naprave dobar izbor.

- Jaja koja imaju oznaku 0 su organska i ona su najbolja, ali i najskuplja. Jaja koja na pakovanju imaju broj 1 su jaja iz slobodnog uzgaja, odnosno od koka koje vreme provode napolju i imaju pristup hrani i insektima. Ona jaja koja su iz pakovanja sa oznakom 2, označavaju podni uzgoj, odnosno njih su snele kokoške koje su u zatvorenom prostoru i nisu nikada videle svetlost dana. Hranjene su veštačkom hranom. Još goreg kvaliteta su samo jaja koja nose oznaku 3, jer su to ona od koka iz kaveza - objašnjava ova influenserka. 

- Drugi znak je nedostatak mrlja od zemljišta, jer kineski je izbeljivan hlorom. Ima neprirodno belu boju, a takođe, kineski beli luk ne klija jer je tretiran teškim hemikalijama, dok naš beli luk nakon određenog vremena isklija i vide se mladi zeleni izdanci. Kineski beli luk ima metalniji ukus i gorči je, a naš beli luk, kao što i sami znate, preukusan je - dodaje Nastasja.

 

 

Ostavite komentar