Priče > Društvo

Zarađuju na ŽENSKOM STRAHU - treneri DRASTIČNO PODIGLI CENE časova SAMODBRANE

Sa druge strane, zbog cele situacije pojedinci su odlučili da kursevi budu čak i besplatni, dok je većina zadržala stare cene

Izvor: K1info/kurir.rs

03/10/2022 > 21:53

podeli vest:

Zarađuju na ŽENSKOM STRAHU - treneri DRASTIČNO PODIGLI CENE časova SAMODBRANE
Foto: Pixabay.com


U prethodnih nekoliko dana iz straha što je serijski silovatelj Igor Milošević pušten na slobodu mnoge devojke i žene u Srbiji odlučile su se da pohađaju kurseve samoodbrane. Međutim, pojedini vlasnici ovih škola iskoristili su paniku među nežnijim polom i drastično digli cene obuke - sa 5.000 na 25.000 dinara.

Zbog cele situacije pojedinci su odlučili da kursevi budu čak i besplatni kako bi se ženama izašlo u susret, dok je sa druge strane većina zadržala stare cene koje su se kretale od 3.000 do 5.000 dinara. Ali, sada se pojavljuju i oni koji su izuzetno skupi.

Na društvenim mrežama objavljen je oglas za osmonedeljnu obuku samoodbrane za žene čija je cena 25.000 dinara. U pitanju su treninzi u Beogradu, na teritoriji opštine Voždovac, s mogućnošću plaćanja na dve rate, a obuku vode instruktori koji su majstori borilačkih veština.

Trener jednog poznatog beogradskog borilačkog kluba kaže da je ova cena daleko od realne.

Foto: Pexels.com

 

- Krav maga je veština koja predstavlja sistem samoodbrane i njen cilj je očuvanje lične bezbednosti u nepredviđenim situacijama. Članarina u borilačkim klubovima kreće se od 3.000 do 5.000 dinara - objasnio je on za Kurir.

Poražavajuća statistika: U 2021. više silovanja nego godinu ranije

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2021. godini podneto je 498 prijava zbog krivičnih dela protiv polne slobode, u šta spada i silovanje. To je gotovo 90 više nego godinu ranije. Uz ovu brojku imamo i onu sivu. Istraživanje "Nasilje prema ženama i devojčicama u javnom prostoru" pokazuje da čak 71 odsto njih nasilje ne prijavi.

I zaista, kad se listaju oglasnici, cene uglavnom nisu više od 50 evra. Jedan personalni trener na svom sajtu ima ponudu za individualne treninge po ceni od 70 evra i grupne od 50. U programu je mentalna priprema, a potom i fizička, treniranje taktike i tehnike borbe, kao i simulacija realističnih scenarija i testiranje.

Drugi klub pak iskoristio je veće interesovanje žena za ove treninge i dao popuste od 50 odsto. Tako se preko sajtova za oglašavanje kuponi za škole borilačkih veština mogu naći već za 1.500 dinara. U pitanju je cena za prvi mesec kursa, dok se drugi plaća po regularnoj ceni od 3.000 dinara. Dakle, za ceo kurs treba odvojiti 4.500 dinara.

A negde je sve besplatno. Naime, lokalne samouprave i pojedina udruženja prepoznali su problem zaštite žena na ulici i u opasnim situacijama, te su na više mesta formirane grupe polaznica besplatnih kurseva, upravo u cilju njihove bolje zaštite.

Međutim, postoje i oni koji žele da zarade na strahu i sa 5.000 cenu su podigli na 25.000.

Mladen Alfirović iz pravnog tima Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) za Kurir kaže da ovo ipak nije zloupotreba i da je formiranje cena slobodna odluka onoga ko pruža uslugu.

- Na tržištu je formiranje cena slobodna i individualna odluka, baš kao i odluka korisnika da li će uslugu koristiti ili ne. Onaj ko koristi uslugu mora pre zaključivanja ugovora ili kupovine određene usluge da bude upoznat s time šta dobija za novac koji daje. Koja je cena te usluge je sloboda pružaoca usluge, kao i izbor kupca. Ukoliko neko želi da plati kurs 25.000 dinara jer misli da je to dobra ponuda, njega u tome niko ne može sprečiti. Svakako se stvara slika da, pošto ovo nije cena koja je slična drugima, očigledno ima za cilj pokušaj korišćenja straha žena radi pribavljanje novčane koristi - rekao je Alfirović.

 

 

 

 

   

   

 

Ostavite komentar