Priče > Društvo

Maja Gojković o sudbini zatvorenog MUZEJA AUTOMOBILA: SVUDA u svetu OLDTAJMERI se tretiraju kao KULTURNO NASLEĐE

Ministarka kulture kaže da nije dobila odgovor zbog čega je došlo do izmeštanja ovog Muzeja

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

23/04/2024 > 10:38

podeli vest:

Maja Gojković o sudbini zatvorenog MUZEJA AUTOMOBILA: SVUDA u svetu OLDTAJMERI se tretiraju kao KULTURNO NASLEĐE
Foto: uranak printscreen


Ministarka kulture, Maja Gojković gostujući u emisiji "Uranak" na televiziji K1, objasnila je gde će Muzej automobila biti izmešten.

- Za mene je bio šok ceo taj događaj, kako se to odigralo i kako je moguće da Muzej bude iseljen, kada je to spomenik kulture, ceo taj prostor. U odluci kada je taj prostor određen za spomenik kulture, piše da mora da bude vezan za sadržaj kulture. Baš me zanima šta će se sada otvoriti u tom prostoru, ako je onako na surov način izbačeno jedno kulturno nasleđe. Svuda u svetu se stari automobili tretiraju kao kulturno nasleđe - rekla je ministarka kulture Maja Gojković.

Foto: ATA Images

 

Ona je dadala da nije dobila odgovor zbog čega je došlo do izmeštanja ovog Muzeja.

- Mislim da je trebalo insistirati na pregovorima, pa možda čak i otkupiti taj prostor ili ako ne žele naslednici da ga prodaju, onda da plaćamo zakupninu, jer nije to prvi Muzej pod zakupom. Smestili smo sve automobile na odgovarajuće mesto, našli smo u Staroj Pazovi jedan prostor koji može da sublimira ceou kolekciju, ali to nije trajno rešenje. Vlada je donela odluku da onaj prostor gde su bile garaže SIV-a, gde su bile nekada trke automobila ispod Brankovog mosta, kažu da je Niki Lauda na tom mestu trenirao ili vozio, i to je zaista dobro mesto. Braca Petković, pokojni bivši ministar kulture, ali vlasnik te zbirke i tvorac tog Muzeja je želeo da Muzej automobila bude baš na tom mestu. Imali smo razumevanje Direkcije za imovinu i Vlade Republike Srbije da nam dodeli taj prostor - kaže Maja Gojković.

Ona dodaje da prostor mora da se renovira.

- Prostor je u vrlo lošem stanju, moramo da uradimo dobar projekat i da uložimo napor barem dve godine. To uvek traje duže. Najduže traje birokratija, kada se dođe do građevinskih radova svi znamo da to ima neki svoj kraj - zaključila je Maja Gojković u emisiji "Uranak" na televiziji K1

 

Ostavite komentar