Priče > Društvo

Princ FILIP KARAĐORĐEVIĆ: Samo nekom NEODGOVORNOM ili KORUMPIRANOM može da padne na pamet da SRUŠI "ARKADE"

Karađorđević poziva državne organe da spreče bahatost i bezobzirnost neodgovornih pojedinaca koji su odobrili rušenje kompleksa ”Arkade”

Autor: K1info

30/09/2022 > 09:12

podeli vest:

Princ FILIP KARAĐORĐEVIĆ: Samo nekom NEODGOVORNOM ili KORUMPIRANOM može da padne na pamet da SRUŠI "ARKADE"
Foto: Shutterstock


Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ-naslednik Filip Karađorđević najoštrije je osudio nameru da se kompletno sruši kompleks ”Arkade” u parku Bukovačke Banje u Aranđelovcu, čije je rušenje počelo u četvrtak, radovima na rušenju istorijskog zdanja - bazen Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

- Najoštrije osuđujem najavljeno rušenje kompleksa ”Arkade” u parku Bukovičke banje. Rušenje ovog arhitektonskog dragulja predstavlja apsolutno bahato i neodgovorno ponašanje onih koji su izdali građevinsku dozvolu za rušenje objekta koji je izgrađen 1938. godine i koji je jedan od simbola Bukovičke Banje, oglasio se princ povodom vesti o rušenju zdanja na Tviteru.

 

 

U saopštenju se navodi da "samo nekom ko je krajnje neodgovoran ili korumpiran" može pasti na pamet da dozvoli rušenje zdanja dvorskog arhitekte Todića koje je izgrađeno početkom 20. veka, i od 1989. godine je kulturno dobro pod zaštitom države.

Nikakav privatni i lični finansijski interes ne mogu biti razlog za nepoštovanje kulturnog nasleđa i odsustvo svesti o čuvanju i negovanju bogate istorije našeg naroda. Apelujem na državne organe da spreče bahatost i bezobzirnost neodgovornih pojedinaca koji su odobrili rušenje kompleksa ”Arkade” i na taj način stanu u zaštitu kulturno-istorijskog nasleđa naše države i našeg naroda, navodi princ a prenosi Glas Šumadije.

 

 

 

 

Ostavite komentar