Priče > Društvo

Kako najlakše da podnesete zahtev za PASOŠ? Evo u kom slučaju je nešto SKUPLJE

Zahtev za izdavanje pasoša regularno možete podneti šest meseci pre isteka važećeg

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

15/04/2024 > 14:53

podeli vest:

Kako najlakše da podnesete zahtev za PASOŠ? Evo u kom slučaju je nešto SKUPLJE
Foto: Shutterstock


Da li su počele gužve za šalterima gde se izdaju pasoši? Koliko pre isteka starog možemo izvaditi novi? Da li su se cene menjale u odnosu na prethodnu godinu?

Sve detalje otkrila je načelnica odeljenja za državljanstvo i druge upravne poslove Aleksandra Marković.

- Zahtev za izdavanje putne isprave, građani koji imaju prijavljeno prebivalište u Beogradu, mogu podneti u bilo kojoj policijskoj stanici na teritoriji Beograda, bez obzira u kojoj opštini su prijavljeni. I to, neposrednim dolaskom u policijsku stanicu ili zakazivanjem putem portala e-uprava - objasnila je načelnica za TV Prva.

Naknada za izdavanje pasoša po redovnom postupku je 3.200 dinara, a ukoliko želite da izdate putnu ispravu po hitnom postupku, naknada je 5.000 dinara. Kako je dodala, hitno izdavanje pasoša bez dokaza o hitnosti koštaće vas 8.600 dinara.

Koja dokumentacija nam je potrebna da bismo dobili novi pasoš ili produžili stari, kako izgleda proces izdavanja po hitnom postupku i koliko košta izdavanje ukoliko pasoši ističe za sedam meseci.

- Ukoliko vam je potrebno da hitno izvadite pasoš, potrebno je da podnesete dokaz o hitnosti, koji recimo podrazumeva potvrdu da vam je potrebno lečenje u inostranstvu, da je u pitanju smrtni slučaj. Potrebno je da u pisanom obliku podnesete zahtev, a cena je tada niža - objašnjava Aleksandra Marković.

Zahtev za izdavanje pasoša regularno možete podneti šest meseci pre isteka važećeg, a ukoliko vam pasoš ističe za više od sedam meseci, a ipak vam je potreban nov, cena je 4.200 dinara.

Ostavite komentar