Priče > Društvo

Ministarstvo PROSVETE objasnilo ko sve ima pravo na BESPLATNE UDŽBENIKE OD JESENI, ima NOVINA!

Pravo na besplatne udžbenike prošle godine ostvarilo je 87.644 učenika

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

10/04/2024 > 15:34

podeli vest:

Ministarstvo PROSVETE objasnilo ko sve ima pravo na BESPLATNE UDŽBENIKE OD JESENI, ima NOVINA!
Foto: Shutterstock


Ministarstvo prosvete obavestilo je roditelje učenika osnovnih škola da i ove godine obezbeđuje besplatne udžbenike i druga nastavna sredstva iz udžbeničkih kompleta, koje su škole izabrale za školsku 2024/2025. godinu, kao i da je proširilo kategorije učenika koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike.

To pravo će ostvariti i učenici koji boluju od retkih bolesti, učenici koji ostvaruju pravo tuđu negu i pomoć, kao i učenici iz porodica u kojima je nosilac roditeljske brige samo jedan roditelj, odnosno ukoliko je drugi roditelj preminuo ili je nepoznat, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Dodaje se da će, kao i prethodnih godina, pravo na besplatne udžbenike u školskoj 2024/25. imati i učenici iz socijalno ugroženih porodica, odnosno primaoci novčane socijalne pomoći.

Zatim, učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu (IOP 1 i IOP 2), kao i učenici sa izuzetnim sposobnostima koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu sa proširenim i obogaćenim sadržajima, odnosno po IOP 3.

To pravo imaće i učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, koji se obrazuju po individualnom obrazovnom planu, a potrebni su im prilagođeni udžbenici, kao i učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, a kojima je potrebno prilagođavanje (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format).

Na bepslatne udžbenike moći će da računaju i učenici iz porodica u kojima je troje i više dece u sistemu obrazovanja i vaspitanja, i to učenici osnovne škole.

Ukoliko osnovnu školu pohađa više dece iz porodica koje ostvaruju pravo za dobijanje udžbenika na osnovu ovog kriterijuma, udžbenike dobija dete ili deca koja su prva počela da stiču osnovno obrazovanje i vaspitanje, bez obzira na redosled rađanja.

Na besplatne udžbenike imaju pravo i učenici prvog i drugog razreda osnovne škole koji su gluvi, a kojima su potrebni prilagođeni udžbenici u elektronskom formatu, sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

U saopštnju Ministarstva se navodi da se prijava vrši u školi do 20. aprila 2024. godine, kao i da će škole preko odeljenjskih starešina i učitelja, blagovremeno obaveštavati roditelje, odnosno druge zakonske zastupnike učenika o proceduri, neophodnoj dokumentaciji i rokovima.

Ministarstvo za prvi ciklus osnovnog obrazovanja, od 1. do 4. razreda obezbeđuje komplete udžbenika za predmete matematika, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet.

Za drugi cikslus, od 5. do 8. razreda, Ministarstvo obezbeđuje komplete udžbenika za predmete matematika, srpski jezik i književnost/maternji jezik, odnosno srpski jezik/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.

Ministarstvo prosvete Program besplatnih udžbenika sprovodi od 2011. godine u cilju dodatne podrške učenicima iz osetljivih kategorija, ali i podrške nadarenim učenicima.

U saopštenju se dodaje i da Ministarstvo obezbeđuje besplatne udžbenike na jezicima nacionalnih manjina za navedene kategorije učenika.

Za nabavku besplatnih udžbenika Ministarstvo je u budžetu za ovu godinu obezbedilo 792 miliona dinara, a pravo na besplatne udžbenike prošle godine ostvarilo je 87.644 učenika.

 
 

Ostavite komentar