Priče > Društvo

SRBIN objasnio kako su NESTALI DINOSAURUSI - i da, ima veze sa ASTEROIDOM

Prašina je blokirala sunčevu svetlost da dospe do biljnog i životinjskog sveta, rekao je Miloš Stanković

Izvor: K1info

28/09/2022 > 14:25

podeli vest:

SRBIN objasnio kako su NESTALI DINOSAURUSI - i da, ima veze sa ASTEROIDOM
Foto: Tanjug/AP/Julia Nikhinson


Dinosaurusi su sa planete Zemlje nestali zbog udara asteroida, ali sam udar nije bio toliko opasan koliko prašina koja se podigla i blokirala sunčevu svetlost, rekao je u "Uranku" na K1 televiziji Miloš Stanković, predsednik astronomskog društva “Eureka”.

Prema njegovim rečima, udar asteroida napravio je krater prečnika više od 180 kilometara kod mesta Čiksulub na Jukatanu. Ovaj udar je okončao vladavinu dinosaurusa, ali ne direktno, već kao posledicu.

- Sam udarac asteroida manje više nije toliko opasan, navodno, ali je opasna prašina koja se podiže. Ona godinama ostane u atmosferi i bukvalno blokira sunčevu svetlost da dospe do biljnog i životinjskog sveta - rekao je Stanković za K1 televiziju. 

On se dotakao i trenutka kada je NASA letelica DART udarila u asteroid Dimorfos. 

- Juče smo prisustvovali jednom istorijskom događaju u nauci. Prvi put u istoriji jedna letelica koju je napravio čovek na Zemlji je uspešno udarila u asteroid sa ciljem da preusmeri njegovu putanju u budućnosti zarad zaštite planete Zemlje. Kao što znamo, po medijima s vremena na vreme cirkulišu informacije kako se neki asteroid, opasan ili potencijalno opasan, uputio ka zemlji - rekao je on.

Foto: K1info

 

Stojanović je dodao da je ovo prvi put da su ljudi svesno gađali asteroid kako bi skrenuli njegovu putanju.

- Asteroid koji je gađan nije bio opasan, to je urađeno radi ispitivanja. Svi opasni asteroidi se prate i precizno je izračunata njihova putanja - napomenuo je on.

Čelnici NASA su potvrdili da je misija uspešno izvedena, a zvaničnu potvrdu ćemo dobiti u narednih mesec dana kada će se prvi put i primetiti promena u njegovoj putanji.

- Zemljani od danas mogu mirno da spavaju - rekli su u NASA.

 

 


 
 

 

 

Ostavite komentar