Priče > Društvo

JEDNO PITANJE muči SVE: Da li je greh imati seksualne odnose tokom posta?

Počeo je Veliki post, a jedno od pitanja koje muči vernike je i da li treba da se uzdržavaju od seksualnih odnosa za vreme posta

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

20/03/2024 > 09:16

podeli vest:

JEDNO PITANJE muči SVE: Da li je greh imati seksualne odnose tokom posta?
Foto: Shutterstock


Veliki Vaskršnji ili Časni post kako se još zove počeo je i traje do Vaskrsa 16. aprila. Učenje i predanje nam govori da suština posta nije samo promena ishrane već pročišćenje misli, kao i da se tokom posta ljudi ne moraju odricati seksualnih odnosa, a kada je u pitanju uživanje u alkoholu, mišljenja su podeljena.

Prema rečima stručnjaka, post ne podrazumeva jednoličnu dijetu ili gladovanje, već uravnoteženu ishranu namirnicama biljnog porekla. U toku celog posta ne jede se meso, beli mrs (mleko i mlečni proizvodi) i jaja. Ne treba zaboraviti da crkva ističe da tokom posta ne treba da umrtvljujemo svoje telo, nego svoje strasti. Post ne znači da se samo uzdržavamo od mrsne hrane već pre svega od loših misli, želja i dela.

Jedno od pitanja koje muči vernike je i da li treba da se uzdržavaju od seksualnih odnosa za vreme posta. Na stranici Svetosavlje našli smo jedan od odgovora.

Pitanje:
"Poštovanje, molim Vas da mi odgovorite na sledeće pitanje: da li su u toku posta dozvoljeni bračni odnosi kada se to čini sa željom za dobijanje deteta (posle dugogodišnjeg pokušavanja) a kada suprug pri tom ne posti. Jedan sveštenik nam je rekao da žena mora da udovolji mužu čak iako ona posti, da li je to zaista tako? Unapred zahvaljujem. S poštovanjem N.N."

Odgovor:

"Pomaže Bog sestro, Sv. apostol Pavle kaže ovako: “Ali da bi izbegao blud svaki neka ima svoju ženu i svaka neka ima svoga muža… Žena nije gospodar od svojega tela, nego muž; i muž nije gospodar od svojega tela, nego žena. Ne zabranjujte se jedno drugome, sem po dogovoru privremeno, da bi se predali postu i molitvi, pa opet da se satanete, da vas satana ne iskušava vašim neuzdržanjem” (1.Kor.7, 25) . Na osnovu ove poslanice, a da bi se izbegao blud van braka od strane jednog od supružnika, Crkva ima pravilo da pobožni suprug (supruga) učini ustupak maloverujućoj (ili neverujućoj) strani u tom pitanju, ali ipak, vernik (vernica) je obavezan (obavezna) da se pokaje za učinjeni greh neuzdržavanja, i da ga ispovedi. Treba se truditi da ni u kom slučaju nema supružanskog opštenja za vreme prve Čiste i poslednje-Strasne Sedmice Velikog Posta, uoči velikih praznika i sedmicu pre primanja svetog pričešća.  S poštovanjem o. Dragan"

Foto: Pixabay.com

 

I oni se, naime, slažu da seks bez ljubavi, preljuba, nastrane radnje, kao i samozadovoljavanje, zasigurno nisu bogougodna stvar, posebno ne u periodu velikih odricanja.

Međutim,  prema rečima stručnjaka, u veče pred pričešće trebalo bi se uzdržavati od svakog jela i pića, ali i svih drugih telesnih zadovoljstava, a to vreme provesti u molitvi. Sve u svemu, makar na Veliki petak i Veliku subotu, sve do pričešća na liturgiji, vođenje ljubavi se ne preporučuje. 

U pravoslavlju postoji i “struja” koja smatra da je, ako bi se strogo držali pravila, tokom posta zabranjen seksualni odnos, čak i u braku. Međutim, vernica se ipak može obratiti svom svešteniku u parohiji i tražiti da je razreši tog dela posta, a on može to da uradi ako, na primer, postoji mogućnost da će muž da je ostavi zbog toga.

A o uzdržavanju od telesnih strasti za vreme posta govorio je i Sveti Jovan Zlatousti koji kaže: “Ko svodi post samo na uzdržavanje od hrane, taj sramoti post. Nisu samo usta dužna da poste -ne, neka posti i oko, i uho, i ruke, i noge, i svo naše telo.”

Foto: Freepik.com

 

Kad je reč o pravoslavnim sveštenicima, pod pretpostavkom da strogo poštuju pravila tokom posta, činjenica je da oni mogu da imaju intimne odnose jednom nedeljno, i to ponedeljkom!

Naime, sreda i petak su posni dani, a utorkom i četvrtkom su pripreme za post i tad nije dozvoljeno, dok je nedeljom liturgija, a subotom priprema za liturgiju. Ipak, u praksi se i sveštenici, što i sami potvrđuju, malo drugačije ponašaju.

Ostavite komentar