Priče > Društvo

Raste broj obolelih od MALIH BOGINJA: Potvrđeno 36 SLUČAJEVA

Jovanović kaže da od 36 potvrđenih slučajeva, 30 je nevakcinisano i sa nepoznatim vakcinalnim statusom

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

14/03/2024 > 11:15

podeli vest:

Raste broj obolelih od MALIH BOGINJA: Potvrđeno 36 SLUČAJEVA
Foto: Shutterstock


Direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović rekla je danas da u ovom trenutku u Srbiji ima 36 potvrđenih slučajeva morbila i da je najveći broj inficiranih na teritoriji Beograda. Jovanović je govoreći o morbilama, rekla da se radi o veoma infektivnom uzročniku koji ukoliko je prisutan u cirkulaciji, a kod nas jeste, daje veći broj inficiranih.

- Mi danas imamo porast, taj porast nije veliki, ali u ovom trenutku imamo 36 potvrđenih slučajeva morbila, najveći broj inficiranih - 30 je na teritoriji Beograda - rekla je ona za RTS.

Kada je reč o vakcinaciji, Jovanović apeluje na redovno vakcinisanje prema programu obavezne imunizacije, a napominje da je naročito vakcinacija prvom dozom značajna za decu manjeg uzrasta.

- Na takav način ćemo uticati na sprečavanje zaražavanja i svih komplikacija koje virus morbila donosi - istakla je ona.

Jovanović kaže da od 36 potvrđenih slučajeva, 30 je nevakcinisano i sa nepoznatim vakcinalnim statusom.

- Potvrđeno je da je 20 lica nevakcinisanio. Najveći razlog za pojavu i epidemiju i pojedinačnih slučajeva morbila je status nevakicisanosti. Radimo na tome da obuhvat celokupne polulacije bude veći od 95 odsto - rekla je ona.

Direktorka "Batuta" je rekl da je broj vakcinisane dece povećan i to se vidi i prema posetama odeljenjima za zdravu decu. Prema njenim rečima, situacija u vezi sa gripom je stabilnija, za oko 20 procenata je pad inficiranih u odnosu na prethodnu nedelju, a u ovoj sezoni je dominirao je tip A virusa gripa (H1N1).

Jovanović je rekla da u ovom trenutku od početka godine ima 962 potvrđena slučaja pertusisa (velikog kašlja).

Ostavite komentar