Priče > Društvo

Nekoliko preostalih Srba u Prištini danas izašlo na groblje povodom Zadušnica

Sveštenik Prištinske pravoslavne parohije Arsić apelovao je na sve koji imaju svoje srodnike sahranjene u Prištini da dođu bar na zadušnice

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

09/03/2024 > 16:45

podeli vest:

Nekoliko preostalih Srba u Prištini danas izašlo na groblje povodom Zadušnica
Foto: Shutterstock


Nekoliko preostalih Srba u Prištini posetilo je danas, na Zadušnice, grobove svojih najmilijih i zapalilo sveće.

Na više stotina grobova na prištinskom pravoslavnom groblju nije imao ko da zapali sveće.

Sveštenik Prištinske pravoslavne parohije Staniša Arsić apelovao je ponovo na sve koji imaju svoje srodnike sahranjene u Prištini da dođu bar na zadušnice i obiđu njihove grobove.

Arsić je rekao za Tanjug da bi danas trebalo da se setimo predaka i da molimo za pokoj njihovih duša i da čuvamo crkve, manastire i groblja.

 

- Tužno jeste ovde na prištinskom groblju, skoro da nema nikoga, svedoci ste sami, ali to je naša slika i nemam šta da kažem nego da još jednom apelujem da se obilaze grobovi naših predaka i da se molimo za pokoj njihovih duša - poručio je Arsić.

Arsić je naveo da već šest godina nema oragnizovanog dolaska vernika iz centralne Srbije i iz sela u okolini Prištine čiji su preci sahranjeni na prištinskom groblju.

Arsić je služio opelo i na mestu gde su pokopane kosti palih srpskih vojnika u ratovima od 1912. do 1918. godine, pored kojih su i ostaci palih francuskih vojnika.  

Prištinsko pravoslavno groblje, najveće na Kosovu i Metohiji, svake godine posećuje sve manje Srba na Zadušnice, a godinama unazad nema organizovanog dolaska raseljenih iz centralne Srbije.

U Prištini, Peći, Prizrenu, Uroševcu i južnom delu Kosovske Mitrovice nakon 1999. godine ostalo je više grobova nego što ima Srba koji žive u tim gradovima.

U Prištini, od oko 40.000 Srba, koliko ih je bilo pre sukoba, danas ih je manje od 10.

Srbi su danas, na Zadušnice, posetili grobove svojih bližnjih i u drugim sredinama na Kosovu i Metohiji, gde je to bilo bezbedno i moguće.

 

Ostavite komentar