Priče > Društvo

Jednoj pletilji u čast koja je zaposlila mnoge žene u ZLATIBORSKIM SELIMA: Ustanovljena nagrada "Dobrila"

Evo šta je tim povodom rekao ambasador EU u Srbiji

Izvor: K1info

08/03/2024 > 21:25

podeli vest:

Jednoj pletilji u čast koja je zaposlila mnoge žene u ZLATIBORSKIM SELIMA: Ustanovljena nagrada "Dobrila"
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Delegacija Evropske unije u Srbiji je povodom Dana žena priredila svečanost u Etnografskom muzeju, gde je predstavljen engleski prevod monografije "Dobrila" i istoimena novoustanovljena nagrada.

Pred brojnim zvanicama iz javnog i kulturnog života, ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre je istakao da su želeli da 8. mart proslave posebnom pričom o emancipaciji i osnaživanje žena, zahvaljujući ličnosti i delu pletilje Dobrile Smiljanić.

Žiofre je ocenio da je Smiljanić "preduzetnica i vizionarka", i da su u Delegaciji EU smatrali da priču o njoj treba proširiti van granica Srbije, stoga je urađen prevod na engleski monografije "Dobrila" Zorana Jeremića.

- Dobrila je prepoznala emancipatorski potencijal tradicionalnog ženskog zanata i to u ruralnom kraju Zlatibora, što pokazuje da nije bitno gde se nalaziš - naveo je Žiofre.

Podsetivši da večeras inaugurišu nagradu "Dobrila", Žiofre je najavio da će biti dodeljivana od 2025. godine u cilju osnaživanja marinalizovanih i manjinskih grupa i biće fokusirana na ženskoj iniciativi.

- Nagrada je poziv na akciju, podsetnik da svaki deo društva doprinosi njegovom napretku - naveo je Žiofre, koji je potom posebnu zahvalnicu za odsutnu Smiljanić uručio njenim unucima Dunji i Grigoriju Smiljanić.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

- Naša baka Dobrila nije mogla da prisustvuje većeras. Mi kao njeni unuci, i porodica, hteli bi da joj se zahvalimo što nas svaki dan čini ponosima - poručila je Dunja Smiljanić.

Čestitajući 8. mart svim ženama Srbije, ministarka kulture Maja Gojković je istakla da "ravnopravnost žena u punom značenju i obimu možemo da ostvarimo samo ako na tome radimo zajedno i imamo podršku i drugog dela planete - muškog pola".

Gojković je rekla da je Smiljanić od šezdesetih godina mnogo uradila za žene u seoskim područjima, za žensko preduzetništvo, i zaslužna je što se pročulo selo Sirogojno u Zlatiborskom okrugu, kao i modne kreacije koje su stvorile tamošnje seoske pletilje. 

- Svečanost je malo vraćanje duga heroini koja je ostavila neizbrisiv trag u očuvanju kulturnog nasleđa i negovanju starih zanata, dala neizmeran doprinos ekonomskom osnaživanju žena i principa rodne ravnopravnosti, kao i osnivanju i stvaranju Muzeja  'Staro selo Sirogojno' - napomenula je ministarka.

Gojković je navela da je sve je počelo kada je priču o Dobrili "prenela gospođi Gogi Grubješić i poklonila joj knjigu o Dobrili, želeći da ona, sa direktorkom Muzeja 'Staro selo Sirogojno' nastavi da neguje kulturu sećanja na rad Smiljanić".

Direktor Etnografskog muzeja u Beogradu Marko Krstić je istakao da se večeras šalje nova poruka "ne samo o osnaživanju žena, nego i kako tradicija može da participira u savremenom svetu".

Na svečanosti je prikazan i kratki dokumentarni film "Pletiljama u čast", a u orogrsmu su učestvovale i glumice Monika Romić i Vjera Mujović.

 

Ostavite komentar