Priče > Društvo

VAKCINA protiv VELIKOG KAŠLJA i za TRUDNICE? Danica Grujičić otkrila šta je NAJVEĆI PROBLEM

Republička stručna komisija za pedijatriju i za imunologiju donosi konačnu reč

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

05/03/2024 > 19:15

podeli vest:

VAKCINA protiv VELIKOG KAŠLJA i za TRUDNICE? Danica Grujičić otkrila šta je NAJVEĆI PROBLEM
Foto: Shutterstock


Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da je reviziju vakcinalnih kartona dece moguće izvršiti samo na upisu dece u vrtiće i škole, kao i da su trenutno, usled epidemije velikog kašlja, najveći problem bebe koje tek u drugom mesecu mogu da prime vakcinu, zbog čega se razmatra mogućnost vakcinisanja trudnica.

- Problem su najviše bebe koje su do dva meseca starosti, koje tek u drugom mesecu primaju vakcinu protiv velikog kašlja, a možemo reći da zaista postoji epidemija velikog kašlja. Republička stručna komisija za infektivne bolesti je razmatrala mogućnost da se acelularnom, odnosno mrtvom vakcinom, vakcinišu trudnice da bi zaštitile tu decu u prva dva meseca. Da li će do toga doći ostaje da se izjasni Republička stručna komisija za pedijatriju i za imunologiju - naglasila je ministarka.

Grujičić je podsetila da je obaveza da sva deca budu vakcinisana prema kalendaru vakcinacija.

- Vrlo je nepopularno zabraniti nekom detetu da uđe u kolektiv ili da uđe u školu ili u vrtić, jer je nevakcinisano. Mnogo je važnije razgovarati s roditeljima i mnogo je važnije da se vrati poverenje u medicinu zasnovanu na dokazima - rekla je Grujičić.

Kako je navela, u malim sredinama praktično sva deca su vaksinisana i od MMR-a i od velikog kašlja.

Ministarka je apelovala na roditelje da uredno vakcinišu svoju decu.

- Zamoliću sve roditelje da budu odgovorni prema svoje deci. To što ste pročitali dve, tri pasusa ili članka na internetu, ne znači da znate medicinu - poručila je Grujičić.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

Naglasila je da će E-kartoni, kada budu gotovi, omogućiti svima uvid u podatke o primljenim vakcinama.

- Tako da će i pedijatar i lekar opšte prakse, odnosno ljudi koji vode računa o zdravlju dece, imati kompletnu vakcinaciju. Znate da kada putujete u inostranstvo idete stalno u Dom zdravlja da dobijete potvrde o vakcinama koje ste dobili. To više neće biti potrebno. Sve će biti digitalizovano i vi ćete imati u svom E-kartonu tačne podatke o vakcinama koje ste primili - rekla je Grujičić.

Na pitanje da li u Gradskom zavodu za plućne bolesti na Zvezdari nedostaju filteri za spirometriju, ministarka kaže da nema tu informaciju.

- Kada su u pitanju nabavka i održavanje bilo kakvih medicinskih sredstava, pitanja treba da budu upućena Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje. Ministarstvo zdravlja samo nabavlja opremu i pokriva eventualne popravke, a filteri su potrošni materijal - zaključila je Grujičić.
 

Ostavite komentar