Priče > Društvo

Policija može da ODUZME vozilo onima koji su "uhvaćeni" u teškom prekršaju, evo šta još donose NOVINE u propisima

Ukoliko vozač na prvom ročištu prizna krivicu, vozilo mu se odmah vraća. Ako na presudu uloži žalbu može biti bez vozila godinama...

Izvor: K1info/rts.rs

Autor: Milena Gačević

25/02/2024 > 20:32

podeli vest:

Policija može da ODUZME vozilo onima koji su "uhvaćeni" u teškom prekršaju, evo šta još donose NOVINE u propisima
Foto: RINA


Od petka su na snazi novi saobraćajni propisi koji bi skupo mogli da koštaju nesavesne vozače. Policija može privremeno da oduzme vozilo onima koji počine težak prekršaj i to ako su u prethodne dve godine već dobili presude Prekršajnog suda.

U riziku da ostanu bez vozila je nekoliko hiljada vozača u Srbiji.

Šezdesetjednogodišnji Leskovčanin u petak uveče ostao je bez vozila jer je tokom kontrole odbio da uradi alko-test. To je prvi i za sada jedini slučaj oduzimanja vozila od stupanja na snagu dugo najavljivane i kontroverzne mere. Zašto mu je policija oduzela "pasat" u saopštenju detaljnije precizira Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"U prethodne dve godine taj vozač je pravosnažno osuđen zbog odbijanja alko-testiranja i zbog nasilničke vožnje jer je upravljao vozilom u stanju potpune alkoholisanosti, sa 2,03 promila alkohola u organizmu,“ navode u MUP-u

To je primer situacije u kojoj će se ubuduće oduzimati vozilo vozačima.

Novi propis kaže - policija može da oduzme vozilo privremeno samo onim koji su "uhvaćeni“ u teškom prekršaju, a u prethodne dve godine su osuđeni za najmanje dva, takođe teška prekršaja. Pobrojano ih je 18, između ostalog - preticanje kolone preko pune linije, vožnja deteta na suvozačevom sedištu, prolazak kroz dva crvena svetla u roku od 10 minuta.

- Vrši se dovođenje vozača do prostorije, jer je već izvršio teži prekršaj, recimo upravljao je pod dejstvom alkohola kao što se desilo u Leskovcu ili je odbio da se alkotestira, vrši se dovođenje tog lica do prostorija policije, vozilo se prenosi u dvorište recimo Saobraćajne policije odnosno mesta gde će se vozilo staviti pod nadzor i čuvati do okončanja prekršajnog postupka - rekao je Zlatko Belencan, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije.

Ukoliko vozač na prvom ročištu prizna krivicu, vozilo mu se odmah vraća. Ako na presudu uloži žalbu i proces se oduži, bez automobila može biti i godinama.

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan kažu da o trajnom oduzimanju vozila odlučuje sud, pre svega zato što sud u sudskom postupku odlučuje o tome da li je to opasno sredstvo, da li je tim vozilom izvršeno još neki prekršaj i na osnovu toga će se odlučivati od strane suda.

- Sigurno da nekome to neće biti prijatno, sigurno će neko pokušati da se žali, sigurno da će u primeni doći do određenih problema koje ne možemo u ovom trenutku da predvidimo. Ovo je jedan od načina finog podešavanja zakona i mislim da u budućnosti ovakva podešavanja treba raditi sve do onog trenutka dok ne prihvatimo bezbedan način ponašanja odnosno dok drastično ne budemo smanjili broj poginulih - rekao je Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Mera se, kažu u policiji, neće primenjivati ukoliko je proces pred sudom u toku, već samo na one vozače kojima je presude izrečene. A takvih je, prema procenama, trenutno oko 10 hiljada.

Ostavite komentar