Priče > Društvo

Roditelji se S PRAVOM PITAJU: Možemo li da budemo MIRNI dok su nam DECA u vrtiću?

Problemi u predškolskim ustanovama u Srbiji su brojni, neophodne detaljne kontrole kako bi se ustanovilo da li se poštuju propisi

Autor: Mina Duduković

23/09/2022 > 07:44

podeli vest:

Roditelji se S PRAVOM PITAJU: Možemo li da budemo MIRNI dok su nam DECA u vrtiću?
Foto: Pexel.com


Beba pala sa prozora vrtića u beogradskom naselju Miljakovac... Petogodišnja devojčica neopaženo je išetala iz Predškolske ustanove “Sunce” u Kuršumliji i sama je pešačila čak jedan kilometar, dok je nisu pronašli... Devojčica Nina (5) pronađena je posle osmočasovne potrage, nakon što je išetala iz vrtića i otišla u nepoznatom pravcu.

Ovo su vesti koje su duboko potresle roditelje u Srbiji poslednjih godinu dana, a baš ovakvi incidenti otvaraju mnoga pitanja, pre svega o bezbednosti najmlađih.

Bosiljka Jovanović iz Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kaže za naš portal da su problemi u vrtićima u Srbiji mnogobrojni i da je neophodno da se urade detaljne kontrole kako bi se ustanovilo da li se poštuju propisi i normativi. 

U predškolskim ustanovama u Srbiji, preko normativa se upisuju deca, pa je često broj mališana u vrtićima veći nego što je to  dozvoljeno. Takva situacija mnogo komplikuje rad vaspitačima i oni jedva da mogu da postignu takav tempo rada. Naravno, to nije nikakvo opravdanje, već jedna "gola" činjenica. Vaspitači su primorani da budu "oktopodi" i da vode računa o velikom broju dece, a nema ni dovoljno zaposlenih u vrtićima - objašnjava Jovanović.

Foto: Tanjug/Hina

 

- U takvoj jednoj atmosferi odgovornost za bezbednost dece u vrtićima moraju da snose svi. Svakako da su nam deca na prvom mestu i zato se moraju poštovati pravilnici i propisane norme. Na kraju, ocenila bih da je stanje u predškolskim ustanovama zadovoljavajuće, ali samo zahvaljujući ljudima koji vole svoj posao i rade ga odgovorno i sa puno predanosti. Izuzetci, nažalost, postoje - kaže Jovanović.

Inspekcija kontroliše vrtić u Kladovu

Inspekcija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prekontrolisaće vrtić Neven u Kladovu iz kojeg je u sredu nestala devojčica Nina A. (5)!

Kako su objasnili u resornom ministarstvuu, inspekcija i prosvetni savetnik izvršiće stručno-pedagoški nadzor.

- Ministarstvo je s velikom pažnjom pratilo slučaj nestanka devojčice iz vrtića Neven. Najvažnije je da je devojčica pronađena i da je dobro. U cilju utvrđivanja zakonitosti postupanja i odgovornosti zaposlenih i ustanove, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputiće u predškolsku ustanovu prosvetnu inspekciju i prosvetnog savetnika da izvrši stručno-pedagoški nadzor - kažu u Ministarstvu prosvete.

Ona dodaje i da je veliki broj vaspitačica u Srbiji pred penzijom, pa imamo primer da u jednoj predškolskoj ustanovi radi žena od 60 godina koja na posao nosi starački štap, dok s druge strane  mali broj budućih generacija je zainteresovan da se školuje za ovu profesiju.

Vrtić radio bez dozvole

Prosvetna inspekcija ustanovila je da vrtić Trčuljak, objekta iz kojeg je dete palo kroz prostor, nije imao potrebno rešenje o verifikaciji, postupku utvrđivanja ispunjenosti propisanih uslova u pogledu prostora, opreme, nastavnih sredstava i nastavnog kadra za obavljanje delatnosti osnovnog obrazovanja i vaspitanja. Time postoji osnov za razrešenje direktora.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Manuela Dragojević

Svaka čast Ivon koja je imala odlične goste u emisiji povodom izlaska deteta iz vrtića. Napokon da neko progovori o problemima u predškolstvu. Ja sam vaspitač i iz prve ruke mogu da vam kažem da je čudo da ovakvih događaja nema više. A nema ih više jer vaspitači rade nadljudski posao. Minimalac je sada 41.000 rsd.a vaspitač sa fakultetom ili završenim master studijama ima 66.000 rsd.( zavisno od staža). I sad mi recite, da li je to normalno? A u penziju idete sa 65 kada jedva hodate a ne da se igrate, brinete i učite decu koja imaju 3 godine( sa toliko dolaze u vrtić iz jaslica). Vaspitači rade sa najosetljivijom kategorijom stanovnistva a nisu cenjeni ni plaćeni kako treba. Prosveta strajkuje svake godine. Zamislite šta bi se desilo kad bi predskolstvo stupilo u štrajk, na koji po zakonu imamo pravo? Nastao bi haos.

25.09.2022 11:58