Priče > Društvo

Nedavno je u pokrenuta inicijativa da se uvede BOLOVANJE za negu kućnih ljubimaca, da li je to u Srbiji IZVODLJIVO?

Branimir Lazić kaže da u pojedinim zemljama ljubimac podrazumeva da je član porodice i zbog toga može da dobije slobodne dane ili bolovanje

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

14/02/2024 > 16:49

podeli vest:

Nedavno je u pokrenuta inicijativa da se uvede BOLOVANJE za negu kućnih ljubimaca, da li je to u Srbiji IZVODLJIVO?
Foto: Freepik.com/shutterstock


U današnjem svetu, odnos prema kućnim ljubimcima sve više dobija na važnosti. S obzirom na to da su kućni ljubimci postali neraskidiv deo mnogih porodica, sve veća pažnja se posvećuje njihovom blagostanju i nezi. Nedavno je u Srbiji pokrenuta inicijativa da se uvede bolovanje za negu kućnih ljubimaca, što bi predstavljalo značajan korak u priznavanju njihove uloge u životima njihovih vlasnika. Pitanje koje se nameće jeste da li je ova inicijativa izvodljiva i kako bi mogla da se sprovede u praksi. Da bismo bolje razumeli moguće izazove i perspektive ove ideje, obratili smo se stručnjacima i istražili praksu u zemljama zapadne Evrope. O njihovom stavu i iskustvu u emisiji "Uranak" na televiziji K1 govore advokat Ana Selak i veterinari Branimir Lazić i Vladimir Terzin.

Branimir Lazić kaže da u pojedinim zemljama ljubimac podrazumeva da je član porodice i zbog toga može da dobije slobodne dane ili bolovanje:

- Postoji u skandinavskim zemljama, SAD-u, i čak ima primera i u Indiji. Takođe, postoji u anglosaksonskom pravu jedna odredba koja to reguliše. Više je reč o dogovoru unutar same firme. Na primer, u Velikoj Britaniji, to se tretira kao odsustvo sa posla iz saosećanja prema članu porodice.Ljubimac se smatra članom uže porodice, i poslodavac omogućava svom zaposlenom da zbog bolestiili gubitka ljubimca u razumnom roku reši problem zdravstveni ili emocionalni, sprečenost za rad da taj period prođe.

Foto: K1info

 

Opasno je ljubimca nakon operacije dovesti na posao, ističu gosti televizije.

- Životinjama je potrebno da leže na određenom mestu i da ih niko ne uznemirava. Posebno je važno to što, nakon operacije, životinje ne podnose buku, prisustvo nepoznatih lica, zvukove, hranjenje, ačesto su i na posebnom režimu ishrane. Teško je kontrolisati uslove u nekoj firmi ili okruženju gde bi životinja mirno ležala, a da joj niko ne prilazi - zaključio je veterinar Branimir Lazić u emisiji "Uranak"  na televiziji K1.

Ana Selak ističe da to nije strogo zakonsi termin, ali da je u suštini sve stvar dogovora sa poslodavcem:

- To nije strogo zakonski termin "compassion", i ne ostavlja se mogućnost poslodavcu, već zakonu, da to striktno formalno propiše. Na primeru Floride, to nije moguće jer nema saosećanja, ali je moguće da vlasnik psa bude u depresiji i da to ima posledice na njegovo zdravlje zbog bolesti svog ljubimca, te da otvori bolovanje zbog sopstvenog stanja. Inače, ne postoji prepreka da se ova tema posmatra na takav način, kao što i mi to činimo. Kada razmišljamo o ovome, zakon o radu propisuje minimalna prava koja zaposleni treba da ostvari u svom radnom odnosu, dok se sve ostalo reguliše ugovorom o radu, koji je saglasnost volje dve strane. Za sada imamo tu zakonsku prepreku gde zakon o radu strogo definiše ko se smatra članom porodice, ali postoje firme i pravna lica koja ne insistiraju na strogo formalnoj interpretaciji. Ovo pravo se ostvaruje na osnovu volje ugovornih strana - kaže advokat Ana Selak, objašnjavajući da vlasnici životinja snose odgovornost ukoliko bolesni ljubamac premine, dok je vlasnik bio na poslu:

Foto: K1info

 

- Kada biste se obratili sudiji za prekršaje i tvrdili da ste u tom trenutku bili na poslu, to ne bi bilo prihvatljivo opravdanje, jer biste se smatrali nemarnim. Sudija za prekršaje bi vas smatrao odgovornim jer ste mogli pronaći zamenu ili rešenje kako da ljubimac ne bude sam u tom trenutku. Za ovakav nemar predviđena je novčana kazna od 50 hiljada dinara. Sistem vas ograničava čak i kada imate dobru volju i nameru, jer nije usaglasio svoje propise - zaklljučila je advokat Ana Selak u emisiji Uranak na televiziji K1.

Foto: K1info

 

Na pitanje, koja su to bolesti i stanja za koje je opravdano odsustvo vlasnika ljubimaca sa posla, veterinar Vladimir Terzin, kaže:

- Postoje oboljenja kod kojih pacijent mora primiti infuziju dva puta dnevno, a operacije se obavljaju ujutru, što zahteva pronalaženje modaliteta da neko odvede ljubimca veterinaru kako bi se terapija ili operacija uspešno sprovela. Nakon operacije, pacijent može biti u kritičnom stanju, zahtevajući prisustvo nekog bliskog, a u novije vreme imamo pacijente koji primaju hemoterapiju zbog različitih oblika kancera. Postoji mnogo situacija u kojima je potrebno dosta vremena da bi se zadovoljile potrebe ljubimca - objašnjava veterinar, ističući potencijalne komplikacije koje mogu nastati ukoliko se ljubimac ostavi kod kuće nakon ozbiljnih intervencija:

- Kod nekih terapija nije moguće predvideti kako će pacijent reagovati, zbog čega postoji potreba za hospitalizacijom. Mi veterinarima često preporučujemo da ljubimac ostane pod našim nadzorom tokom celog dana kako bismo pratili njegovo stanje. Međutim, neki vlasnici imaju finansijske mogućnosti da plate ovakvu uslugu, dok drugi to ne mogu. Ova raznolikost komplikuje stvari i može izložiti pacijenta određenim rizicima, jer se može desiti da se nešto nepredviđeno dogodi, a da ne možemo adekvatno reagovati. Stoga, smatram da je inicijativa za uvođenje bolovanja za negu kućnih ljubimaca veoma važna i podržavam je - dodao je Terzin u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

Ostavite komentar