Priče > Društvo

Od početa godine u POŽARIMA u Srbiji STRADALO 13 OSOBA: Ovo je NAJČEŠĆI UZROK, a evo zašto je KUHINJA NAJRIZIČNIJA

U jeku je grejna sezona zbog koje često dolazi do preopterećenja elektroinstalacija nesavesnom upotrebom grejnih tela

Izvor: K1info/telegraf.rs

13/02/2024 > 08:25

podeli vest:

Od početa godine u POŽARIMA u Srbiji STRADALO 13 OSOBA: Ovo je NAJČEŠĆI UZROK, a evo zašto je KUHINJA NAJRIZIČNIJA
Foto: RINA


Od početka godine broj intervencija vatrogasaca u odnosu na 2023. godinu premašen je već za 10 %, a broj požara uvećan je za čak 20. Ove brojke, kako je za Telegraf istakao Davor Vidović pomoćnik načelnika Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a, predstavljaju veliki problem.

Skoro svakog dana čuje se vest o nekom novom požaru, a sektor za vanredne situacije ima pune ruke posla. Nije lako, ali ovi hrabri ljudi ne posustaju, uvek spremni za novu akciju.

- Štete nastale usled ovih požara veoma su velike. Veliki broj poslovnih objekata u poslednje vreme je goreo, ali sektor za vanredne situacije ne bavi se procenom štete to rade osiguravajuće kuće. Vatrogasci spasioci ne bave se ni uzrokom nastanka požara već to rade neke druge linije rada ministarstva - objašnjava sagovornik.

Vidović je otkrio i da je od početka ove godine od posledica požara i eksplozija stradalo čak 13 lica, dok je 36 povređeno.

- Veliki broj požara je bio, 13 naših građana je preminulo od posledica požara i eksplozije ove godine, što je u proseku isto kao i prošle godine. Tom prilikom bilo je povređenob i 36 naših građana dok su vatrogasci spasioci na svojim intervencijama gašenja požara spasili čak 139 lica - kazao je.

Nesavesna upotreba grejnih tela ključan uzrok

S obzirom na to da je trenutno zimski period koji karakterišu niske temperature, u jeku je grejna sezona zbog koje često dolazi do preopterećenja elektroinstalacija nesavesnom upotrebom grejnih tela, a samim tim i stvaranja požara.

- Isto tako ne vodi se računa o korišćenju čvrste gorive materije, odnosno različitih ložišta za grejanje, ne čiste se dimnjaci što isto može dovesti do nastanka požara - napominje Vidović.

Foto: Pixabay.com

 

Kako će se i kojom brzinom požar razvijati, zavisi od samog uzroka, ali i mesta nastanka i same materija koja se nalazi u blizini potencijalnog izvora paljenja. Takođe, strujanje vazduha izdvaja se kao veoma važan faktor koji može ili pospešiti ili usporiti razvoj požara.

- U slučaju kineskog tržnog centra, kako god da je požar bio izazvan, da li korišćenjem plinskih boca ili preopterećenjem elektroinstalacija, bila je velika količina gorive materije koja se onda veoma brzo zapalila i raširila požar - navodi on.

Pomoćnik načelnika Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a ističe da nijedan kućni aparat nije opasan sve dok se koristi prema uputstvu i dok je uređaj ispravan.

- U stanovima problemi najčešće nastaju u kuhinjama gde nesavesno koristimo neki od uređaja, zapali se ulje ili nešto slično i tako najčešće dolazi do požara - napominje Vidović.

Ostavite komentar