Priče > Društvo

Lekarska komora APELOVALA na RODITELJE! VAKCINIŠITE DECU obaveznim vakcinama

Plasiranje neproverenih informacija o štetnosti vakcinacije širi neopravdan strah kod roditelja

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Anica Ninković

11/02/2024 > 09:55

podeli vest:

Lekarska komora APELOVALA na RODITELJE!  VAKCINIŠITE DECU obaveznim vakcinama
Foto: Shutterstock


Lekarska komora Srbije apelovala je na roditelje da vakcinišu decu u skladu sa kalendarom obavezne vakcinacije i da prate savete izabranog pedijatra.

- Suočeni sa činjenicom alarmantno rastućeg broja obolelih od velikog kašlja, veoma zarazne i opasne bolesti za koju postoji vakcina i deo je obavezne vakcinacije, kao i sa činjenicom da postoji opasnost od izbijanja epidemije morbila, želimo da građanima pošaljemo jasnu poruku o značaju vakcinacije kao naučno potvrđene i najefikasnije mere u prevenciji širenja zaraznih bolesti. Imunizacija je jedno od najvećih dostignuća čovečanstva i nijedna druga medicinska intervencija nije spasila veći broj života - navodi se u saopštenju Lekarske komore.

Plasiranje neproverenih informacija o štetnosti vakcinacije širi, kako dodaju, neopravdan strah kod roditelja, što dovodi do odbijanja ili odlaganja vakcinacije i do pada broja vakcinisane dece u Republici Srbiji ispod nivoa potrebnog za stvaranje kolektivnog imuniteta.

- Kolektivni imunitet je jedina brana koja onemogućava pojavu velikih epidemija i koja štiti i one najugroženije - decu koja zbog malog uzrasta, nekih urođenih ili hroničnih zdravstvenih stanja ne mogu da prime vakcinu i čije zdravlje i životi zavise od odgovornosti celog društva - dodaje se.

Iz Komore podsećaju da su, na njihovu inicijativu, u jeku širenja neproverenih informacija o štetnosti vakcinacije MMR vakcinom, predstavnici državnih, naučnih, obrazovnih institucija i strukovnih komora u zdravstvenom sistemu Srbije potpisali 30. januara 2018. godine zajedničku Deklaraciju o podršci vakcinaciji.

 

Ostavite komentar