Priče > Društvo

Od 2025. još jedna OBAVEZNA DOZA VAKCINE za veliki kašalj: Interesovanje za imunizaciju sve veće

Od marta 2023. do 28. januara ove godine u Beogradu su registrovana 764 slučaja velikog kašlja

Izvor: K1info/rts.rs

05/02/2024 > 08:25

podeli vest:

Od 2025. još jedna OBAVEZNA DOZA VAKCINE za veliki kašalj: Interesovanje za imunizaciju sve veće
Foto: Freepik.com


Od sledeće godine vakcina protiv velikog kašlja davaće se i deci u 8. razredu prema programu obavezne imunizacije, rekla je načelnica jedinice za zarazne bolesti Zavoda za javno zdravlje u Beogradu Slavica Maris.

Ona navodi i da je trenutno povećano interesovanje za imunizaciju, a sve nakon vesti da su četiri bebe preminule od pertusisa.

Od marta 2023. do 28. januara ove godine u Beogradu su registrovana 764 slučaja velikog kašlja, ali se veruje da je broj obolelih veći.

Reč je o veoma zaraznom oboljenju, koje dugo traje i može biti veoma opasno, posebno ukoliko je osoba zaražena još nekim virusom, kaže dr Slavica Maris. Objašnjava kako prepoznati bolest u ranoj fazi i šta roditelji mogu da urade kako bi zaštitili decu, posebno bebe.

Načelnica jedinice za zarazne bolesti Zavoda za javno zdravlje u Beogradu Slavica Maris kaže da je broj obolelih od velikog kašlja veći od broja registrovanih slučajeva, jer u svakom domaćinstvu, pored zvanično obolelog, ima i drugih ukućana koji su bolesni – babe, dede, braća, sestre.

- Najviše obolevaju deca od 10 do 19 godina i njihovo učešće je 60 procenata. Zatim, ovi najmlađi, do 4 godine. Njihovo učešće je 9,7 odsto - kaže dr Maris za RTS.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

Dr Slavica Maris

Dodaje da je među obolelima najviše onih koji su potpuno vakcinisani – 64 odsto. Nepotpuno vakcinisanih je 5,8 odsto, dok je nevakcinisanih 6,4 odsto. Što se tiče Beograda, veliki kašalj je registrovan u 16 opština – najmanje u Sopotu, najviše u Zemunu.

- U Zemunu je oko 21 odsto svih obolelih. Zatim imamo veliki broj obolelih registrovanih na gradskoj opštini Voždovac, Zvezdara, Čukarica i Palilula - kaže doktorka.

Ostavite komentar