Priče > Društvo

Butan-boce mogu biti OPASNE i UZROK SU JEZIVIH POŽARA! Evo šta svaki korisnik PLINA u stanu treba da KUPI

Svaka butan-boca mora da bude prekontrolisana od strane imenovanog tela na zahtev onoga ko je vlasnik boce

Izvor: K1info/rts.rs

27/01/2024 > 21:07

podeli vest:

Butan-boce mogu biti OPASNE i UZROK SU JEZIVIH POŽARA! Evo šta svaki korisnik PLINA u stanu treba da KUPI
Foto: Freepik.com


Svaki korisnik plina u stanu treba da kupi kućni detektor gasa, koji je jeftin i ako se gas oseti - potrebno je najpre otvoriti prozore da ne dođe do varnica, preporuke su Dragana Stevanovića, sudskog veštaka za elektrotehniku i profesora Vladimira Bogićevića iz Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Oni su ovo izjavili povodom dva požara u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu.

Dragan Stevanović, sudski veštak za elektrotehniku i profesor Vladimir Bogićević iz Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture govorili su o mogućim scenarijima požara i kako ih preduprediti.

Foto: ATA Images

 

Pominju se tri scenarija za požar u Bloku 70: sumnja se na grejač, na butan-bocu i na to da je požar podmetnut.

Dragan Stevanović, sudski veštak za elektrotehniku rekao je da je nezahvalno davati prognoze i mišljenja bez detaljne istrage, ali da nije isključen treći scenario - podmetanje požara.

Podsetio je da je gostovao u Beogradskoj hronici, u septembru 2021. godine, posle prvog požara u Kineskom tržnom centru.

- Tada sam rekao da je to objekat koji je najverovatnije sa povećanim rizicima, tu najmanje 200 lica cirkuliše i da bi trebalo da postoji plan zaštite od požara, da se tačno znaju preventivne organizacione mere i koji ljudi dežuraju - napomenuo je Stevanović.

Odgovarajući na pitanje da li je svaki objekat u obavezi da ima plan zaštite od požara, Stevanović je rekao da se oni razvrstavaju u kategorije: prva, druga i treća kategorija.

- Prva i druga kategorija imaju taj plan zaštite od požara. Tržni centar je druga kategorija – trebalo bi da ima 200 lica. MUP treba da ima podatke o tome, sa velikom sigurnošću tvrdim da je to druga kategorija - dodaje Stevanović uz napomenu da i posle prvog požara nisu izvučene pouke.

Ako je objekat druge kategorije on mora da ima plan zaštite od požara. Prema njegovim rečima, analizom će se videti ko je tu zakazao, da li je ljudski faktor.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Prof. dr Vladimir Bogićević iz Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture je rekao da se kontrolišu butan-boce pri proizvodnji i prodajna mesta na kojima se prodaju.

- Mi kontrolišemo inspekcije za transport opasne robe Ministarstva, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Kontrolišemo da li su boce proizvedene, ispitane i odobrene od strane nadležnog organa, odnosno ministarstva, odnosno imenovanih tela - kaže Bogićević, i dodaje: 

- Mi kontrolišemo tamo gde naiđemo, na benzinskim pumpama, na prodajnim mestima, u punionicama koje imaju licence za punjenje boca za domaćinstvo. Ima ih oko 27, odobrenih od Agencije za energetiku.

Kaže da postoje mesta za kontrolu, to su benzinske pumpe koje imaju kaveze, zatim postoje određena skladišta građevinskog materijala koja takođe imaju kaveze.

Govoreći o kontroli butan boca, Bogićević kaže da svaka butan-boca koja se stavlja u promet, mora da bude prekontrolisana od strane imenovanog tela na zahtev onoga ko je vlasnik boce. Punionice kada primete da je istekao periodični rok od deset godina - šalju bocu na periodičnu kontrolu.

Navodi da on kontroliše sve punionice, da li ispravno rade, da li odvajaju boce da ne bi došlo do prodaje boce koja nije uopšte usaglašena sa međunarodnim propisima, to je recimo ADR - međunarodni propis o transportu opasne robe u drumskom saobraćaju.

Foto: Printscreen RTS

 

Pored punionica, kontrolišu se prodajna mesta. Bogićević kaže da postoji evidencija butan-boca u Srbiji. Pregled se vrši u dvema akreditovanim laboratorijama.

- To su dve laboratorije gde imenovana tela vrše pregled i kontrolu. Ja sam nadležan za rad imenovanih tela i nadležan sam za kontrolu posuda. Kada naiđem na neku posudu koja nije u periodičnoj kontroli, ja je zabranjujem, podnosim prijavu i nalažem da ide na periodičnu kontrolu - objasnio je Bogićević.

Prema njegovim rečima, ako neko napuni ili prodaje bocu kojoj je istekao periodični rok pregleda ili koja nije usaglašena niti se može usaglastiti, on čini privredni prestup. U Srbiji se nalazi dosta boca koje su došle sa otpada, počevši od Slovenije, Hrvatske pa i BiH, a sada od nas odlaze prema Severnoj Makedoniji.

Kazne za privredni prestup su od 500.000 do tri miliona ili za neki blaži oblik 100.000 do dva miliona.

S druge strane sudski veštak Dragan Stevanović zaključuje da inspekcija MUP-a treba da kontroliše objekat i elemente koji su u njemu.

- Na primer, plinska boca je samo jedan element koji čini požarno opterećenje. Tu su velike količine tekstila itd. Kolega ne može da obuhvati taj deo, on je iz drugog resora - rekao je Stevanović.

Ostavite komentar