Priče > Društvo

Koliko KUBIKA DRVA treba da se "preživi" minus 27 stepeni? Evo šta kažu meštani NAJLEDENIJEG mesta u Srbiji

Nastava se odvija normalno, ali su prevoznici koji dovoze đake malo kasnili zbog smrzavanja nafte u vozilima

Izvor: K1info/RINA

Autor: Mina Duduković

22/01/2024 > 10:50

podeli vest:

Koliko KUBIKA DRVA treba da se "preživi" minus 27 stepeni? Evo šta kažu meštani NAJLEDENIJEG mesta u Srbiji
Foto: RINA


U Srbiju su stigli ledeni dani, ali ipak zna se gde je najhladnije!

U selu Karajukića Bunari kod Sjenice koju nazivaju srpskim Sibirom, ovog jutra izmereno je čak minus 27 stepeni.

Meštani kažu da su navikli i da su zime nekada bile još oštrije, a navikli su i mališani koji redovno pohađaju nastavu uprskom velikoj hladnoći.

- Nastava se odvija normalno, ali su prevoznici koji dovoze đake malo kasnili zbog smrzavanja nafte u vozilima. Naši đaci su navikli na ove zimske uslove, toplo se obuku i ne smeta im zima. To su pravi borci od malih nogu. Ono što smo mi učinili jeste da je u školi renovirana stolarija, pa učenici borave u toplim prostorijama što je i najvažnije - rekao je Muzafer Bibić direktor Osnovne škole u selu Karajukića Bunari.

Foto: RINA

 

Svi putevi do sela su trenutno prohodni, meštani se greju na drva, a vatra se loži tokom čitavog dana. Iz kuće se izlazi samo kad se mora, a tokom zime potroši se i preko 20 metara drva.

- Skoro svako domaćinstvo ima auto, ali kad su ovako niske temperature, meštani izbegavaju da ih pale kako se ne bi pokvarila. Usled velike hladnoće u nekim domaćinstvima došlo je do smrzavanja vodovodnih cevi - dodaje Muzafer.

Na Pešterskoj visoravni živi oko 3.500 stanovnika, sela još uvek nisu potpuno pusta ali surovi uslovi utiču na mlade ljude da se sve češće sele u grad.

Oni koji su ostali bave se stočarstvom i školuju decu. Postoji jedna matična škola i šest isturenih odeljenja, a nastavu pohađa sa sve predškolcima oko 300 dece.

Selo Karajukića bunari najledenija je tačka Srbije, 2006. godine bila je drugo po redu najhladnije mesto na Balkanu sa izmerenih - 39,5, a veći minus zabeležen je samo na Igmanu sa temperaturom -42.5.

Ostavite komentar